Witam
Do rejestracji przekonał mnie właśnie ten wątek - mam makite 2012 od 2 lat.
Działam tylko amatorsko przerobiłem tą maszyną jakieś 8m3
Dużym plusem maszyny są ostrza, koszt ok 120zł za dwie sztuki, oryginał, ostrza są dwustronne, wykonane ze stali szybko tnącej
Wymiana ostrzy zajmuje ok 10 minut i co ważne zakłada się je w konkretnej pozycji nie ma możliwości założenia ich źle, nie ma potrzeby ich regulowania zakładasz i działasz - dobre rozwiązanie dla amatorów. Na youtube widziałem jak ktoś je ostrzył - ja się w to nie bawiłem
Nie ma żadnych problemów z częściami zamiennymi - udało mi się kiedyś zablokować wał - rozwiązanie polegające na przekazywaniu napędu za pomocą paska powoduje że w takim przypadku uszkodzeniu ulega pasek (40zł) a nie silnik. Wszystkie części są do kupienia w Polsce. Zaznaczę od razu że blokada wałka była moją winą, taka blokada zdarza się bardzo rzadko i nie każda powoduje uszkodzenie paska
W przypadku wilgotnego materiału czasem przestaje dziać posów, i trzeba także uważać na wióry mokre mogą czasem nie chcieć dobrze wylatywać a to może doprowadzić do zatkania i blokady wałka - patrzy wyżej.
Z prac ekstremalnych - obrabiałem nią deski podłogowe, malowane farbą olejną, bukowe długości 4 m i szerokości blisko 30 cm faktem jest że maszyna miała problem z posuwem ale przy pomocy jedna osoba z tyłu druga z przodu dała radę.
Do Makity można dokupić adapter do wiórów do którego podłączamy wyciąg.
Ja jestem zadowolony, bardzo zadowolony !