22 Kwietnia 2026, 01:43:25 czas Polski

Autor Wątek: Baterie czy kable  (Przeczytany 4544 razy)

Offline hatemenow

Odp: Baterie czy kable
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Kwietnia 2015, 20:48:54 czas Polski »
Może nie najtańszym ale myślę, że całkiem przyjemnym w użytkowaniu może być nowy system boscha (System Bosch Wireless Charging). Jakiś czas temu Pan Fleks o nim wspominał na swoim blogu. Używając np wkrętarki możemy ją podładowywać bez zdejmowania baterii. Wystarczy odstawić sprzęt na ładowarkę indukcyjną.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Kwietnia 2015, 22:22:53 czas Polski »
nowy system boscha (System Bosch Wireless Charging)
Tak się składa że jestem z wykształcenia teleinformatykiem i elektronikiem. Każdy akumulator, jeśli nie ma "efektu pamięci" to każdy ma ilość cykli ładowania. Dlaczego nie przyjęły się dedykowane systemy głośnomówiące GSM do samochodu? Ponieważ każde włożenie telefonu powodowało ładowanie, co powodowało skrócenie żywotności, średnio do 6-miesięcy. Robiliśmy w pracy testy, telefony które jeździły w typowych systemach i drugi taki sam model w przerobionym systemie(doładowywanie po zadeklarowanej wartości naładowania). Na początku telefony komórkowe miały gwarancję na baterię tyle samo co telefon, szybko zweryfikowano to do 6 a nawet 3 miesięcy, m.in. za sprawą urządzeń głośnomówiących. Ja nadal stosuję zasadę ładowania po rozładowaniu. W laptopach jest podobna zasada, jak nie potrzebujesz użytkowania baterii bo jesteś w zasięgu sieci 230, to odepnij baterię (aby długo cieszyć się baterią w laptopie i nie tylko, naładuj ją a następnie rozładuj do ok. 50% i odepnij. W tym stanie bateria będzie prawidłowo przechowywana i nie rozładowuj poniżej 7,8 %. Co jakiś czas warto rozładować ją do7-8% i naładować, popracować do 50% i odłączyć). Wtedy masz pewność, że jak będzie potrzebna bateria to wytrzyma zadeklarowany czas. W ten sposób obchodząc się z baterią w wkrętarce Bosch, aku działało 16 lat, w lustrzance sony bateria służy już 12 lat, z 215 minut straciła tylko 30...To co reklamują i zalecają w reklamach, sklepach to tylko po to abyś przyszedł po nowy akumulator...
To samo będzie się działo z baterią gdy podczas przerwy w pracy będzie ładowana. Jeśli zastosowałby inteligentną ładowarkę, ma to rację bytu ale producentowi na tym nie zależy...
Każdy zrobi jak uważa, teoria sobie, praktyka sobie...
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2015, 22:30:32 czas Polski wysłana przez kwita »

Offline arturs

« Odpowiedź #17 dnia: 30 Kwietnia 2015, 20:54:32 czas Polski »
Mam większość makity, ukośnice ryobi, mimo ze mam wkrętarkę akumulatorową makita to dokupiłem ostatnio udarową wkrętarkę na kablu - tez makita.. Komfort pracy, moc itp.. Nie ma co porównywać.. Mobilną będę tylko używać jak prądu braknie albo jak udarowa się nie nada.. Generalnie jestem zachwycony różnicą.. Aha, do płyt gk tez mam na kablu taką  makitę z magazynkiem na taśmie wkręty.. Tez akumulatorowa się kryje..

Offline prezio

« Odpowiedź #18 dnia: 30 Kwietnia 2015, 22:10:19 czas Polski »
Ja ostatnio dokupilem pare rzeczy Ryobi - na kablu i wkretarke na baterii - za jakis czas powiem jak chodzi na bateryjkach ;)
Osobiscie tez kiedys testowalem sprzet na bateryjki i na kablu i kabelek wygral.
Ale to bylo jakis czas temu.
Teraz jest nowa technologia, wiec moze cos sie zmienilo.
Napewno Makita ma jedna z silniejszych wkretarek na baterie DHP458;)
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.