18 Kwietnia 2026, 09:13:36 czas Polski

Autor Wątek: Bernardo ADM 260  (Przeczytany 27964 razy)

Offline raven

Odp: Bernardo ADM 260
« Odpowiedź #60 dnia: 28 Grudnia 2017, 07:37:40 czas Polski »
Nie, model wyżej wygląda już zupełnie inaczej, a ten klon Hoba260 nosi teraz nazwę Axminster Hobby.
Zmienili płot (fence) wyrównarki. Już nie jest to żeliwny odlew, tylko profil alu, jak w Holzmannie. Zabrali też rolki podawcze i odbiorcze z blatu grubościówki. W jednym z filmików facet mówi, że wał ma 80mm, a teraz ma 75. I to tyle co na szybko zauważyłem. Teraz to już jest kopia Holzmanna na bank, wcześniej ta maszynka była fajna. I parę lat temu kosztowała coś ponad 500 GBP, teraz prawie 900 :-/

Co mi się jednak podoba, to ten licznik wysokości, montowany na wałku korby. Ciekawe, czy pasował by do klonów dostępnych u nas? Zauważyłem też w Axminsterze fajny przyrząd do ostrzenia noży bez ich zdejmowania, za pomocą specjalnych diamentowych osełek.

Offline hawlik

« Odpowiedź #61 dnia: 19 Stycznia 2018, 15:14:51 czas Polski »
Od wczoraj jestem posiadaczem ADM260 (na razie szczęśliwym).

Mam jednak pewne wątpliwości co do regulacji blatów. Jeśli chodzi o pochylenie względem długiej osi stołu to sprawa jest dość prosta. Są z boku 2 śrubki.
U mnie jednak nierówność występuje w względem osi wału. Muszę podnieść koniec stołu.

Metodą oględzin doszedłem iż do tego celu służy śruba z mimośrodem  (zaznaczona na zdjęciu na kolor zielony). Jednak sąsiadujące z nią piny (kolor czerwony) praktycznie wykluczają jakikolwiek ruch stołu w tym zakresie.

Czy piny powinno się usunąć? Sprawdziłem i można je wybić bez żadnego problemu, bo ich usunięciu faktycznie możliwości regulacyjne się drastycznie zmieniły.
Jednak mam wątpliwości czy to oby na pewno właściwa metoda. Nigdzie w internecie nie znalazłem wzmianki o tym, że należy je usunąć.

Będę wdzięczny za wskazówki:)

ps. zdjęcie poglądowe pożyczone od autora wątku.

Offline hawlik

« Odpowiedź #62 dnia: 23 Stycznia 2018, 12:47:53 czas Polski »
Po rozmowie z  serwisem Bernardo, sam mogę odpowiedzieć na swoje pytanie :)
Piny definiują ustawienie fabryczne. Jeśli jednak jest potrzeba regulacji, piny można usunąć.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 23 Stycznia 2018, 21:13:40 czas Polski »
łoo..przegapiłem..sory :D
Tak, usunąć (musztarda po obiedzie). Gratuluje rozmowy z "serwisem" bernardo. Mnie sie nie udała ta sztuka..

Offline hawlik

« Odpowiedź #64 dnia: 24 Stycznia 2018, 06:33:23 czas Polski »
Gratuluje rozmowy z "serwisem" bernardo. Mnie sie nie udała ta sztuka..

Udało się... po 4dniach prób  8)

Offline drops

« Odpowiedź #65 dnia: 03 Marca 2018, 16:56:15 czas Polski »
......witam przymiezam sie tez do zakupu nowej maszynki pogoniłem Dyme z przystawkami za 2 tys dosc blaszanych zabawek i przymiezam sie do zakupu adm 260 lub cos Holzmana.....szukam na necie informacji miałem jechac do Siedlec polukac pomacac ale mam 270km z Ketrzyna moze ktos jest z mazur co posiada taka maszynke bym podjechał zobzczyc...i ewentualnie bym zamowił przez tel...bo jak pojade kupic osobiscie to dostane upust na transport?.....aaa jeszcze pytanko mam instalacje na 4 bolce w migomacie Bester
Lincoln zmostkowałem i mozna przez to utracic gwarancje
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2018, 17:08:46 czas Polski wysłana przez drops »

Offline marcin6391

« Odpowiedź #66 dnia: 03 Marca 2018, 21:37:05 czas Polski »
Ale chyba masz 14 dni na zwrot ?
Przynajmniej tak mnie mówił przedstawiciel, jak ukośnicę zamawiałem ... :P

Maras

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: 03 Marca 2018, 21:57:18 czas Polski »
......witam przymiezam sie tez do zakupu nowej maszynki pogoniłem Dyme z przystawkami za 2 tys dosc blaszanych zabawek i przymiezam sie do zakupu adm 260 lub cos Holzmana.....szukam na necie informacji miałem jechac do Siedlec polukac pomacac ale mam 270km z Ketrzyna moze ktos jest z mazur co posiada taka maszynke bym podjechał zobzczyc...i ewentualnie bym zamowił przez tel...bo jak pojade kupic osobiscie to dostane upust na transport?.....aaa jeszcze pytanko mam instalacje na 4 bolce w migomacie Bester
Lincoln zmostkowałem i mozna przez to utracic gwarancje
Zrób "przedłużacz"  0.5 m i po sprawie.   

Offline drops

« Odpowiedź #68 dnia: 04 Marca 2018, 11:51:04 czas Polski »
.......rozmawiałem dzis z Holzmanem model 260 ECO sprzedaje im sie bardzo dobze dziennie po 3-4 sztuki i pare groszzy mozna utargowac przy zamowieniu....jutro dzwonie  do Hafena pogadam o ADM 260 ma mocniejszy silnik

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 04 Marca 2018, 12:01:22 czas Polski »
jutro dzwonie  do Hafena p

Pamiętaj aby dokładnie oglądnąć paczkę przy odbiorze i nie sugeruj się że paleta nie naruszona bo ludzie z hapena potrafią się wykpić na klienta czasem jak towar dostaniesz nie całkiem sprawny .

Offline drops

« Odpowiedź #70 dnia: 04 Marca 2018, 20:39:23 czas Polski »
....wielkie dzieki za info ....ale ze mozliwe takie zeczy :o

Offline jherba

« Odpowiedź #71 dnia: 24 Marca 2018, 18:28:17 czas Polski »
Czołem, posutawialem (tak mi sie wydaje) adm260 ale po przestrzeganiu do klejenia dwóch desek i po ich złożeniu widać tak jakby była łódka. Jest około 0,5 mm różnicy.

Co moze byc tego powodem?

Dodatkowo robią sie taki mini wżerki:

Bylibyście w stanie pomoc?

Offline whiteBT

« Odpowiedź #72 dnia: 13 Maja 2018, 19:42:31 czas Polski »
No i jak, wyjaśniło się coś,może poza forum??

Offline whiteBT

« Odpowiedź #73 dnia: 20 Maja 2018, 11:12:56 czas Polski »
Drops ja też słyszałem przed zakupem jak to się wspaniale sprzedaje 260 eco. A ja Ci powiem poczytaj m.in. moje wątki o tej maszynie...