12 Maja 2026, 05:19:03 czas Polski

Autor Wątek: Budowa pomostu  (Przeczytany 9928 razy)

Offline krzyś48

kozio

• Gość
Odp: Budowa pomostu
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Lipca 2015, 21:56:29 czas Polski »
Bez podparcia nie da rady, o tym też myślałem.  :(
Może jest ktoś z mazurskich stron i podpowie bo tam jest dużo pomostów.
Jak będę teraz nad morzem to pojadę i zobaczę jak te skurczybyki to molo zbudowali ;D
Tyle razy byłem ale zawsze na górze...

Offline swfr

« Odpowiedź #17 dnia: 17 Lipca 2015, 22:35:30 czas Polski »
W zeszłym roku na Mazurach nurkowałem przy pomoście, bo znajomemu bosmanowi wpadł klucz do wody.
Może niewiele widziałem bo woda mętna, ale konstrukcja była taka;
Parami szły betonowe słupy na oko - średnica 25-30 cm. Masywne - ale pomost długi i rozbudowany - w kształcie litery H (duży ośrodek wypoczynkowy)
Ze słupa centralnie sterczał pręt zbrojeniowy - gruby.
Do tego spawane poprzeczne między słupami dwuteownik (albo teownik) nie pamiętam.
Do dwuteowników spawane kątowniki wzdłuż pomostu.
Kątowniki tworzyły kształt └ ┘, na każdym leżała kantówka (przykręcana do kątownika) a między nimi były ryflowane deski (do kantówki na spaxy) w poprzek pomostu.
Całość prosta i estetyczna. Jak bardzo chcesz to mogę narysować, ale nie podpowiem jak osadzili te słupy w dnie

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Lipca 2015, 00:59:12 czas Polski »

zawsze na górze...

Mam podobnie :-( :$

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline baldwin

« Odpowiedź #19 dnia: 18 Lipca 2015, 10:12:10 czas Polski »
Może jest ktoś z mazurskich stron i podpowie
1.Stare opony.
2.Rura PCV.
3.Rura stalowa.
Wlewasz beton do opon umieszczając centralnie kawałek rurki PCV - masz stopy fundamentowe.
Układasz stopy na dnie stawu.
Do stalowych rur  spawasz  ogranicznik  głębokości - powiedzmy 30 cm w dno+wysokość stopy z opony
W otwory wstawiasz stalowe rury.
Masz konstrukcję - część nadwodna - według uznania.
Biorąc pod uwagę wielkość stawu - nie uważam iż lód uszkodzi pomost, jeśli masz obawy - górne zakończenie rur poniżej poziomu zamarzanie stawu.
praca czyni wolnym (czasami)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Lipca 2015, 10:28:19 czas Polski »
I widzisz - jak to mądrego dobrze posłuchać.
Może i opon nie będę używał ale pomysł z tymi stopami i regulacją wysokości jest dobry.
Można zrobić taką stopę jak na obrazku, zda to egzamin?
A pod nią podsypać żwir.

Offline baldwin

« Odpowiedź #21 dnia: 18 Lipca 2015, 11:47:25 czas Polski »
Zaletą zabetonowanej opony jest duża masa, przysysa się do dna oraz łatwo ją umiejscowić przetaczając po dnie do miejsca położenia.
Poza tym stopa powinna mieć odpowiednio dużą powierzchnię aby była stabilna.Myślę iż opona jest optymalna i rdza jej nie uszkodzi .
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2015, 11:54:17 czas Polski wysłana przez baldwin »
praca czyni wolnym (czasami)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Lipca 2015, 12:43:25 czas Polski »
Bardziej mi chodzi o to czy nie zaczną się z niej wydobywać jakieś świństwa i zaczną ingerować we florę.
Jeśli jest stabilna chemicznie to jest to świetny pomysł.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Lipca 2015, 16:10:21 czas Polski »
Kozio,od lat jeżdżę nad jeziora. W zeszłym roku budowałem nowy pomost wedle instrukcji miejscowych którzy budują pomosty. Na słupy drewno olcha... do wbija wystarczy młot 5 kg, zasada nic na siłę, chodzi o wytworzenie drgań, krótkie częste uderzenia. Wysoki słup ciężko jest ustawić w pionie. Nad wodą wyznacza się miejsce słupa,  żyłka z ciężarki em na dno, jedna osoba w miejscu ciężarka ustawia zaostrzony słup i wbijasz krótkimi uderzeniami. Ja wbijałem z pontonu. Wbijasz tak długo jak wchodzi, nic na siłę, wtedy nie uszkodzić góry slupa. Wbijałem słupy 6m  około 1 m w dno. Wszystko stoi. Mój pomost ma długość 8m i szerokość 0,7m. Na końcowych słupach są odejścia pod kątem około 60 stopni na zewnątrz od słupa. To mój drugi pomost w życiu i jest ok. Nie zapada się a słupy zewnętrzne stabilizuje pomost przy skakaniu dzieci i przed lodem w zimie.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 18 Lipca 2015, 17:12:59 czas Polski »
Foto pomostu. Widać na nim słupy pod kątem. Olcha może być świeża lub sucha.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Lipca 2015, 17:37:20 czas Polski »
o to to ;D
Słupy 10x10?
To nie okrąglaki?
a co z korą wtedy?

kwita

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Lipca 2015, 18:53:53 czas Polski »
Słupy na pomost są z tartaku miejscowego a te pod kątem ze starego pomostu. Całkiem zdrowe, mają chyba z 10 lat... Olcha ma cienką kore

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #27 dnia: 19 Lipca 2015, 07:43:00 czas Polski »
u mnie olcha rośnie prawie w rzece więc wilgoć jakoś wytrzymuje :)

Offline Rizer

« Odpowiedź #28 dnia: 28 Lipca 2015, 21:45:10 czas Polski »
Ogólnie olcha zawsze rośnie tam gdzie jakaś woda(Amerykę odkryłem :) ). A co do słupów to ja się wypowiem o impregnowaniu. Otóż słup najbardziej narażony jest w odcinku, który jest nad wodą i tym, który jest wbity w grunt. Co do tego kawałka nad wodą to najrozsądniejszy wydaje się olej bo wnika głęboko w drewno (kiedyś robiłem test na kawałku sosnowej kantówki 4x6, 5 warstw rzepakowego i wnikł do połowy grubości a jak postało sobie na parapecie jeszcze jakieś pół roku to już prawie cała kantówka w przekroju była nasiąknięta olejem). Zapewne jak byś olejował to już cały słup. A co do tego odcinka w ziemi to proponowałbym go przypalić, tak aby utworzyła się warstwa węgla drzewnego grubości minimum 0,5cm. Taki sposób sadowników. Swoją drogą to sadownicy na wszelkie słupki cenią sobie dębinę.
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Lipca 2015, 07:09:38 czas Polski »
Otóż słup najbardziej narażony jest w odcinku, który jest nad wodą

Jak ma się powyższe , do wykopalisk drewna zalanego  przed wiekami , czy czołgu  z  II wojny , wyciągniętego z bagna , który po umyciu i drobnej kosmetyce silnikowej  - odpalił ? ;)