09 Maja 2026, 03:34:35 czas Polski

Autor Wątek: altana  (Przeczytany 16503 razy)

mily68

• Gość
Odp: altana
« Odpowiedź #45 dnia: 15 Maja 2015, 12:50:44 czas Polski »

Offline MarcinW

« Odpowiedź #46 dnia: 15 Maja 2015, 14:52:35 czas Polski »
To trochę nie na temat ale skoro główny bohater wątku pyta... Grałem na klarnecie i saxofonie tenorowym, w sumie przez 14 lat. Ale było minęło :)

Offline headu

« Odpowiedź #47 dnia: 15 Maja 2015, 20:22:36 czas Polski »
Dęciaki są świetne :) ostatnio mam "faze" na słuchanie hammonda :) niżej  melodyjka dla niezorientowanych

a co do tematu to dzisiaj kołkowanie tylko było bo mi się nie chciało :p

[załącznik usunięty przez administratora]

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #48 dnia: 15 Maja 2015, 20:47:19 czas Polski »
Gratuluje zacięcia i całej realizacji! :)
Ogromny + za całokształt :D
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #49 dnia: 15 Maja 2015, 20:52:58 czas Polski »
Miło posłuchać prawdziwych dźwięków tak odmiennych od tych płynących z "telewizorni" :D

Offline Harry_Hole

« Odpowiedź #50 dnia: 16 Maja 2015, 02:17:41 czas Polski »
Księgowość i ciesielstwo, nawiązując do dyrygenta i kolegi co gra na dętych jesteś chyba taki człowiek orkiestra :)
 Jak już zacznę budowę na pewno nie zapomnę Cię pomęczyć pytaniami.
Większość materiału juz mam tylko czasu brak, ale mam nadzieje ze juz wkrótce ruszę
Drewno na stojąco a baba na leżąco - wszystko wytrzyma

Offline headu

« Odpowiedź #51 dnia: 22 Maja 2015, 09:14:47 czas Polski »
Niestety już przyszedł czas na wkręty i śruby :(

Offline Rizer

« Odpowiedź #52 dnia: 22 Maja 2015, 09:24:34 czas Polski »
Kiedyś odpowiednikiem śrub i wkrętów były kołki i kliny ale to troszkę czasu zabiera i nie trzyma tak dobrze jak dzisiejsze metody.
Ja mam stodołe na kołki składaną i działa już ponad 100 lat :)

,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline headu

« Odpowiedź #53 dnia: 22 Maja 2015, 09:33:58 czas Polski »
Kiedyś odpowiednikiem śrub i wkrętów były kołki i kliny
Masz racje, nie dość że pięknie to wygląda to to działa dziesiątki lat. Niestety nie przemyślałem tego projektu dostatecznie mocno te ukośne belki powinny być wpuszczone w słupy i zakołkowane tak jak miecze ale po złożeniu konstrukcji to niemożliwe.

Offline Rizer

« Odpowiedź #54 dnia: 22 Maja 2015, 22:18:06 czas Polski »
Według mnie jak chce się coś robić po staremu- bez wkrętów, śrub, gwoździ, łączników, nowoczesnej chemii itd. to powinno się to robić po staremu w każdym aspekcie-projekt na papierze, narzędzia ręczne, techniki budowy takie jak kiedyś, kultura budowy też niegdysiejsza(np: modlitwa przed zaczęciem pracy, wmurowanie w fundament specjalnego symbolicznego kamienia węgielnego, wywieszenie na dachu krzyża z wieńcem po skończeniu robót ciesielskich itd...) Więc na mój gust to dość nowoczesna altana :)
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

kozio

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 22 Maja 2015, 22:25:39 czas Polski »
jak chce się coś robić po staremu- bez wkrętów, śrub, gwoździ, łączników, nowoczesnej chemii itd. to powinno się to robić po staremu w każdym aspekcie-projekt na papierze, narzędzia ręczne, techniki budowy takie jak kiedyś
Bez fanatyzmu ;D
Gniazda i czopy są ok i można doń użyć frezarki czy pilarki ręcznej, po staremu ale nowocześnie... ;)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 22 Maja 2015, 22:41:01 czas Polski »
Bez fanatyzmu ;D
Gniazda i czopy są ok i można doń użyć frezarki czy pilarki ręcznej, po staremu ale nowocześnie... ;)
Dokładnie tak jak piszesz. Kiedyś mieli więcej czasu, zresztą narzędzia były inne. Robione teraz nie znaczy gorsze...
A i tak szacunek dla wykonawcy, tyle pracy ręcznej,że...

kozio

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 22 Maja 2015, 22:47:39 czas Polski »
tyle pracy ręcznej
Ja bardzo lubię narzędzia ręczne i za każdym razem kiedy czas na to pozwala sięgam po strug, dłuto i ryobę.
Kłaniam się w pas i podziwiam za ten wysiłek, Headu jak byś chciał ją opić to daj nam znać ;D

kwita

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 22 Maja 2015, 22:57:05 czas Polski »
Headu jak byś chciał ją opić to daj nam znać ;D
...i sprawdzimy czy da się rozłożyć i złożyć. Będzie Świątynia Wang II

Też mam dłutka i młotek, świeże drewno i ten zapach-bajka. W słupach podobają mi się pęknięcia...
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2015, 22:59:47 czas Polski wysłana przez kwita »

Offline headu

« Odpowiedź #59 dnia: 24 Maja 2015, 13:01:58 czas Polski »
Według mnie jak chce się coś robić po staremu
Masz 100% racji :) i zgadzam się z tym co napisałeś a o kulturze budowy to mistrzostwo allle :) podszedłem do tematu po swojemu, projekt na pierwszej focie był mi potrzebny żeby podliczyć ilość drewna i tylko po to. Cały projekt chciałem robić na gorąco bo z rozwiązywania problemów na bieżąco mam dużo przyjemności, w pewnym momencie pracy widzisz że coś innego czego nie brałeś pod uwagę będzie ładniejsze/praktyczniejsze. i w tym cała przyjemność z pracy. Jeśli zrobiłbym dokładny projekt to samo wykonanie było by wyrobnictwem bez myślenia i przyjemności dla mnie. niestety też nie wszystko da się w późniejszym czasie zrobić idealnie i stąd niestety śruby :)