26 Kwietnia 2026, 17:59:38 czas Polski

Autor Wątek: Metabo DH 330, czy warto?  (Przeczytany 19471 razy)

Offline Wacu97

Metabo DH 330, czy warto?
« dnia: 19 Maja 2015, 11:51:30 czas Polski »
Witam
Jako, że pod moim garażem uzbierała się calkiem pokaźna sterta drewna pozostałego z budowy zaplanowałem z końcem czerwca zainwestować w odpowiednią grubościówkę. Naczytałem się na temat sprzętu chińskiego, a jeśli chodzi o używkę to ani nie mam odpowiedniej wiedzy ani znajomego z odpowiednią wiedzą, by probować szukać takiej w dobrym stanie, dlatego zdecydowałem się na coś firmowego w umiarkowanej cenie. I tu rodzi się moje pytanie. Czy Metabo DH 330 warte jest 2500 zł, czy w tej cenie lepiej kupić co innego? Słyszałem dobre opinie o serwisie Metabo, ale czy ktoś miał może styczność z nim i mógłby podzielić się wrażeniami? ;) Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam ;)

Offline Keleven

• Sr. Member
  • Ocena +8/-0
  • Bądź sobą. Wszyscy inni są już zajęci.
  • View Gallery
Pozdrowienia z Syreniego Grodu

Offline Wacu97

Odp: Metabo DH 330, czy warto?
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Maja 2015, 15:44:39 czas Polski »
Czytalem ale chodzi mi bardziej o porady czy moze lepiej dozbierac na jakiegos DeWalta, czy jakas Makita by lepsza byla, bo chodzi mi o konkretnie grubosciowke ;)

Offline prezio

« Odpowiedź #3 dnia: 19 Maja 2015, 16:20:04 czas Polski »
Ja mysle o Tritionie - choc roznica njest nie duza wiec kto wie moze Metabo

http://groveparkdiy.co.uk/products-page/1/triton-planerthicknesser-317-mm-tpt125/
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline Wacu97

« Odpowiedź #4 dnia: 19 Maja 2015, 20:03:50 czas Polski »
Ok, a wie ktoś może gdzie najlepiej kupować taki sprzęt? ;)

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #5 dnia: 19 Maja 2015, 21:18:47 czas Polski »
Słuchaj żeby namacalnie ocenić sprzęt to warto zajrzeć do sklepu z elektronarzędziami. Ja dzisiaj byłem w leroy i oglądałem strugarki bo przymierzam się do zakupu ale akurat marketówki które były dostępne szału nie robią. Wiem że warto dołożyć lub zakup zrobić na raty a nie wpierdzielić się w sprzęt który chwile po zakupie siądzie. Mnóstwo ofert w przystępnych cenach znajdziesz w internecie. Zaznaczam tylko że najpierw warto zapoznać się ze sprzętem :)
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline alehar

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Maja 2015, 07:51:16 czas Polski »
Tylko trudno znaleźć sprzęt porządnie zmontowany...
Latałem żeby pomacać pilarkę i właściwie wszędzie sprzęt zmontowany jest na słowo honoru - aby stał...
Mówie tu o duzych marketach...
Pozdrawiam Alehar

Offline niziur1

« Odpowiedź #7 dnia: 25 Maja 2015, 20:24:05 czas Polski »
Pod koniec kwietnia kupowałem w nexterio.pl grubościówkę dh330 i piłę stołową ts254. Na początek zaoferowali mi za grubościówkę 2279 zł/szt. brutto i 2749 zł/szt. brutto za piłe a zeszli jeszcze do 2230 zł brutto i 2690 zł brutto. Jako jedyni byli skłonni do negocjacji także spróbuj tam.

Offline borsuk

« Odpowiedź #8 dnia: 21 Lipca 2015, 21:32:30 czas Polski »
witam stoję przed tym samym dylematem czy metabo czy coś innego ale jeśli chodzi o cenę to nikt nie przebije sklepów za południową granica chodzi mi o Słowację:) znalazłem ten sprzęcik w cenie 430 Euro, skąd ta różnica ??? hmmm

Offline Roobertt

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Lipca 2015, 09:03:41 czas Polski »
.

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Lipca 2015, 09:23:34 czas Polski »
Witam.

Mmiałem przez tydzień tę maszynę i oddałem.
Powód?
Są dwa.
Po pierwsze noże nie są tanie i nie można ich ostrzyć. typowe jednorazówki.
Natomiast drugi był natury technicznej. Struganie super i bez kłopotu do momentu jesłi nie chcesz dołożyć drugi element obok już struganego.
Miałem do przestrugania sporo klepek parkietu. Wiadomo,  że struganie po jednej sztuce to kawał czasu a czas to pieniądz, więc strugając jedną dokładałem obok drugą aby skrócić czas i jednocześnie mieć większą kontrolę nad zużyciem noży.
No i niespodzianka. po włożeniu drugiego elementu pierwszy zatrzymywał się, lub wręcz noże cofały go, co świadczy o problemach z wałkamy posuwowymi. Nie były stabilne.

Metabo ogólnie polecam, mam kilka narzędzi i jestem zadowolony zarównież z serwisu.

Niemniej jeśli miałbym wybrać pomiędzy metabo i dewalt, to zdecydownie dewalt. Nadmienię że mam dewalt i jest wręcz niezniszczalna, a noże ostrzę nawet czterokrotnie.
Nie pamiętam jak są skonstruowane noże do metabo, ale dewalt ma noże dwóstronne, co dodatkowo zmniejsza koszty amortyzacji.

Pozdrawiam.

Offline sajo

« Odpowiedź #11 dnia: 22 Lipca 2015, 09:52:39 czas Polski »
witam stoję przed tym samym dylematem czy metabo czy coś innego ale jeśli chodzi o cenę to nikt nie przebije sklepów za południową granica chodzi mi o Słowację:) znalazłem ten sprzęcik w cenie 430 Euro, skąd ta różnica ??? hmmm
daj linka, opisz jak szukasz sklepów ;)

Offline borsuk

« Odpowiedź #12 dnia: 22 Lipca 2015, 14:13:05 czas Polski »

Offline Yar0

« Odpowiedź #13 dnia: 23 Lipca 2015, 15:04:51 czas Polski »
Miesiąc temu stałem przed wyborem grubościowki. Brałem pod uwagę makite, dewalta i metabo. Makita odpadła bo ceny podnieśli okrutnie :-\ miałem zamawiać już metabo ale po rozmowie z osobą która od dwóch lat uzywa Dh330 zrezygnowałem z zakupu. Tak jak wyżej pisał Lirorobert, głownie narzekał na noże. Są grubości kartki papieru, drogie a ich ostrzenie jest trudno i max dwa razy można to zrobić. Kupiłem Dewalta i jestem mega zadowolony ;D

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #14 dnia: 23 Lipca 2015, 15:08:44 czas Polski »
O której dokładnie grubościówce dewalta piszecie?

Co sądzicie o takim czymś http://allegro.pl/grubosciowka-grubosciowko-wyrowniarka-dewalt-i5550998463.html Dewalt DW 50 - blaty chyba odlew - żeliwo czy aluminium? Fajna alternatywa dla Dyma 8 chyba.
« Ostatnia zmiana: 23 Lipca 2015, 15:11:27 czas Polski wysłana przez przemoprzem »