22 Kwietnia 2026, 12:38:52 czas Polski

Ankieta

Czy zamknąć wątek?

tak
11 (57.9%)
nie
8 (42.1%)

Głosów w sumie: 13

Głosowanie skończone: 10 Sierpnia 2015, 19:16:56 czas Polski

Autor Wątek: Emigrancie czy ci nie żal?  (Przeczytany 44703 razy)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Emigrancie czy ci nie żal?
« Odpowiedź #30 dnia: 07 Maja 2015, 21:25:22 czas Polski »
Aha.

Zapraszam do wzięcia udziału w ankiecie związanej z tematem emigracji.

http://forum.domidrewno.pl/hyde-park-did/powrot-do-polski-z-emigracji/

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #31 dnia: 07 Maja 2015, 21:25:34 czas Polski »
Lirorobert ale czy już nie jest tak że do Polski ściągają emigranci? Dostają zasiłki od państwa i jeszcze dodatkowo pracują za mniejsze stawki niż Polacy. Dlatego to jest trochę dziwne bo matka samotnie wychowująca dziecko dostaje 400zl zasiłku a rodzina jakiejś mniejszości 1500zl.
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #32 dnia: 07 Maja 2015, 21:32:03 czas Polski »
No tak, ale czy większość z nas, emigrantów nie robi tego samego?
Bążmy obiektywni i powiedzmy szczerze że też dużo osób kożysta z pomocy społecznej, szczególnie to w Anglii.
Ja i moja żona nigdy nie wzięliśmy grosza pomocy, bo na szczście nie musimy, ale niestety dużi osób przyjeżdża bo dają.

Offline prezio

« Odpowiedź #33 dnia: 07 Maja 2015, 21:34:51 czas Polski »
Tak korzysta - ale warunki przydzialu i kwoty sa rowne dla wszystkich.
W PL niestety nie do konca - przynajmniej tak slyszalem - nie do konca jestm pewien, ale z tego co wiem imigranci maja jakies dodatkowe wsparcie finansowe.
W UK wszyscy maja te same zasady co kazdy

Osobiscie jestem za zmiana przydzialu benefitow .
owinni dostawac ci co pracuja i im niestarcza, albo ci co pracowali jakis czas i stracili prace.
A nie ci co przyjezdzaja, nie pracuja i oczekuja zasilku - tac powinni wrocic tam skad przyjechali (inie mowie tylko o Polakach)
o ze ktos wyludza zasilek, to jednoczesnie zabiera innym
« Ostatnia zmiana: 07 Maja 2015, 21:36:46 czas Polski wysłana przez prezio »
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #34 dnia: 07 Maja 2015, 21:37:28 czas Polski »
Nie wiem czy wiecie ale my z Lidką też na wyspach byliśmy ;) rok wytrzymaliśmy w Londynie i jednak wygrała tęsknota za rodziną. Czy nasz las to ostatnie miejsce? Szczerze powiem... mając na uwadze dobro naszych dzieci - nie wiem. Nie chce, żeby moje szkraby były parobkami EU, a do tego to zmierza... czas pokarze. Może kiedyś DiD zacznie nadawać z innego krańca świata ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline prezio

« Odpowiedź #35 dnia: 07 Maja 2015, 21:40:15 czas Polski »
Jarku,

Ciesze sie ze udalo ci sie poukladac wszystko w PL po powrocie.
Tez chetnie tak bym chcial. Kto wie, moze kiedys tez sie to ulozy i dam rade;)

Zreszta widac, ze wiele osob probuje sil w roznych miejscach i nigdy nie mozemy powiedziec ze zycie nas nie skloni do innych decyzji.
Sami nie wiemy co nas czeka na przyszlosc.
Czy to bedzie PL, czy inny kraj - trudno powiedziec.
Wazne jest (przynajmniej dla mnie) zeby byc z najblizsza rodzina tak dlugo jak to mozliwe, a jak staje sie nie mozliwe to czas na zmiany zeby znowu byc z rodzina;)
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #36 dnia: 07 Maja 2015, 21:46:02 czas Polski »
Jarek widzisz sam tęsknota to jedno ale teraz jesteś tutaj i sam nie wiesz czego doczekają Twoje dzieci. Ludzie myślą o tym że no coś się zmienia dla nich ale co z ich wnukami czy własnie dziećmi? Jakiej oni przyszłości dożyją i jakich perspektyw? :P Wiele ludzi patrzy krótkowzrocznie, tylko i wyłącznie na siebie bo dzieci już odchowali, mieszkanie mają, jakieś tam auto w domu jest a od pierwszego do pierwszego się dociągnie. Nie chodzi przecież o to w życiu żeby z dnia na dzień mieć szkołe czy kurs przetrwania!
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #37 dnia: 07 Maja 2015, 23:18:13 czas Polski »
Witaj JarkuO w tym wątku.

Myślę że wyjazd z Kraju nie spowoduje że Polska przestanie być parobkiem UE. A na Emigracji to się też jest parobkiem, tylko że danego kraju.
Szczerze mówiąc to jestem zdziwiony Twoją wypowiedzią. Z tego co obserwuję na twoim portalu to miałem wrażenie że cieszysz się z tego co osiągnąłeś. Pasja i profesjonalizm z jaką podchodzisz do tematu jest inspiracją dla mnie i myślę że dla wielu innych osób. Udało ci się osiągnąć to o czym wielu może tylko pomażyć.
No ale pozory moą mylić.
Mam nadzieję że nie wyjedziecie. Polska potrzebuje ludzi takich jak wy.

A tak przy okazji wyborów.
W Anglii są dzisiaj wybory parlamentarne. Poszliśmy zagłosować, jako że moja małożonka ma takie prawo i jakież było moje zdziwienie, a nawt szok jak to się odbywa.
Wyobrażcie sobie że po wejściu do lokalu wyborczego podaje się tylko adres zamieszkania i nazwisko i dostaje się kartę do głosowania. Nikt nie sprawdza tożsamości, ani nie podpisuje się listy że odebrało się kartę.
Ponadto skreśla się kandydata - tak moi drodzy- najzwyklejszym ołówkiem.

To jest dopiero pole manewru na przekręty i kombinacje.

Jak Wam wiadomo w Polsce jast zupełnie inna procedura.
Moim zdaniem wyprzedzamy pod tym względem Anglię bardzo.

Nie jest tak źle u nas.

Pozdrawiam

Offline prezio

« Odpowiedź #38 dnia: 07 Maja 2015, 23:41:47 czas Polski »
Czasami jest tak w mentalnosci, ze ma sie kredyt zaufania i nie traktuje sie wyborcy jak oszustwa z domniemania.
W PL czesto w wielu przypadkach czlowiek z domniemania jest traktowany jak ten co oszukuje lub jest winny.
To czlowiek/obywatel ma udowodnic niewinnosc a nie jemu wine;(
W UK - na starcie uwaza sie ze jestes uczciwy - dlatego nie ma takich rygorow jak w PL
------
Robert

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #39 dnia: 07 Maja 2015, 23:50:00 czas Polski »
Coś podobnego! I nie było podstępnie skonstruowanych książeczek do głosowania aby jedna partia mogła wygrać a inna przegrać? I nie było znikopisów i fałszerzy list wyborczych? I nie ma specjalnie zbudowanego systemu komputerowego, aby w przypadku niekorzystnego głosowania otumanionych wyborców zawiesić jego działanie w całym kraju aby było można sfałszować wybory? I nie trzeba wyrzucać sędziów z Państwowej Komisji Wyborczej, którzy swoimi knowaniami wypaczają wyniki wyborów? I nie potrzeba co najmniej 50 tyś członków każdej partii  pilnujących  członków innych partii w komisjach wyborczych aby ci  w sposób przestępczy nie zmieniali woli wyborców?
Toż to dziki kraj - dziwię się, że chcecie w nim mieszkać i pracować :o
« Ostatnia zmiana: 07 Maja 2015, 23:52:05 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline prezio

« Odpowiedź #40 dnia: 07 Maja 2015, 23:56:17 czas Polski »
I nie bylo pensji dla tych co pilnuja w nadmiarze z kazdej partii.
Jakie marnowanie wynagrodzen ;( nikt nie dostal ekstra kasy - budzet nie dal nic choc chcial ;)
------
Robert

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #41 dnia: 08 Maja 2015, 00:17:39 czas Polski »
Nie bądźmy Panowie naiwni.
Jeśli mi ktoś powie że politycy w Anglii są święci i uczciwi to będzie to niepoważne.
Nie mniejszy syf niż w Polsce tylko że wszystko odbywa się w angielskim stylu, w białych rękawiczkach.
Najprościej jest wtłoczyć ludziom do głów że wierzy się w ich uczciwość, skonstruować system pozwalający na takie manipulacje, aby nikt nie mógł niczego udowodnić.
W Polsce trzeba było bardziej pokombinować aby oszukać. No i komuś udało się.
Komu? Chyba każdy wie.

Jakby ktoś przyjżał się jakie przekręty i machloje były podczas głosowania w Szkocji odnośnie odłączenia sie jej od Wielkiej Brytanii to by nie uwieżył że takie coś może mieć miejsce. Od początku było wiadomo że Anglia zrobi wszystko aby nie dopuścić do odłączenia się Szkocji, no i udało im się. No ale o tym to kolega za Szkocji może powiedzieć coś więcej.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 08 Maja 2015, 05:50:32 czas Polski »
Nie chce, żeby moje szkraby były parobkami EU, a do tego to zmierza...
To jest taki stereotyp myślenia ,że aż zęby bolą.
Unia Europejska to także Polska , a więc logicznie rzecz biorąc pracując w niej. jest się też parobkiem Unii.
Powiem tak : pracować trzeba wszędzie bo nikt darmo nic nie daje ,ale jeżeli za swoją pracę dostaję się tyle , albo może kiedyś dostanie się tyle ,że "nie starcza do pierwszego" to lepiej być już "parobkiem" tam gdzie starcza...  bo żołądek ma swoje prawa.
Jeżeli ktoś jest tak kreatywny i przedsiębiorczy ,że potrafi "urządzić " się w Polsce ( nie robi tego kosztem innych) to chwała Mu za to i słowa podziwu. Ale jeżeli ktoś nie potrafi tego zrobić w Polsce a odnajduje się na emigracji to widocznie "takie Jego prawo".
Jeżeli chodzi o mnie to, nie musiałem z Polski wyjeżdżać z powodów ekonomicznych, mogłem się dalej mordować w korporacji i przyklaskiwać kompletnym debilom i fałszywie potwierdzać ,że to co robią to najlepsze i najmądrzejsze ( za pół roku przychodzili inni i rozwalali to ogłaszając się ,że to teraz oni są "prawdziwymi mesjaszami ") . Wykorzystując zawarte w Traktacie Lizbońskim prawo przysługujące obywatelom Unii  do swobodnego przemieszczania się i osiedlania w ramach granic Unii przeniosłem się do Francji konkretnie do Bretanii. Są tego plusy i minusy ale ogólnie rzecz biorąc odmieniłem swoje życie na lepsze - w tym bardziej uniwersalnym pojęciu. Pracuję ciężko ale jest mi dobrze , jestem tu razem z Żoną i nie myślę o powrocie. Jest tu także mój Syn z rodziną , wnusio chodzi do szkoły i żadne z nas nie myśli o tym ,że wychowujemy parobka Unii. A żeby dopełnić całości obrazu Córka została w Polsce bo jej mąż jest rolnikiem a wiadomo : "nie rzucim ziemi skąd nasz ród" ( nikt nie ma pretensji o to do Niego).
Lirorobert powiem Ci tak : jesteś zdeterminowany żeby wrócić i życzę Ci żeby udał Ci się powrót. Jak już wrócisz i uda Ci się zapuścić korzenie ponownie w Polsce to wtedy możesz namawiać innych do powrotu. Wtedy też będziesz mógł służyć innym radami jak się ponownie urządzić w Polsce. A na razie nie obrzydzaj innym emigracji i nie odradzaj emigracji bo to co czasem piszesz wygląda mi na objaw frustracji i szukania wspólników do Twojego sposobu myślenia do którego zdaje się ,że nie jesteś w pełni przekonany.
Jest udowodnione przez "życie" ,że powroty z emigracji bardzo, bardzo rzadko się udają i nie chodzi tu o ekonomię ,ale o psychikę. Ale o tym to już kiedy indziej. Mam nadzieję ,że nikogo nie uraziłem  ;)
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2015, 05:52:05 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #43 dnia: 08 Maja 2015, 08:27:26 czas Polski »
UK nie jest dziś tym czym było 10 lat temu :( Podobnie jak PL tonie w długach (stąd też trzymanie się kurczowo Szkocji z której ciśnie jak cytrynę).

A pracować trzeba wszędzie tak samo, nigdzie nie ma manny z nieba. Pytanie tylko co będzie z tej pracy za lat 10 albo 30? Wkurzają też dysproporcje - za taką samą pracę masz X albo 5X wynagrodzenia.

Nie wiem czy wiecie ale zarobki z reklam na YT w PL są jednymi z najniższych na świecie! A później idziesz kupić telefon i płacisz x2 więcej niż w kraju obok.

----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #44 dnia: 08 Maja 2015, 08:53:39 czas Polski »
Spoko. Ja sie nie obrażam i szanuje tych co szczerze się wypowiadają.  Ja nikomu nie chcę emigracji obrzydzić bo sam wiem że są plusy pracy za granicą.  Jednak mam wrażenie że jest takie przekonanie że wyjazd rozwiąże wszystkie problemy i że będzie jak w raju. Chcę tylko spróbować pokazać że jest też inna strona medalu, ta ciemniejsza. I nie mówienie o niej nie oznacza że jej nie ma. Tu na forum będą wypowiadać się osoby które są w dobrej sytuacji. Pozostali nmie mają na to czasu albo takiej możliwości. Jakoś nikt nie mówi że jednak są inne koszty emigracji.  Nikt nie mówi o tym że np w Londynie jedną z największych grup wśród bezdomnych są wlasnie nasi rodacy. Nikt nie mówi jak latwo jest wyladowac na ulicy bo litosci nie ma sie co spodziewać a odłożyć troche grosza na zabezpieczenie na początku jest trudno. Jak już mówiłem. Sam jestem emigrantem i polecam wyjazd jeśli ktoś chce tego posmakować.  To fajna przygoda,  ale pod warunkiem że nie poslizgnie sie noga. Mozna zobaczyć jak powinno się normalnie żyć. I cieszę się że są osoby które osiągnęły sukces. Jast jednak też masa ludzi którzy są w zawieszeniu i mają dylemat co dalej. I o tym właśnie myślałem zakładając ten wątek.

Pozdrawiam