04 Maja 2026, 07:39:13 czas Polski

Autor Wątek: Jaka szlifierka mimośrodowa dla amatora "stolarza" do 250 PLN Metabo czy Skil ?  (Przeczytany 16734 razy)

Offline Tybek

Czytałem też inne posty na forum, ale jakoś stwierdziłem, że odpowiedzi nie znalazłem, dlatego zanim ktoś będzie chciał mnie wyzywać proszę chociaż o trochę zrozumienia i poświęcenie chwili uwagi. Dziękuję!

Myślę nad szlifierką mimośrodową, a dokładnie :

Skil 7460 AA - duża moc, płynna regulacja prędkości (czy to się przydaje?) i cena to około 230 PLN
Skil Skil 7220 AC - okrągła i delta w 1 - 250 PLN
Metabo SFX 200 Intec - najtańsza 210 PLN i chyba nie jest zła + 3 lata gwary

Co wybrać i dlaczego? ;]

Skila mam pilarkę tarczową w której tylko tarcze wymieniam i "zarobiła" (oszczędziła mojego zdrowia i się nie popsuła, a robota idzie, że aż miło) już na kilka następnych i jestem bardzo zadowolony, ale o Skilu ludzie różnie mówią. O Metabo raczej same dobre rzeczy słyszałem lub czytałem i jednak 3 lata gwary to też coś.

Sprzęt będzie używany amatorsko i tylko dla siebie. Robię jakieś drobne mebelki, półki i różne cosie z desek kupionych w tartaku.
Więc obróbka jest potrzebna, a klocek szlifierski jednak męczy i bardzo wydłuża pracę.

Robię tylko dla siebie i tylko dla przyjemności, bo to samo mógłbym kupić w sklepie, za koszt materiałów, ale ja sobie zrobię coś na wymiar i to jest plus ;]
Wszystko jest szlifowane pod lakier lub bejce i jak to wiadomo trzeba kilak razy malować, ścierać i malować i papierkiem ściernym to trochę schodzi ;p

Ma ktoś jakieś rady, doświadczenia lub inne propozycje ?

Myślałem też nad oscylacyjna z kwadratową stopą, ale tylko dlatego, że mam ogromną rolkę papieru ściernego - coś jak rolki z papierem falistym w marketach, ale to też się nie zmarnuje i chyba mimośrodowa do obróbki drewna - pod lakier/bejce itp będzie lepsza  :P

Proszę o konkretne odpowiedzi i dziękuję za poświęcenie chwili uwagi  ;)

Offline RobRob

Odp: Jaka szlifierka mimośrodowa dla amatora "stolarza" do 250 PLN Metabo czy Skil ?
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Czerwca 2015, 14:18:52 czas Polski »
Tu nawet nie ma się co zastanawiać tylko brać Metabo

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Jaka szlifierka mimośrodowa dla amatora "stolarza" do 250 PLN Metabo czy Skil ?
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Czerwca 2015, 14:20:54 czas Polski »
Nie można porównać skill do Metabo.
to inna klasa.
Jak czcesz dobrą szlifierkę to pewnie wiele osób poleci festool, i słusznie, ale ja poleciłbym Metabo SXE450. (chyba tańsza)
To jakby dwie szlifierki w jednej. Ma regulowany skok mimośrodu co powala uzyskać lepsze wykończenie powierzchni i bardziej ekonomiczne użycie papieru.

Z doświedczenia tylko poradze, żeby nie wciskać czerwonego przysisku do zmianu skoku w takcie pracy. Zablokujesz tę funkcję i trzeba rozkręcić stopę aby odblokować.

A z kwadratowoą stopą też kup, bo z okrągłą stopą nie wyszlifujesz narożników.

Offline Tybek

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Czerwca 2015, 14:46:55 czas Polski »
obawiam się, że na Metabo SXE450 nie posiadam funduszy i zostanę pewnie przy wspomnianym Metabo SFX 200 Intec, tylko np kwestia mocy - nie będzie słabsza względem skil-a? wiem, że w środku pewnie będzie lepiej wykonana i to jest też duży plus za nią  ;)

Miał może ktoś to i to lub może coś więcej polecić? zamiast Metabo SXE450 mogę kupić Metabo SFX 200 Intec i do tego z kwadratową stopą i jeszcze mi zostanie na papiery i kieckę dla żony;] tym bardziej, że szukam narzędzia zastępującego klocek szlifierski i nie zależy mi na czasie, a raczej kulturze pracy, bezawaryjności i wygodzie;]

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Czerwca 2015, 15:37:00 czas Polski »
skil jednorazówka padnie i do śmieci
pozdr

Offline Tybek

« Odpowiedź #5 dnia: 22 Czerwca 2015, 17:18:09 czas Polski »
to pewnie wybór padnie na metabo, czyli tak jak myślałem, że będzie ;]

Jest mała, zgrabna i praca jedną ręką z tego co widzę nie powinna być problemem. Tak mi się wydaje  :P

Ktoś może ma wspomniany model i używa, a do tego czy coś może powiedzieć? Tarczki domyślam się, że pewnie standardowe? Muszę trochę poszukać i popatrzeć, a na dzisiaj to wracam do żony bo mam 3 rocznicę ślubu i do garażu mnie nie puści paskuda  :-\

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Czerwca 2015, 17:27:19 czas Polski »
dla mnie porównanie skill i metabo to nieporozumienie
pozdr

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Czerwca 2015, 17:47:51 czas Polski »
To jakby porównać gówno do twarogu...

Online Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Czerwca 2015, 17:52:45 czas Polski »
Ja bym powiedział raczej Malucha do Mercedesa
Kolega jest młody i nedoświadczony w branży stolaskiej (jak wiadomo z sekcji przedstaw się) więc miejmy wyrozumiałość.
Pozdrawiam.

Offline Tybek

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Czerwca 2015, 19:42:18 czas Polski »
No to biorę Metabo SFX 200 Intec i przynajmniej resztę kasy pójdzie na papierki do niej  ;D

Dzięki za pomoc, no chyba, że ktoś ma jakieś uwagi jeszcze, ale jak nie to temat można zamknąć ;]

kozio

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Czerwca 2015, 19:51:27 czas Polski »
Zrób recenzję, nagraj film jak działa i inni będą mieli łatwiej.
Pozdrawiam

Offline Tybek

« Odpowiedź #11 dnia: 22 Czerwca 2015, 20:30:34 czas Polski »
Jak działa to filmów jest sporo, nie chce rzucać linkami ale wujek google pokaże co i jak jeśli ktoś chce, bardziej mi chodziło o info z praktyki ludzi na forum ;]

Natomiast jak kupie i popracuje to kiedyś będę miał wiedzę, aby komuś innemu pomóc ;]

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Czerwca 2015, 21:13:27 czas Polski »
Pewno już po sprawie, ale dorzucę od siebie, że mam Metabo, tylko model wyższy, SXE 325. Dobre w nim jest to, że stopa jest z odlewu aluminium, co jest bardziej wytrzymałe niż plastik :D Posiadam i używam od 5 lat, i do drewna, i do gipsu, i przy lakierowaniu samochodu się sprawdziła. Także polecam, bo ostro dostaje w kość i nie padła. Ten model który podajesz, jest z niżesz półki, ale również ma pyłoszczelne łożyska, a to dla mnie duży plus, bo jednak taka szlifierka robi mnóstwo pyłu. A i praca na worku czy filtrze to porażka, jak szlifuję bez odkurzacza, to pyli nieziemsko, i dla mnie taki filtr niewiele daje, tyle że nie leci na ciebie, ale w powietrzu i tak lata pełno pyłu. Tak więc również polecam Metabo.

Offline Tybek

« Odpowiedź #13 dnia: 22 Czerwca 2015, 22:37:26 czas Polski »
Jeszcze nie zamowilem, poniewaz zadalem pytanie sklepowi czy maja adapter do odkurzacza lub czy moga sprowadzic i za ile wiec jak widzisz cos tez czasem pomysle :-)

Sry za brak pl znakow, pisze z komorki:-)

Offline Emeryt

« Odpowiedź #14 dnia: 27 Stycznia 2017, 14:17:22 czas Polski »
Jestem zupełnym amatorem, z uwagi na dużą ilość wolnego czasu trochę majsterkuję na działce. Miałem szlifierkę mimośrodową SKILL. Bardzo dobrze mi się nią pracowało, niestety po kilku latach użytkowania "padła" - prawie nie kręci. Nie jestem w stanie teraz podać jaki to był typ - jest na działce ok 200 km od domu. Z uwagi na moje pozytywne doświadczenie ze SKILL-em kupiłem w zeszłym roku szlifierkę mimośrodową SKILL 7450AA. Niestety nie jestem w stanie jej użytkować - wyrywa mi ją z ręki parametry 430W ; Ø tarczy szlifierskiej: 125 mm ; Liczba oscylacji: 22000 na minutę ; Ø ruchu oscylacyjnego: 2,0 mm ; Waga: 2,3 kg). Jestem zdecydowany zakupić nową. Znalazłem w internecie ranking - pierwsze miejsce Graphite 59G347 - parametry podobne do SKILL-a (430 W ; Ø tarczy szlifierskiej: 125/150 mm ; Liczba oscylacji: 26000 na minutę ; Ø ruchu oscylacyjnego: 2,0 mm ; Waga: 1,96 kg). Bardzo proszę o poradę czy Graphite nie będzie się wyrywać z ręki, a może poradzicie mi inną. Używam jej sporadycznie, a ponadto posiadam stacjonarną szlifierkę do drewna taśmową i tarczową DEDRA.
Z poważaniem emeryt
rjanczur@ippt.gov.pl