17 Maja 2026, 20:55:42 czas Polski

Autor Wątek: Szlifierki oscylacyjne  (Przeczytany 26955 razy)

Offline Jakub

Odp: Szlifierki oscylacyjne
« Odpowiedź #30 dnia: 26 Lipca 2013, 23:37:42 czas Polski »
z klejonki sosnowej

Ważna uwaga, talerz którym będziesz szlifował musi być twardy, inaczej papier będzie Ci wybierał miękkie słoje te jasne, a ta twardsze ciemniejsze będą zostawać, porobią się fale, jak przejedziesz ręką to poczujesz a jak położysz lakier to zobaczysz. Kiedyś popełniłem ten błąd i miałem reklamację płyciny bo ma fale  :-[
Pozdrawiam Jakub.

Offline valdi

« Odpowiedź #31 dnia: 27 Lipca 2013, 00:08:55 czas Polski »
Rotex-em wyszlifowałem z moim ojcem na zmianę podłogę w pokoju 30 m2 1- przelot papier 40, 2- przelot papier 80, 3-przelot papier 120.
Następnie dom drewniany z bali prostokątnych powierzchnia ok. 200 m2 szlifowania 1- przelot 40, drugi przelot 80 tym razem rotex i makita mimośrodowa BO6040 szlifierki pracowały cały czas i były nieźle gorące. Obie mam kilka lat i są godne polecenia.

Offline Jakub

« Odpowiedź #32 dnia: 27 Lipca 2013, 11:07:11 czas Polski »
No to niezłą szkołę im daliście:D
Pozdrawiam Jakub.

Offline valdi

« Odpowiedź #33 dnia: 27 Lipca 2013, 19:09:22 czas Polski »
Dodam, iż był to rotex 150 stopa z szybkim mocowaniem lecz liczba otworów do zbierania urobku po szlifowaniu u mnie jest mniejsza. Na podłodze był lakier do podłóg bardzo twardy. Musiałem szlifować, bo zalało mi pokój woda stała przez cały dzień i noc i podniosło słoje o kilka mm. Podłogę szlifowałem z odkurzaczem (odkurzacz graphite, nie markowy ale zdał egzamin)natomiast ściany w domu bez odkurzacza gdyż na rusztowaniu było niewygodnie ciągnąć rurę z odkurzacza. Super sprawą w rotexie jest ten protektor, który zabezpiecza szlifierkę przed dojechaniem do ściany (jak dojedziemy do krawędzi pokoju, lub skaraju ściany to często niszczy się papier) w makicie tego nie mam i chyba producent nie przewiduje takiej opcji.

Offline lykki

« Odpowiedź #34 dnia: 28 Lipca 2013, 19:57:13 czas Polski »
Rotex robi wrażenie, ale póki co poza moim zasięgiem cenowym a na allegro nic nie ma. Chyba pozostanę przy Gexie. Dzięki za radę w sprawie stopy. Sosna to najtańsze drewno, więc idealnie nadaje się do pierwszych prac i popełniania pierwszych błędów ;D.

Offline Jakub

« Odpowiedź #35 dnia: 28 Lipca 2013, 20:10:46 czas Polski »
Sosna to najtańsze drewno

Na pewno nie u mnie  :P
Pozdrawiam Jakub.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #36 dnia: 28 Lipca 2013, 20:36:14 czas Polski »
Jakub   dokładnie  tak :)
Jest jeszcze  trochę  gorszego asortymentu np  . agrest   ,  poziomka  wysokopienna  , tatarak olbrzymi  itd . ;)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #37 dnia: 28 Lipca 2013, 20:43:04 czas Polski »
Z sosny powstają meble do salonów. Znalezienie desek bez sęcznych, o ładnych słojach i kolorze nie jest takie proste i na pewno takie drewno nie jest tanie. Klejonki z takiego drewna to 250 -280 zł za m2.

Offline Jakub

« Odpowiedź #38 dnia: 28 Lipca 2013, 23:32:40 czas Polski »
Jest jeszcze  trochę  gorszego asortymentu np  . agrest   ,  poziomka  wysokopienna  , tatarak olbrzymi  itd

Kiedy ja serio piszę. Mieszkam na południu (Oświęcim) i u mnie sosnę kupić nie jest tak prosto jak Wam z północy się wydaje :P. U nas króluje świerk i jeszcze raz świerk który za suchy materiał dochodzi w pierwszej klasie do nawet tysiąca za kubik, a ładna sosna, sucha, bezsęczna dokładnie 1350 zł na składzie bo w zeszłym tygodniu kupowałem :P
Pozdrawiam Jakub.

Offline lykki

« Odpowiedź #39 dnia: 29 Lipca 2013, 18:37:49 czas Polski »
Ja po odwiedzeniu dwóch składów drewna w Krakowie, w których mieli tylko tarcicę świerkową nawróciłem się na Internet i udało mi się znaleźć w Krzczonowie ofertę klejonki 20 mm w cenie 140 zł za m2 oraz w Rybniku, gdzie klejonka o grubości 18 mm i wymiarach 300x800 kosztuje 18,68. Ostatecznie kupiłem w Rybniku będąc przejazdem. Czy to tanio, czy drogo. Nie wiem. W załączniku zdjęcie pociętych klejonek.