[BERNARDO ADM 260, HOLZMANN HOB 260N, PROMA HP-250-2/400] to jest to samo.
Będzie to recenzja osoby, której doświadczenie ze strugarkami wygląda tak:
- macałem wszystkie spotkane strugarki w marketach, wszystkie chyba z aluminiowymi blatami;
- przestrugałem 1 deskę na hammerze na dniach otwartych;
- miałem przyjemność oglądać DYMA B u handlarza;
Więc total amator

Maszyna przyszła do mnie w piątek. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Jakość wykonania w porównaniu z tymi z marketów o niebo lepsza. Nic nie lata, nic się nie rusza, wszystko się mocno trzyma. Wygląda bardzo solidnie i stabilnie. W dotyku nie czuć "ryżu". Choć przyznam że jakaś taka mała mi się wydała na żywo.
Ustawiłem noże wg. instrukcji i dostarczonego przyrządu. Następnie ustawiłem blat odbiorczy równolegle do wału, tak aby przesuwał liniał o 5mm (z obu stron i na każdym nożu). Potem ustawiłem blat podawczy równolegle i w płaszczyźnie do blatu odbiorczego. Nie ma problemu z ustawianiem blatów. Test, wow struga!!!
Test robiłem na desce z modrzewia (foto), i na kilkudziesięciu kawałkach tarcicy 35mm sosnowej (straszne śmigła i łódki, z 35mm wyszło na gotowo 23mm). Z jakości strugania na oryginalnych nożach jestem zadowolony. Teraz będę szukał lepszych o tych wymiarach.
Jeśli chodzi o przykładnicę to ustawiłem kąt 90st, i po przestruganiu kilkudziesięciu desek mogę powiedzieć że jest ok. Nie jest tak stabilna jak w hammerze, ale nie wygina się przy nacisku jaki wywierałem strugając krawędź deski. Jej długość również nie jest problemem. oczywiście im dłuższa tym lepsza. Ale nie jest to problem.
Grubościówka, również spisuje się dobrze. Jej blat nie rusza się po zablokowaniu, jak to widziałem na jakimś filmiku w sieci. Zobaczymy jak będzie po dłuższym czasie użytkowania. Na początku deski i na końcu, nie podbiera (cała deska ma jednakową grubość, zwróciłem na to uwagę bo był wątek o tym problemie na forum). Co do wymiarów z miarki, o dziwo jak ustawiłem 2,3mmi później zmierzyłem suwmiarką, to wychodziło 2,305 - 2,320mm. Sama miarka ma dość cienkie linie, więc można ją uznać za dość dokładną (oczywiście po wcześniejszym skalibrowaniu). Ale mam w planach dorobienie czegoś cyfrowego, lub analogowego.
Same blaty są równe, masywne i śliskie. Ich długość na moje potrzeby, jest ok. Deski które strugałem miały 1,6m i bez podpórek nie było problemu.
Może to dziwne, bo wychodzi że maszyna ma same plusy. Ale jestem amatorem, i moje główne odniesienia są do sprzętu, który jest w moim zasięgu cenowym. Nie ma sensu tego porównywać do maszyny 3x droższej. Na dzień dzisiejszy jestem z niej mega zadowolony.
Jeśli ktoś ma pytania lub chce zdjęcie jakiegoś elementu, proszę pisać.