15 Lipca 2026, 06:37:56 czas Polski

Autor Wątek: Łóżeczko dla Juniora  (Przeczytany 8425 razy)

Offline MarcinW

Łóżeczko dla Juniora
« dnia: 16 Lipca 2015, 22:29:10 czas Polski »
W związku z tym, że nasz ponad-półtoraroczny synek za kilka tygodni będzie musiał oddać swoje łóżeczko siostrze, to pojawiła się potrzeba by zrobić mu nowe, większe.
Szybkie przeszukanie dostępnych informacji pokazało, ze najlepiej będzie oprzeć wzór łóżka na materacu o rozmiarach 160x70cm. Zrobiłem więc projekt i zabrałem się do pracy. Po bokach planuję "burty" na większości długości boków, reszta otwarte by Młody miał możliwość swobodnego wchodzenia i wychodzenia.
Konstrukcja łóżeczka będzie wykonana z dębu. Całość planuję połączyć na czopy i kołki, bez łączników metalowych. Jestem w trakcie poszukiwania informacji co i jak zrobić pod materacyk. Ale na to mam jeszcze kilka dni.
Wykończeniem będzie zapewne lakierobejca i lakier bezbarwny na wierzch - zależy mi przede wszystkim na tym, by było absolutnie bezpieczne dla dziecka.
Na razie zacząłem przestrugania i pocięcia desek dębowych na odpowiednie wymiary.
Oczywiście zapraszam do komentowania i chętnie poczytam Wasze sugestie.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Łóżeczko dla Juniora
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Lipca 2015, 22:44:37 czas Polski »
Zrobiłem więc projekt
No i gdzie ten projekt:)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lipca 2015, 23:07:18 czas Polski »
będzie musiał oddać swoje łóżeczko siostrze[/quote

rodzina się powiększa? Gratulacje! :)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lipca 2015, 23:35:58 czas Polski »
No i gdzie ten projekt:)
leży w warsztacie :)
a tak na serio to jest to tylko rysunek koncepcyjny - jakoś tak nie mam ostatnio czasu usiąść i robić porządnych projektów z detalami :)
ale masz rację, że aby dyskutować to warto wiedzieć o czym - jutro postaram się zeskanować i pokazać

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Lipca 2015, 23:38:49 czas Polski »
Ja też nie robię, ale szkic by się przydał.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Lipca 2015, 08:17:42 czas Polski »
Zapowiada się poważna robota i wszystko jak z obrazka.
Wrzuć tylko ten obrazek i nie męcz naszej wyobraźni ;)

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Lipca 2015, 10:15:02 czas Polski »
Pomysl nad konstrukcja rozsuwania na długość bedzie łóżko rosło wraz z juniorem tylko materac sie bedzie wynieniac

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Lipca 2015, 10:28:21 czas Polski »
Ja rozsuwanie uważam za zbędne.
*Trzeba by zmieniać materace,
*Juniorowi jak podrośnie może się już znudzić.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #8 dnia: 17 Lipca 2015, 12:36:06 czas Polski »
Myślałem o możliwości rozsuwania, ale dokładnie z powodów, które podał Kozio zrezygnowałem z tej opcji.

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #9 dnia: 17 Lipca 2015, 12:43:40 czas Polski »
zresztą jak wyrośnie możesz pomyśleć o powiększeniu rodziny a łóżeczko będzie jak znalazł. ;)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #10 dnia: 17 Lipca 2015, 22:13:19 czas Polski »
OK, widzę że temat wywołał ożywienie - cieszę się z tego. Każda uwaga z Waszej strony stanowi cenną naukę.
To zaczynamy od projektu - wrzucam zdjęcie mojej koncepcji naszkicowanej na kartce. Tak jak pisałem, zrobiłem tylko rysunek bardzo ogólny i jeśli trzeba to na bieżąco rozrysowuję jakieś szczegóły z wymiarami.
Dzisiejszy zakres robót obejmował pracę nad połączeniami czopowymi. Czyli pierw wycinałem czopy na pilarce taśmowej. Czopy górnych poprzeczek, które łączą się z nogami na samym szczycie zrobiłem trochę krótsze. Zdecydowałem się zostawić więcej "mięsa" na końcówce nogi za gniazdem by wzmocnić nogę.
Następnie było dłutowanie gniazd. I tu zaskoczenie. Już pracowałem wcześniej z dębem, ale nigdy jeszcze w nim nie dłutowałem. Okazało się, że moje dłuta wchodzą w iglaki (sosna, modrzew) jak w masło, ale dla dęby nie były wystarczająco ostre i trochę mi się praca wydłużyła przez to. Chyba trzeba zainwestować w kamienie o wyższej gradacji by lepiej naostrzyć dłuta :)
Po dłutowaniu zrobiłem wstępny montaż wezgłowia (wyższa sekcja) i nóg (niższa sekcja). jeszcze oczywiście wymaga dopieszczenia, ale na chwilę obecna wygląda to tak jak na zdjęciach poniżej.
Połączenia czopowe nóg zamierzam wzmocnić dodatkowo kołkowaniem by naciągnąć odpowiednio.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Lipca 2015, 22:47:49 czas Polski »
Wydaje mi się, że szczeble są za rzadko, może tam utknąć stopa lub ręka. Coś mi utkwiło w głowie,  że to powinno być 70 mm.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #12 dnia: 17 Lipca 2015, 22:56:47 czas Polski »
Mi tez chodzi po głowie wartość nie więcej niż 100mm, ale wydaje mi się, że to dotyczyło barierek w stylu balkonu.
Myślałem o czyms takim jak utkwienie ręki. Ale w obecnym łóżeczku jest ok 7,5cm. Synek ma ponad 1r 7m czyli będzie coraz większy. Myślę, że to zagrożenie że gdzieś utkwi jest już mniejsze niż w przypadku młodszych dzieci. To co zrobiłem daje oka o szerokości ok 11cm, czyli nawet jak gdzieś tam wetknie rączkę, to swobodnie ją wyciągnie.
Dzisiaj przymierzałem też dla innych rozstawów szczebli, ale gdybym dał więcej to wydawało mi się zbyt ciężkie i jednolite.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Lipca 2015, 06:00:53 czas Polski »
nawet jak gdzieś tam wetknie rączkę, to swobodnie ją wyciągnie
To prawda, wielokrotnie zauważyłem to u swojego syna że gdzieś ta rączka zwisa z boku. U mnie to łóżeczko ma oczka 20cm szer i 7cm wys. Zamiast 2 szczebelków można zrobić inicjały albo jakieś zwierzątka dla urozmaicenia.
Pozdrawiam

Piękna robota aż nakręca żeby zrobić taką konstrukcję, a mam chrześnicę 3l.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Lipca 2015, 06:31:07 czas Polski »
Aha i nie wiem jak Twój junior ale mój śpi raz w jedną stronę raz w drugą a czasem w poprzek więc barierka boczna mogłaby być mobilna w jakiś sposób. Nie działają na nią duże siły.