24 Kwietnia 2026, 01:19:53 czas Polski

Autor Wątek: Dłutkiem i siekierką.  (Przeczytany 8444 razy)

Klo

• Gość
Odp: Dłutkiem i siekierką.
« Odpowiedź #30 dnia: 31 Maja 2015, 06:22:33 czas Polski »
Padła też propozycja abym wychodził przez bagażnik. Sie nie da, bo tam też narzędzia.
Kolega z pracy kupił kiedyś malucha i postawił garaż na wymiar. Jak zmienił na Golfa I z hakiem, to wysiadał przez bagażnik, a we wrotach wyciął otwór na hak, bo nie mógł zamknąć garażu. :D

Przeważnie trafiam za pierwszym razem ale raz zdarzyło się dopiero za trzecim.
Inny kolega z pracy miał podobny problem (garaż zawalony różnymi "przydasiami").
Rozwiązał go, malując punkty na podłodze garażu, a na kokpicie samochodu przyklejając małą, jasną naklejkę. Wjeżdżając, zgrywał punkt w aucie z punktami na podłodze.
Trafiał za każdym razem. :)
Śmialiśmy się, że zrobił w garażu lotnisko. :D

kwita

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 31 Maja 2015, 07:19:51 czas Polski »
Szok! Po co w ogóle wychodzić. Wytnij dziurę w dachu, wjeżdżasz, śpisz w boxie, rano wyjeżdżasz i po sprawie :D :D :D

Kilkujadek

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 31 Maja 2015, 18:06:56 czas Polski »
Niestety warunki lokalowe są takie jakie są, to co jest w garażu być musi, bo służy mi do prowadzenia "działalności gospodarczej" z której żyję.
Stolarstwo jest zajęciem sezonowym ze względu na brak ogrzewania i wilgoć od jesieni do wiosny. Jak już pisałem - prąd podciągam przedłużaczem, oświetlenie z taśm LED na akumulatorach żelowych. Do szczęścia jedynie brakuje mi pilarki stołowej. Po przekopaniu forum padło na Bosch GTS 10 XC która jakoś się jeszcze powinna zmieścić  ;)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 31 Maja 2015, 20:21:15 czas Polski »
Ja się nie śmieję, po prostu podziwiam. W domu w piwnicy też nie mam za dużo miejsca ale doceniam to co mam. Prąd, woda, zrobiłem sobie nawet umywalkę w garażu z zimną i ciepłą wodą, też jeszcze gości tam twórczy nieład ale powoli wszystko nabiera kształtu

Offline Gal

« Odpowiedź #34 dnia: 09 Lipca 2015, 20:37:47 czas Polski »
Coś co obiecałem na wstępie. Wkładki wykonane z odpadowej pianki polipropylenowej w systenerze Bosch L-BOXX 102 (mocniejszy od Festool'a) Pierwsza "warstwa" narzędzi na podkładce ze sklejki, druga bezpośrenio w skrzynce.
Jak wycinałeś kształty narzędzi?
Zarabiam gdzie indziej.

Offline Coolman

« Odpowiedź #35 dnia: 10 Lipca 2015, 07:43:59 czas Polski »
Wycinal pewnie nozykiem introligatorskim a jeszze lepiej mozna to wycinac drutem na goraco, taka wykrajarka do styropianu. Sam tez mam zamiar w koncu porobic sobie wkladki do walizek w ten wlasnie sposób

Wysłane z mojego GT-P3100 przy użyciu Tapatalka

Offline rustykalneuchwyty

« Odpowiedź #36 dnia: 10 Lipca 2015, 10:28:52 czas Polski »
No kolego, gratuluję pomysłowości, talentu ale przede wszystkim SAMOZAPARCIA :)

Kilkujadek

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 11 Lipca 2015, 22:09:12 czas Polski »
Jak wycinałeś kształty narzędzi?
Na początek było kilka przymiarek, następnie odrysowywałem kształty flamastrem i wycinałem nożykiem z ostrzem łamanym 9mm. Gorący drut się do tego nie nadaje ze względu na skomplikowanie kształtów i smród palonego materiału. Wiem co piszę, bo gorącym drutem tnę styropian i styrodur w modelarstwie.

Kilkujadek

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Lutego 2018, 22:59:25 czas Polski »
Melduję, że po 2 latach drewno zakupione w 2015 już wyschło. Na początek łóżko typu "Junak" czyli 4 "dechy" a raczej czoła 1000x600 oraz boki 2000x155mm, materiał - jesion 38mm. Tu pytanie do fachowców - jak połączyć boki z czołami aby dało się to rozmontować? Myślałem nad połączeniami samoklinującymi typu jaskółczy ogon ale nie jestem pewien czy dam radę je wykonać i czy takie połączenie będzie trwałe?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Lutego 2018, 23:04:08 czas Polski »
czy takie połączenie będzie trwałe?

Wczepy z natury są  trwałe .

Są też specjalne  metalowe  uchwyty rozbieralne do łączenia elementów łóżka .

Offline Kilkujadek

« Odpowiedź #40 dnia: 25 Lutego 2018, 20:04:33 czas Polski »
Ten wczep musiałby wyglądać +/- tak. Trudniejsze do zrobienia jest gniazdo. Przeraża mnie wymagana dokładność wykonania.
Możesz dać jakiś namiar na złącze metalowe?
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2018, 20:06:22 czas Polski wysłana przez Kilkujadek »

Offline krzyś48

« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2018, 20:24:36 czas Polski wysłana przez krzyś48 »

Offline Kilkujadek

« Odpowiedź #42 dnia: 25 Lutego 2018, 20:35:20 czas Polski »
Tak, bardzo dziękuję.