28 Czerwca 2026, 08:41:16 czas Polski

Autor Wątek: Makita MLT100  (Przeczytany 136968 razy)

Offline kredzio

Odp: Makita MLT100
« Odpowiedź #225 dnia: 12 Września 2015, 20:41:14 czas Polski »
Dzisiaj w casto również przyglądałem się dokładniej tej makicie i dokładnie było jak opisujesz. Stół nie był płaski - nawet na prośbę Pan-doradca przyniósł poziomicę i sam był zaskoczony, a jak mu pokazałem, to co wyczytałem na forum, że wychylenie kąta piły potrafi zmieniać poziom stołu, to w ogóle zbaraniał i nie wiedział co powiedzieć :) Było mu wstyd za Makitę :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #226 dnia: 12 Września 2015, 21:26:03 czas Polski »
Dorobiłem dziś sanki i niestraszne mi krzywizny ;D

Offline kredzio

« Odpowiedź #227 dnia: 12 Września 2015, 21:42:29 czas Polski »
a te prowadnice są chociaż równoległe zarówno do siebie jak i do tarczy? Bo w sumie tego nie sprawdziłem (nie wiem nawet jak to zrobić na szybko w sklepie)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #228 dnia: 12 Września 2015, 21:45:58 czas Polski »
ujdzie ;)

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #229 dnia: 12 Września 2015, 22:05:32 czas Polski »
Można regulować równoległość tarczy do rowków.

Offline molu

« Odpowiedź #230 dnia: 13 Września 2015, 12:04:46 czas Polski »
Jeżeli sklep ma kilka egzemplarzy na stanie to można przeglądnąć wszystkie i jest szansa, że trafi się jeden z płaskim blatem. Gorzej przy zakupie wysyłkowym. Trzeba by negocjować ze sprzedawcą możliwość wyszukania dla nas sztuki z płaskim stołem. Ciekawe czy wybrzuszenie może się ujawnić z czasem, czy jak jest stół płaski to płaski pozostanie.

T.

Offline kinatS

« Odpowiedź #231 dnia: 22 Grudnia 2015, 20:46:56 czas Polski »
Witam.
Chodzi za mną piła, przez chwilę zastanawiałem się nad mafell erika 85 który wisiał na olx jakiś czas, ale daleko trzeba było jechać, żeby oglądnąć i nic z tego nie wyszło.
Szukam czegoś, czym można by zeskosować na 45 stopni w miarę precyzyjnie.
Naczytałem się o mlt100, organoleptycznie w jakimś markecie potwierdziłem to o czym się naczytałem, powiedzmy, że jestem świadomy, że nie jest to super precyzyjny sprzęt itd.
Przez chwilę szukałem jakiejś małej formatówki z wózkiem (brak miejsca i poza budżetem były), później ten mafell, w miedzy czasie bosch 10 używany, tyle że przywieziony dla kogoś na zamówienie więc niby do sprzedania, ale jednak nie, no i stanęło na mlt100, lokalnie mam go w sklepie, w cenie jakiejś w miarę rozsądnej i w sumie pojutrze byłbym skłonny go kupić (jutro mam wyjazd całodniowy ;) ) tylko nurtuje mnie to skosowanie, czy na tej makicie da radę zeskosować na 45stopni np. bambus na odcinku 400mm tak żeby się dwa elementy schodziły ładnie. Wiem że na wszystkim da się zeskosować, kwestia czy umęczyć się będzie trzeba bardzo, czy tylko troche? ;)
Z góry dziękuję za odpowiedzi, no i jeszcze jedna sprawa, ta oryginalna piła co dają do tej makity to warta cokolwiek, czy od razu kupić coś do drewna dedykowanego ?

Offline arkadiuszokon

« Odpowiedź #232 dnia: 23 Grudnia 2015, 07:24:36 czas Polski »
Z góry dziękuję za odpowiedzi, no i jeszcze jedna sprawa, ta oryginalna piła co dają do tej makity to warta cokolwiek, czy od razu kupić coś do drewna dedykowanego ?

Sama tarcza jest moim zdaniem bardzo w porządku - tnie dobrze zarówno wzdłuż jak i w poprzek i to nawet czysto. A co do ukosowania to ja bym się trochę bał na takim odcinku - spróbuj najpierw na jakimś odpadzie. U mnie jest na dodatek tak że jak przykładnice ustawie na tym mobilnym kawałku blatu to jest źle równoległa do tarczy niż na tym stole "głównym". Myśle że jest to do wykonania ale troche się pomęczysz ;)

Offline morosoph

« Odpowiedź #233 dnia: 23 Grudnia 2015, 10:29:14 czas Polski »
Gdzieś już to pisałem, ale kupiłem mlt100 w casto w Tarnowie zaraz jak się pojawiły. Otworzyłem pierwszą paczkę z wierzchu i o dziwo stół całkiem prosty, tarcza bez bicia, przy obrocie na 45 stopni delikatnie podnosi wkładkę, ale to niemalże niewidoczne - dopiero podnosi przy dalszej próbie podwyższenia kąta. Wiele rzeczy jest upierdliwych najbardziej chyba przykładnica, w szczególności, gdy tniemy format powodujący ustawienie jej na łączeniu blatów - porażka - zakładam swoją prowizorę, wkurzają mnie rowki prowadzące /ich przekrój/, prowadnice do tych rowków to standardowa porażka- trzeba kombinować z podklejaniem i jest ok. Uczucia mam mieszane, ale generalnie jest nieźle po przeróbkach.
Co do tematu: kilka dni temu w ramach zabawy wykonałem sobie małą "skrzyneczkę" z płyty meblowej do ukrycia w niej pajęczyny kabli internetowych metodą "niewidocznych połączeń" czyli fazowania wszystkich boków na 45 stopni. Makita i stolarz spisali się nieźle, ale delikatne falowanie krawędzi jest troszkę widoczne- wg mnie wina właśnie przykładnicy - ideał to nie jest, ale ja mam zboczone oczy i często widzę rzeczy praktycznie niewidoczne.
Nie namawiam - sam miałem tę rozterkę, ale w tych pieniądzach musisz się przygotować na jakiś kompromis.
Tarcza jest naprawdę dobra, ale nie nadaję się zbytnio do cięcia wzdłużnego twardego drewna - trzeba dokupić z mniejszą ilością zębów. Olbrzymim plusem jest mistrzowska wys. cięcia - 95 mm.

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #234 dnia: 23 Grudnia 2015, 11:21:56 czas Polski »
Do swojej mlt100 dorobiłem nową przykładnicę wraz z mocowaniem oraz sanki i od tamtej pory nie narzekam.

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #235 dnia: 23 Grudnia 2015, 12:08:18 czas Polski »
Do swojej mlt100 dorobiłem nową przykładnicę wraz z mocowaniem

Waldi- a możesz wrzucić jakieś foty tej przykładnicy? Też mam z nią problem. Dorobiłem blokadę, ale może trzeba będzie pomyśleć nad nową.

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #236 dnia: 23 Grudnia 2015, 12:11:43 czas Polski »
Postaram się w święta wrzucić kilka fotek.

Offline jawor

« Odpowiedź #237 dnia: 23 Grudnia 2015, 12:21:10 czas Polski »
Może warto by w tym temacie zgromadzić różne patenty dla tej piły wykonywane we własnym zakresie, bo jak na razie to mamy 16 stron narzekań i kilka postów użytkowników, że jednak się da (wiem, trochę przerysowuję, może nawet bardzo).  Mi np udaje się nawet korzystać z bocznego wózka i robić cięcia na 90st., choć przyznaję, że wymaga to kilku prób - warto zauważyć, że boczny wózek lata na każdą stronę jeśli nie jest obciążony, po położeniu materiału i przyciśnięciu przestaje.
Co do przykładnicy u siebie stosuję po prostu poziomicę 120 jeśli potrzebuję dłuższego podparcia. Myślałem też o tym, żeby dokupić jeszcze jeden aluminiowy profil do przykładnicy (ew od LB1200 - jest trochę dłuższy) i połączyć to, wtedy można powalczyć z dodatkowym mocowaniem na drugim końcu stołu - i tu ponownie jako przykład staje LB1200 która taki element ma na wyposażeniu.

Offline morosoph

« Odpowiedź #238 dnia: 23 Grudnia 2015, 12:53:13 czas Polski »
Ja od dłuższego czasu zastanawiam się nad wykorzystaniem wyjątkowo dużej wys cięcia /z reguły niewykorzystanej/ i wykonaniem blatu - nakładki. A może ktoś ma takową- z chęcią bym podpatrzył, żeby czegoś nie przekombinować. Martwi mnie trochę grubość, a raczej cienkość oryginalnego blatu z ewentualnym montażem

Offline RobRob

« Odpowiedź #239 dnia: 23 Grudnia 2015, 22:30:28 czas Polski »
Co wy chcecie od tej piły za te pieniądze to chyba najlepsza piła
po małych przeróbkach tnie jak trzeba i to ponad 9 cm
i