04 Maja 2026, 06:23:39 czas Polski

Autor Wątek: Jaka szlifierka mimośrodowa dla amatora "stolarza" do 250 PLN Metabo czy Skil ?  (Przeczytany 16731 razy)

Offline gargul

Odp: Jaka szlifierka mimośrodowa dla amatora "stolarza" do 250 PLN Metabo czy Skil ?
« Odpowiedź #45 dnia: 16 Marca 2017, 00:21:43 czas Polski »
kupił bym ta METABO FSX 200 ale brak końcówki pod odkurzacz przekreśliła ją definitywnie jeszcze chłop w sklepie nie miał pojęcia czy można dokupić przejściówkę. Tamten sezon przemęczyłem bez mimośrodu odkładałem zima i teraz czekam na METABO SXE3125 już na dniach będę katował ale wstępnie warto poczekać po odkładać bo koło  100zł a:
- obudowa Alu nie plastik
- moc większa
- oscylacja 2,7 a 3mm wiec tu prawie to samo
- drgania mniejsze
- REGULACJA OBROTÓW
- waga nieznacznie większa
- nawet o 2 decybele cichsza  ;D 93 do 91
- ostatni punkt najważniejszy dla mnie ta lepsza to też METABO a lubię ta firmę i sprawdzają się ich narzędzia w boju

Offline Maciek61

Odp: Jaka szlifierka mimośrodowa dla amatora "stolarza" do 250 PLN Metabo czy Skil ?
« Odpowiedź #46 dnia: 16 Marca 2017, 07:50:40 czas Polski »
Dzięki za info lubię Metabo ale patrze  może coś tańszego . Myślę  nad  JCB  (kupie w Casto)
Z opisu angielskojezycznego wynika że nie jest najgorsza . Ktoś coś wie w temacie
https://tools.jcb.com/en-gb/home/products/power-tools/sanders/jcb-random-orbit-sander 

Offline Maciek61

« Odpowiedź #47 dnia: 16 Marca 2017, 10:06:56 czas Polski »
magia internetu , a właściwie dobór reklam pod ostatnio przeglądane strony . Reasumując przeglądarka zareklamowała mi
http://allegro.pl/dewalt-dwe6423-szlifierka-mimosrodowa-280w-worek-i6738037022.html?utm_source=criteo&utm_medium=cpc&utm_campaign=raty
Firma uznana . Może ktoś coś wie
Jednocześnie mam takie wrażenie  ze w danym przedziale cenowy  wszystkie są podobne  ;D   

Offline gargul

« Odpowiedź #48 dnia: 16 Marca 2017, 16:14:31 czas Polski »
w sxe 3125 uchwyt mi bardziej odpowiada, ten de walt fajny ale za drogi moim zdaniem jakościowo jak metabo fsx 200 za 225zł.
335 zl to dokładasz 30zł i masz metabo na aluminiowej podstawie

Offline JacQ

« Odpowiedź #49 dnia: 25 Marca 2017, 00:40:43 czas Polski »
Obecnie jestem na etapie zakupu szlifierki mimośrodowej. Jako początkujący amator, który nie ma w planach szlifowania setek m2 drewna rocznie, postanowiłem zakupić wspomnianą wcześniej Graphite 59G347. Nie chce tutaj opowiadać która szlifierka jest lepsza czy gorsza, tylko opowiem co mnie zachęciło do tego wyboru.
Oprócz bardzo pozytywnych opinii na różnych forach i stronach(być może też sponsorowanych), sam opis techniczny i cena bardzo mnie przekonały.

Największe plusy, które przeważyły moją decyzje o zakupie to:
- dwie stopy 125 i 150cm
- duża moc 430W
- regulacja obrotów, co powinno pomóc w ujarzmieniu dużej mocy
- cena ok 210 zł w "Liroju" $_$

na dniach przejdę się obejrzeć sprzęt na żywo potrzymać ją w rękach i mam nadzieję dokonam zakupy

EDIT:
jest pierwszy mały minusik do stopy 150 tylko oryginalny papier pasuje. ale chyba można to obejść :)
« Ostatnia zmiana: 25 Marca 2017, 00:50:52 czas Polski wysłana przez JacQ »

Offline drewniak

« Odpowiedź #50 dnia: 30 Marca 2017, 14:58:08 czas Polski »
Niektóre egzemplarze tego modelu Graphite'a mają już normalne stopy szlifierskie 150 mm - na 6 otworów, widziałem jedną taką szlifierkę na żywo. Tylko dla pewności trzeba albo kupić osobiście albo poprosić sprzedawcę o zdjęcie konkretnego egzemplarza :)
« Ostatnia zmiana: 30 Marca 2017, 14:59:49 czas Polski wysłana przez drewniak »

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 08 Maja 2017, 18:35:50 czas Polski »
Niektóre egzemplarze tego modelu Graphite'a mają już normalne stopy szlifierskie 150 mm - na 6 otworów
Dokładnie, data produkcji mojego egzemplarza to grudzień 2015, zakupiona przez internety.

125 / 150 mm (150 nie miałem potrzeby używać, więc wygląda jak nówka):

Co bym jeszcze chciał dodać? Ano to, że szlifierka przy różnych papierach/materiale zachowuje się w różny sposób - wiadomo. Więc przy poprawianiu desek po obróbce na strugarce (wyszczerbione noże - paski na desce) papierem 120, obroty 4/6, szlifierkę dało się spokojnie utrzymać w jednej ręce. Drugą trzymałem deskę. Przy bardziej szorstkim materiale - tak jak pisałem wcześniej.
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2017, 18:40:59 czas Polski wysłana przez bobbobson »