02 Maja 2026, 10:05:25 czas Polski

Autor Wątek: Makita MLT100  (Przeczytany 135836 razy)

Offline okoniew

Odp: Makita MLT100
« Odpowiedź #45 dnia: 13 Stycznia 2014, 20:11:40 czas Polski »
Ja swoją makitę też zmodyfikowałem - dorobiłem coś na zasadzie tego: https://www.youtube.com/watch?v=t2IqUOLUxhs. Jest na pewno lepsze od oryginalnej przykładnicy.

A możesz dać zdjęcie tej przykładnicy

Dołączam się do pytania.

Offline Dreluks

« Odpowiedź #46 dnia: 13 Stycznia 2014, 22:32:59 czas Polski »
Witam,

Ja pilarkę posiadam już ponad 2 lata. Służy jako pilarka na montaże. Dla majsterkowicza czy hobbysty by podłubać nie jest zła. Żeby porobić bardziej precyzyjne rzeczy to fakt trzeba przy niej posiedzieć i poprzerabiać. Ja u siebie wymieniłem wkładkę i jest teraz ze sklejki i muszę właśnie prowadnicę poprawić bo ucieka delikatnie w bok pod kątem.

Jedno mam pytanie:

Skąd się wzięła nazwa "CULAGA" na prowadnicę boczną????? :o :o :o :o :o :o
---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

trdm

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 13 Stycznia 2014, 23:10:01 czas Polski »
Profil który zastosowałem ma 30 na 20 mm, koszt około 16 złotych.
Jest szerszy niż oryginalny więc skalibrowałem to tak że wymiar na liniale dolnym pokrywa się z lewą stroną uchwytu.

« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2014, 23:12:51 czas Polski wysłana przez trdm »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 14 Stycznia 2014, 00:09:04 czas Polski »
¿Cómo cortar perfecto con la MLT100? (parte3-GUIA LATERAL)
Modificaciones sierra de mesa MLT100 Makita

W zasadzie tyczy się każdej podobnej pilarki. Pewnie i "płaskość" stołu dałoby się jakoś obejść oraz kwestię "sprawności" wózka...

Offline studio tata

« Odpowiedź #49 dnia: 14 Stycznia 2014, 14:38:54 czas Polski »
plaskosc stolu to banalnie  proste kladziesz plyte sklejki z culaga na stol i gotowe masz idelanie plasko :)

Offline okoniew

« Odpowiedź #50 dnia: 14 Stycznia 2014, 18:35:16 czas Polski »
plaskosc stolu to banalnie  proste kladziesz plyte sklejki z culaga na stol i gotowe masz idelanie plasko

I od razu problem z plastikową wkładką też rozwiązany :P Z tym że trochę wysokość cięcia się zmniejszy, ale przy cięciu czegoś większego płytę można zdjąć...

Offline studio tata

« Odpowiedź #51 dnia: 14 Stycznia 2014, 22:06:49 czas Polski »
makita i tak ma ogromna wysokosc ciecia , rzadko spotykana w pilarkach przenosnych

mily68

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 14 Stycznia 2014, 23:38:01 czas Polski »
Zastanawia mnie kwestia czy nie dałoby się zamiast oryginalnego blaszanego stołu przykręcić własny (z płyty, sklejki itp.) używając fabrycznych miejsc pod śruby mocujące. W zasadzie moje "gdybanie" tyczy się jakiejkolwiek pilarki. Naszło mnie to oglądając inny wątek o taniej pile z Bricomann'a...

Offline Mariusz Płaszczyk

« Odpowiedź #53 dnia: 15 Stycznia 2014, 00:42:40 czas Polski »
@mily68 - Kiedyś miałem taką tanią pilarkę, no i tam nie było opcji na takie rozwiązanie, bo cały kombajn przymocowany był od spodu do tej blachy. A raczej blatu, bo to było takie wielokomorowe "coś" z aluminium. Ale poradziłem sobie właśnie w taki sposób, że przymocowałem na C-clampach* płytę wiórową 70x100cm i było pięknie :)

*c-clamp - za dużo zagranicznych filmów oglądam i wypadło mi z głowy jak się to nazywa... Chodzi mi o ścisk tego typu: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2a/G-clamp.jpg/398px-G-clamp.jpg

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #54 dnia: 15 Stycznia 2014, 01:05:58 czas Polski »
W zasadzie moje "gdybanie" tyczy się jakiejkolwiek pilarki

Można wykorzystać agregaty i wykonać całkowicie nowe pilarki, ale to poważne prace. Pierwsza, to wykorzystanie Makity:   http://www.ibuildit.ca/table-saw-1.html   , druga Ryobi, ale to już ekstremalna przeróbka i praca dla ślusarzy:  http://www.metabricoleur.com/t109-un-chariot-a-format-maison#p441  . Jak widać są jeszcze ludzie, którzy "nie wiedzą, że się nie da"

Offline Jakub

« Odpowiedź #55 dnia: 15 Stycznia 2014, 12:57:31 czas Polski »
Szczena mi opadła :o Się narobili przy tym wózku, Felder by się nie powstydził:D Tylko jedno mnie zastanawia, skoro to takie spece to lepiej byłoby machnąć całość, zrobić masywny agregat, regulacje, kasowanie luzów itd... Jeszcze mnie zastanawia, jak już robili to mogli sobue dłuższy ten wózek zrobić  :P
A na koniec taka refleksja, po co i czy to się opłaca?... Jak mawia mój ojciec: ,,robota dla roboty"... :(
Pozdrawiam Jakub.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 15 Stycznia 2014, 13:11:10 czas Polski »
No właśnie. Nieraz bardziej opłaca się dołożyć pieniędzy i kupić lepszą maszynę niż tracić czas, nerwy i fundusze na poprawki. Wcześniej czy później i tak zwykle dochodzi się do decyzji o zmianie. Lepiej zrobić kilka naprawdę niezbędnych przyrządów usprawniających samą pracę na tym co mamy a czas "zmarnowany"na tuning przeznaczyć na realizacje.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #57 dnia: 15 Stycznia 2014, 13:50:38 czas Polski »
Lepiej zrobić kilka naprawdę niezbędnych przyrządów usprawniających samą pracę na tym co mamy a czas "zmarnowany"na tuning przeznaczyć na realizacje.
Drodzy koledzy, musicie zrozumieć, że dla niektórych pasjonatów, przeróbki, tuningi i budowa maszyn też są realizacjami. Ja rozumiem tych ludzi, gdyż "też tak mam" :)

Offline hycel

« Odpowiedź #58 dnia: 15 Stycznia 2014, 17:24:38 czas Polski »
Witam .
  Mily68, jak zwykle w stu procentach zgadzam się z Tobą.
       Pozdrowienia.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #59 dnia: 15 Stycznia 2014, 17:34:31 czas Polski »
Skąd się wzięła nazwa "CULAGA" na prowadnicę
wg mnie z niemieckiego:
zulage - dodatek
zulegen - dokładać, dołożyć
w sumie oba pasują :)