03 Maja 2026, 19:16:49 czas Polski

Autor Wątek: Zadaszenie tarasu  (Przeczytany 12463 razy)

Offline macieqmc

Odp: Zadaszenie tarasu
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Kwietnia 2015, 22:04:10 czas Polski »
Ja tylko będę mocował bezpośrednio na krokwie poliwęglan.  Oprócz tego na końcach będą uszczelki.
Wiesz może jakie rozstawy krokwi będą odpowiednie do mocowania plexy?
Stolarstwo moją pasją.
Pozdrawiam,

kwita

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Kwietnia 2015, 22:16:43 czas Polski »
Krokwia. 4x10 co ~1m - predzej mu poliweglan strzeli na brzegach niz krokwie poleca.
Jak krokwie mają być co 1m to jeszcze potrzebne łaty ;-). Jesli mają być mocowane bezpośrednio do krokwi to potrzebne jest gęstsze rozmieszczenie i najlepiej drewno klejone. Jak zacznie skręcać krokwie to poliwęglan nie poleci?

Offline macieqmc

« Odpowiedź #17 dnia: 30 Kwietnia 2015, 22:25:31 czas Polski »
No właśnie ;) cenna wskazówka. Teraz musicie mi doradzić jakie drewno wybrać suche koło 15% czy klejone? Jeśli wybiorę suche to drewno postaram się wybrać bez rdzenia lecz i to może nie pomóc.   
Stolarstwo moją pasją.
Pozdrawiam,

kwita

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Maja 2015, 08:41:59 czas Polski »
eraz musicie mi doradzić jakie drewno wybrać suche koło 15% czy klejone
Z tego co zalecają, to klejone... Ja nie robiłem poliwęglanu, bo taras mam na 1 piętrze(od północy) a jednak to się bardzo brudzi, niestety jak chcesz mieć czysty to musisz latać z Karcherem. Masz na poziomie ziemi i małą powierzchnię więc z drabiny da się to zrobić...

Offline macieqmc

« Odpowiedź #19 dnia: 01 Maja 2015, 08:57:59 czas Polski »
No dokładnie u mnie na tarasie jest praktycznie cały czas słońce tak więc nie ma problemu.  W dodatku mam też trochę wyżej balkon z którego mogę myć zadaszenie. 
Powiedz mi jeszcze czy przekrój belki klejonej 100x200mm długiej na 8,5m podpartej na początku i końcu wystarczy aby konstrukcja była stabilna?  Nie potrzeba dawać jakiś zastrzałów?
Stolarstwo moją pasją.
Pozdrawiam,

Offline velsyster

« Odpowiedź #20 dnia: 01 Maja 2015, 09:23:01 czas Polski »
Jak krokwie mają być co 1m to jeszcze potrzebne łaty

Nie zwrocilem uwagi ze brak ich w projekcie. Laty jak najbardziej musza byc.  Odleglosc 1-1.5.

Cytat: kwita
Jesli mają być mocowane bezpośrednio do krokwi to potrzebne jest gęstsze rozmieszczenie i najlepiej drewno klejone. Jak zacznie skręcać krokwie to poliwęglan nie poleci?

Nie poleci jak zamocuje z uzyciem profilu gornego. A profil przykreci w miejscu laczenia laty z krokwia.
Nie polecam przykrecania poliweglanu z uzyciem grzybkow - zbyt mala dylatacja i bedzie strzelac.
Jeszcze co do poliweglanu, oprocz profilu gornego polecam zakupic profil F (na czolo profilu), tasme paroprzepuszczalna i tasme akustyczna PE taka jak do profili do scianek gips-karton i torebke wkretow farmerskich.
Tasme akustyczna naklejasz tak, zeby nie bylo nigdzie styku poliweglanu z drewnem. Dzieki temu poliweglan bedzie mogl latwiej "plywac" przy zmianie temperatury.

Zalaczam zdjecie jak to u mnie wyglada.

Offline arturs

« Odpowiedź #21 dnia: 01 Maja 2015, 09:29:43 czas Polski »
Jak klejonej? Z takich krótkich "klepek" ? Czy sklejone dwie czy trzy belki razem? Jak pierwsza opcja to powinna wytrzymać, a jak druga to nie ma opcji żeby sie nie ugięło.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Maja 2015, 09:33:51 czas Polski »
Jak klejonej? Z takich krótkich "klepek" ? Czy sklejone dwie czy trzy belki razem? Jak pierwsza opcja to powinna wytrzymać, a jak druga to nie ma opcji żeby sie nie ugięło.

jakby Ci to wytłumaczyć, jakby  ;)z desek...nawet do 18m tak robią

Offline arturs

« Odpowiedź #23 dnia: 01 Maja 2015, 13:35:16 czas Polski »
a to tak, to wytrzyma bez problemu, pytałem sąsiada - architekta, sama belkadrewniana bez podparcia do chyba 6m rozpiętości może być i strzałka ugięcia czy jakoś tak będzie jeszcze dopuszczalna - oczywiście grubość, rodzaj pokrycia i obciążenia itp. ma znaczenie ale ogolnie z tego co mówił to chyba tyle się przyjmuje maksymalnie.. ale jak klejone tak jak piszesz z kawałków to zupełnie inaczej pracuje, włókna w różne strony lecą i są ponacinane więc spokojnie te 8m powinno się ułożyć bez problemów, zwłaszcza pod poliwęglan

kwita

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Maja 2015, 13:39:22 czas Polski »
W tym przypadku trzeba pamiętać o elastycznym połączeniu(uszczelnieniu) ściana budynku-poliwęglan...belka będzie pracować

Offline mireks

« Odpowiedź #25 dnia: 04 Maja 2015, 22:10:24 czas Polski »
A ja bym zrobił to tak:
 slup po lewej stronie pierwszy od domu przesunął do przodu i oparł na nim belkę  te ponad 8m długości  slupy trzymające obie belki ponad 8 m długości zrobić z podparciem na mieczach co skróci odległości na jakie jest nacisk
za slupem po lewej zrób kratkę, Bedzie ok,
z przodu tez bym zrobił miecze przy slupach dla ozdoby bo nie sa konieczne,
co do belek 4x10 to tez lanie beda wyglądały zrób je dla ozdoby
belki 4x 10 na taki daszek  to jest potęga wytrzymałości przykład:   lata 4x5 położona na wysoki kant odległość miedzy podporami ponad 1 m i ja stanąłem na te łatę Moj ciężar 82 kg wytrzymuje bez niczego co więcej lata sie nawet nie ugina pod moim ciężarem
wiec wybacz kolego ale ten twój poliwęglan to piórko nic nie wazy dla takiej laty 4x10

Offline velsyster

« Odpowiedź #26 dnia: 04 Maja 2015, 22:19:05 czas Polski »
wiec wybacz kolego ale ten twój poliwęglan to piórko nic nie wazy dla takiej laty 4x10
Przeciez nie chodzi o wage poliweglanu, tylko o wage mokrego sniegu.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Maja 2015, 22:35:00 czas Polski »
Dokładnie, dach musi wytrzymać nie tylko pokrycie... Ja w projekcie domu mam dach dwuspadowy, krokwie pod dachówkę mają przekrój 15x7,5cm a pod blachodachówkę miały 14x7cm. Różnica prawie żadna, dachówka waży ok.7 ton, blachodachówka z tego co pamiętam ok. 0,9 tony

Offline mireks

« Odpowiedź #28 dnia: 04 Maja 2015, 22:44:50 czas Polski »
panowie laty 4x10 rozstaw co 1m
to ile tego sniegu musi lezec by taka lata sie ugiela? pol tony na tym metrze kwadratowym ?
, przeciez tam tez bedzie spadek dachu wiec snieg nie bedzie caly czas zalegal nie panikujcie
rozmiar 4x 10 przekonuje mnie ze wzgledów estetycznych  :)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Maja 2015, 23:16:55 czas Polski »
mireks witam Cię serdecznie ;)
Inni pewnie też by chcieli ale sami z powitaniem nie będą się pchać skoro i Ty od blisko roku nie chcesz skrobnąć chociażby "witam" w http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2015, 23:18:42 czas Polski wysłana przez mily68 »