11 Maja 2026, 00:12:27 czas Polski

Autor Wątek: warsztat amatora od zera  (Przeczytany 16088 razy)

Offline WojtekW

warsztat amatora od zera
« dnia: 17 Lipca 2013, 21:16:12 czas Polski »
Nawet nie wiem od czego zacząć  :-\ Oczywiście chodzi o warsztat, a właściwie o jego brak. Są za to chęci, jakieś 5mb ściany do obstawienia sprzętami i mnóstwo rozterek. Internet to potęga, można w nim znaleźć odpowiedzi na wiele pytań, problem tylko z weryfikacją ich rzetelności. Na większości forów pełno jest marketingowców opluwających konkurencję i wychwalających własny sprzęt. Tutaj czuję inną atmosferę więc liczę na pomoc.

Wszystko sprowadza się do odpowiedzi na jedno pytanie : czy w ogóle można wyposażyć amatorski warsztat w maszyny pozwalające na uzyskanie precyzyjnych i powtarzalnych rezultatów bez konieczności sięgania na półkę z maszynami z założenia przeznaczonymi do warsztatów profesjonalnych ? (a mówiąc amator-profesjonalista nie mam na myśli partacz-perfekcjonista, chociaż takie rozumienie niestety dominuje w necie, a raczej powód, zakres i natężenie wykonywanej pracy )

Pytanie może mało konkretne, ale mam nadzieję, że odpowiedzi pozwolą na zawężenie tego rozległego tematu tak, żeby nie zamęczyć Was pytaniami o wszystko.

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
Odp: warsztat amatora od zera
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lipca 2013, 21:24:35 czas Polski »
Według mnie, podstawowe pytanie brzmi: co głównie chcesz wykonywać. Jeśli małogabarytowe meble, bardziej sztukaterię, wtedy materiał przygotowujesz u kogoś innego, a u siebie na tej małej powierzchni działasz z docinaniem i składaniem. Do tego wystarcza już nawet same ręcznie narzędzia ;)

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lipca 2013, 21:25:08 czas Polski »
Zobacz najstarsze filmy Domidrewno - warsztat miał 4x3m ;) Wszystko się zmieściło. Praca była... trudna lecz możliwa. Dobrałem sprzęty do gabarytów pomieszczenia, zależało mi też na dużej dokładności pracy.

Inna wersja warsztatu - tu odsyłam do galerii amigorg'a - ma wszystko czego potrzeba. Wszystko mobilne i pod ręką.

Warsztaty innych forumowiczów Domidrewno? No tu kulejemy jeszcze w tym temacie... mogę odesłać Cię do forum TWW i działu o takich warsztatach - http://www.thewoodwhisperer.com/shop-tours/

Ja dużą część elektronarzędzi kupiłem używaną, ale markową i zawsze celowałem w wyższą półkę. Raz chyba w życiu kupiłem coś w markecie budowlanym i popracowało 2-3 razy :))) Więcej takiego błędu nie popełnię.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Jakub

« Odpowiedź #3 dnia: 17 Lipca 2013, 22:10:12 czas Polski »
czy w ogóle można wyposażyć amatorski warsztat w maszyny pozwalające na uzyskanie precyzyjnych i powtarzalnych rezultatów bez konieczności sięgania na półkę z maszynami z założenia przeznaczonymi do warsztatów profesjonalnych ?

Odpowiem krótko i boleśnie: NIE.

Raz chyba w życiu kupiłem coś w markecie budowlanym i popracowało 2-3 razy ) Więcej takiego błędu nie popełnię.
Chyba Jarek trochę przesadzasz, w tych sklepach także są markowe sprzęty które nic nie różnią się od tych kupionych w autoryzowanych punktach sprzedaży.
Pozdrawiam Jakub.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Lipca 2013, 22:16:55 czas Polski »
Wojtek, zadałeś pytanie, na które odpowiedź należy do jednej z najtrudniejszych, do tego rodzi pytania kolejne: do czego?, za ile? Na to nakładają się preferencje odpowiadającego co do marek, rodzaju wykonywanej pracy. Kolejnym kryterium, to kolejne pytania: ile czasu zamierzasz poświęcić swojemu hobby czy może już pasji? Czy masz już sprecyzowany zakres prac, którym chcesz się poświęcić? Jeżeli nie masz, to może zajrzyj do galerii naszych członków, tam są różnorodne prace: od rzeźb poprzez meble, maszyny do zabawek.
Tak czy inaczej podam Ci to co uważam za absolutnie niezbędne nawet w małym warsztacie (oczywiście możesz i pewnie otrzymasz inny zestaw " absolutnie niezbędny" od innych forumowiczów, to sprawa kryteriów i preferencji)
1. Piła stolikowa. O mocy ok 1500 W, tarcza 250 -280 mm. W dziale "Piły"  znajdziesz wątki dotyczące piły BOSCH-a PTS 10 i jej odpowiednika MAKITA MLT 100. Są to piły przeznaczone dla amatorów w cenie ok 1500 zł. Obie zostały niemiłosiernie "zjechane" przez swoich użytkowników, ale w końcu nimi pracujemy - ja BOSCH-em, Tomek MAKITĄ. Są wersje lepsze, ale za równie "lepszą" cenę 3-4 tyś i więcej.
2. Wiertarka kolumnowa taka o mocy ok 500 W. Też prześledź długą dyskusję "Wiertarka kolumnowa, czy na stojaku".
3. Stół z imadłem ( lub składany z ruchomą szczęką) - też jest długa dyskusja na naszym forum.
4. Szlifierka - do wyboru, taśmowa, oscylacyjna, mimośrodowa - dyskusja aż gorąca w odpowiednim dziale.
5. Frezarka górnowrzecionowa - dyskusja j.w.
6. Zestaw narzędzi ręcznych: Piła płatnica, grzbietnica, 3 dłuta o różnej szerokości, drewniany pobijak, strug uniwersalny metalowy lub drewniany
7. Odkurzacz przemysłowy - inaczej utoniesz w wiórach i nabawisz się alergii.
To na początek.
Tak jak pisał Jarek, zajrzyj do mojej galerii "Moje maszyny", " Przyrządy SAM" i do działu Elektronarzędzia "SAM-y" i "Maszyny stolarskie" - SAM-y, może wyrobisz sobie pogląd. Będziemy odpowiadać dalej.. :)
« Ostatnia zmiana: 17 Lipca 2013, 22:23:28 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Lipca 2013, 22:33:25 czas Polski »
czy w ogóle można wyposażyć amatorski warsztat w maszyny pozwalające na uzyskanie precyzyjnych i powtarzalnych rezultatów bez konieczności sięgania na półkę z maszynami z założenia przeznaczonymi do warsztatów profesjonalnych ?

Abyś Wojtku miał przedsmak, co Cię czeka w odpowiedzi na pytania, które zadałeś, odmiennie niż wyżej Jakub odpowiem: TAK, to jest możliwe, wymaga to tylko więcej pracy, cierpliwosci i uwagi, profesjonalnymi narzędziami jest po prostu łatwiej to osiągnąć.

Offline Jakub

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Lipca 2013, 22:35:54 czas Polski »
uzyskanie precyzyjnych i powtarzalnych rezultatów

To zadanie dla narzędzi typu hobby jest niemożliwe do osiągnięcia.
Pozdrawiam Jakub.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Lipca 2013, 22:41:14 czas Polski »
Pozostaję przy swoim zdaniu :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Lipca 2013, 22:46:08 czas Polski »
Na początek to amatorski warsztat  wyposaż   w dobre narzędzia ręczne ( starczą na całe  życie  )  i baw sie w stolarstwo  . Gotowe płyty  i obrobione  drewno  dostaniesz w marketach . Poznaj  zasady   sprawnego   posługiwania sie  tymi  narzedziami i uwierz mi  można wiele   nimi   zrobić  a radość  wielka .

Offline WojtekW

« Odpowiedź #9 dnia: 17 Lipca 2013, 23:39:22 czas Polski »
Siedziałem pisząc tego posta z przerwami cały wieczór, a jak go chciałem puścić jako odpowiedź na dwa pierwsze wpisy to się okazało, że tu dużo nowego się wydziało  :) Dzięki za wszystkie odpowiedzi, wszystkie wrzucam do mojej 'maszyny logicznej' i zobaczymy co z tego wyniknie. Ponieważ jednak sporo się napisałem, to żeby 'nie poszło na marne'....

Tak czułem, że piszę zbyt niejasno  ;) postaram się poprawić.
1. Powierzchnia nie jest głównym problemem - warsztat ma być w części garażu, garaż ma 56m2 a jest tylko jeden samochodzik, więc całkiem sporo można wykroić.
2. Zawsze pada pytanie - 'a co chcesz robić?', byłoby ono jak najbardziej zasadne gdyby miał to być warsztat produkujący np. schody - wtedy dopasowujemy maszynerię do tematu i po sprawie, ale w przypadku amatora? Amator robi coś bo lubi, wręcz szuka pretekstu usprawiedliwiającego wydawanie pieniędzy na zupełnie zbędne (wg jego otoczenia oczywiście) sprzęty, czyli często robi coś tak naprawdę niepotrzebnego dla samego procesu tworzenia, więc propozycja składania czegoś tam z gotowych lub prawie gotowych elementów jakoś mnie nie kręci.
3. Odnośnie 'poziomu skomplikowania' narzędzi wyznaję zasadę - im mniej umiejętności tym potrzebne jest lepsze narzędzie, ktoś kto żyje z obróbki drewna bądź robi to od lat, pewnie uzyska idealną powierzchnię pracując ręcznym strugiem, ja przyznam się, że nie wyobrażam sobie tego bez wyrówniarki i nie jest moją ambicją opanowanie tej umiejętności.
4. Warsztat Amigorge'a jest super. Nie uważasz jednak, że do jego wykonania potrzebny jest, hmm....warsztat?

Wracając do mojego pytania. Staram się określić ramy sensownego działania. Na przykład pilarka - często spotykałem się z opinią - kup najlepszą na jaką cię stać. Ale gdzieś musi być ten moment gdy osiągamy już precyzję i powtarzalność, a dalej to już tylko większy format i cięższa praca. Ok, nie chcę rozcinać pełnoformatowych płyt mdf czy laminatu ani ciąć wzdłuż 5m belek dębowych, ale chciałbym, żeby praca na niej była przyjemnością a nie katorgą wymagającą specjalnych umiejętności dla uzyskania prostego cięcia. Stąd moje pytanie - jeśli mogę to uzyskać dopiero od powiedzmy poziomu Feldera K500 ( który jest oczywiście poza zakresem moich możliwości i zainteresowań), to tak naprawdę wszystko jedno czy kupię zielonego boscha, makitę, niebieskiego boscha, tzw. profesjonalną makitę czy jakąkolwiek inną pilarkę stolikową tego typu - wszystkie one są źle oceniane, a wybór często jest przypadkowy (bo akurat taka była dostępna).

Uff, wyszedł mi niezły wall of text, a jeszcze tyle tematów chciałbym poruszyć  ;D no ale mam nadzieję że jeszcze zdążę.

Offline Jakub

« Odpowiedź #10 dnia: 17 Lipca 2013, 23:55:09 czas Polski »
Moje zdanie jest takie: pilarka byle by cięła, może być sam, np. taki:http://woodgears.ca/dads_shop/homemade_tablesaw.html ale do tego musi być już lepsza wyrówniarko - grubościówka która to "wyprostuje" np. taka: http://allegro.pl/dyma-dymb-dtr-przystawka-dymc-gratis-i3402434803.html. Mam do dzisiaj nowszy model bo DYMC, ale zaleta tych maszyn jest taka:
-są polskie
-wszystkie części są dostępne za grosze nawet na allegro
-jest precyzyjna
-aż nadto wystarczająca jak na amatorskie potrzeby
-ma jakieś tam dodatkowe przystawki, ale z nich nigdy nie korzystałem
Cena jest przystępna, są serwisy jak by co. Używałem jej głównie jako grubościówki ale po dobrej regulacji ogarnia też wyrówniarka.
Z takim zestawem możesz już zrobić meble ogrodowe, stół itp. Dodam, że zrobiłem na tej maszynie balustradę która jest w mojej galerii.
Osobiście odradzałbym kupowanie pół-plastikowych zabawek bo tylko potrafią rozczarować, co innego taki sprzęt na montaże. Zrobienie samemu pilarki jest dość proste i daje satysfakcję oraz cieszy. Wałek kupi się z jakieś 150,- silnik to już więcej, ale może ma ktoś na forum do sprzedania albo znajdzie się ktoś komu się pląta takowy. Reszta to pasek i rama, listwa jako przykładka i tyle. Ale rozumiem, że nie każdy ma dryg do tego. Przy odrobinie pomyślunku można zrobić i opuszczanie piły. W pochylanie już nie ma co brnąć, lepiej jakąś przystawkę zrobić. Tyle. I tak się rozpisałem nie do końca na temat.
Pozdrawiam Jakub.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Lipca 2013, 00:01:20 czas Polski »
Całkowicie zgadzam się z Twoją filozofią z pkt 2 i 3 w szczególności, i od razu masz odpowiedź na pkt.4 -Mój warsztat w garażu powstawał właśnie tak jak to opisałeś w pkt. 2, stopniowo, dla  wewnętrznej potrzeby. Nowe maszyny, urządzenia powstawały, bądź przybywały bo trzeba było wykonać "coś" kolejnego. To jest taki samo napędzający się mechanizm, który stworzył warsztat w obecnym kształcie. Tak więc masz rację, do jego powstania potrzebny był warsztat. Teraz przy jego pomocy powstają również rzeczy całkowicie bezużyteczne, jak maszyny na kulki szklane. Mam bardzo wiele narzędzi PARKSIDE ( o których wielu forumowiczów nie chce słyszeć), które służą mi całkiem skutecznie a nie kosztują majątku.

Offline Przemek

« Odpowiedź #12 dnia: 18 Lipca 2013, 08:34:55 czas Polski »
http://allegro.pl/nowa-dyma8-dymb8-dymc8-rema-przystawki-glowica-i3387317524.html a coś takiego? Niby wszystko w jednym, ciekawe jak się sprawdzają takie przystawki, jedną maszyną można obgonić cały warsztat :D
Pozdrowienia
Przemek

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Lipca 2013, 08:57:38 czas Polski »
Najczęściej przy pracy potrzebuję kilka maszyn "prawie naraz", przechodzę od jednej do drugiej. Na pewno pilarkę potrzebuję osobno. Ta przystawka pilarka wygląda dość marnie. Kto wie, może przy bardzo dobrej organizacji pracy. Jakub pisał o podobnej i chwali. Sprawa do przemyślenia.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Lipca 2013, 09:49:43 czas Polski »
Jakub: nie przesadzam z tym marketem. U mnie w okolicy jest tylko jeden :))) Brico - tam jest taki low-end maszynowy, że głowa mała... zdania nie zmienię. Nic tam więcej nie kupię :)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek