25 Czerwca 2026, 21:11:16 czas Polski

Autor Wątek: Piły Kirschen'a  (Przeczytany 3384 razy)

krzysiek

• Gość
Piły Kirschen'a
« dnia: 21 Lipca 2015, 21:42:08 czas Polski »
Witam
Przeczytałem stary wątek ,w którym dość niepochlebnie wyrażano się o piłach firmy Kirschen.
Mam pytanie ,czy ktoś ma może inne ,pozytywne doświadczenia z używania tych pił ?
Pytam bo zastanawiam się nad zakupem piły tej firmy , wydatek znowu nie jest taki duży ale też i nikt nie lubi wyrzucać pieniędzy w błoto. Z drugiej strony, mam nóż do router'a z tej firmy ostrzyłem go dwa miesiące temu od tego czasu używałem go kilkanaście razy i to dość intensywnie - nóż jest ciągle dobrze żeby nie powiedzieć doskonale ostry.
Będę wdzięczny za opinie.
Pozdrawiam

Offline hycel

Odp: Piły Kirschen'a
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lipca 2015, 22:18:24 czas Polski »
 Witam.
    Piły z logiem wisienek może nie kosztują wiele ,a la radości z ich użytkowania
też wiele nie zaznasz . Moja rada ,dołóż parę groszy i kup Japońskie .
  Przyjemności i radości na wiele lat.

Pozdrawiam.

Offline Sami

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • done is better than perfect
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lipca 2015, 10:56:33 czas Polski »
Potwierdzam zdanie przedmówcy. Jakiś miesiąc temu kupiłem grzbietnicę Kirschena - rączka mało ergonomiczna, źle leży w dłoni, ciężko o precyzyjne cięcie.
Pewnie nie dowiem się jak szybko się tępi bo po prostu nie będę jej zbyt często używał.

Mój wniosek: piła Kirschen za 40-60 zł to strata pieniędzy.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lipca 2015, 11:39:20 czas Polski »
Też jestem tego samego zdania - kupiłem małą grzbietnicę do robienia wczepów  i mocno się rozczarowałem. Kupię pewnie Dozuki Super Hard.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lipca 2015, 13:17:51 czas Polski »
No i mam dylemat. Dla mnie jako amatora zakup japońskiej piły za 50 Euro, przy czym używać jej będę znowu nie tak często , to nie taka prosta sprawa. Za tę kwotę będę miał np. trzy dłuta Kirschen'a. Mała grzbietnica ,którą mam to jakieś badziewie , które muszę ostrzyć co kilka użyć, myślałem ,że wymienię ją sobie na trwalszą i za jakieś 6 Euro. No co teraz zrobić ? ???

Offline Henry

« Odpowiedź #5 dnia: 22 Lipca 2015, 13:53:42 czas Polski »
Ja tam wolę mieć gorsze dłuto a lepszą piłę. Wprawdzie wczepy nadal wychodzą krzywe, ale mam niejasne przeczucie że to nie jest wina piły... ;-)

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Lipca 2015, 14:17:31 czas Polski »
Ja w sumie też miałem problemy z cięciem tą piłą. Jako totalny amator bardziej zwalałem to na brak umiejętności, ale widzę , że sporo osób ma podobne wrażenia po używaniu tych pił.

Ja używam tej:

http://www.dluta.pl/ciecie/pily-kirschen/pila-grzbietnica-kirschen.html

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Lipca 2015, 15:41:38 czas Polski »
Piła wygląda ok. Jedyne do czego mam zastrzeżenia (zaznaczam, że miałem w rękach tą piłę ale jej nie używałem) to zęby - jeżeli ma to być piła do np. jaskółek to powinna być ostrzona jak klasyczna płatnica - czyli do cięcia wzdłuż. Złe jest też pochylenie zębów. Mam również wrażenie (ze zdjęcia), że rozwarcie jest przesadnie duże. Reasumując - dziwne to - ale pewnie po ponownym naniesieniu zębów (np. 15-17 tpi) i delikatnym rozwarciu powinna śmigać aż miło. Trzeba się pewnie również przyzwyczaić do innego pochwytu - opierając tył rączki o środek wnętrza dłoni i powinno być ok ;)
PS. Stal wygląda na tę samą z której robią cykliny.

Offline andrzejp1988

« Odpowiedź #8 dnia: 22 Lipca 2015, 15:56:09 czas Polski »
Dobrze że natrafiłem na ten wątek, bo rozważałem zakupy z tej firmy.
www.tartaki.pl - wszystko dla twojego tartaku

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Lipca 2015, 21:30:08 czas Polski »
Dzięki wszystkim za rady.
Jestem z lekka zszokowany jak "kroją" w sklepie z linku Sylwka. Dystrybutor Kirschen'a na Francję oferuje te piły za 4,64 Euro
http://www.kirschen-shop.fr/Scie_c22.html
przy czym w obu przypadkach dochodzą koszty przesyłki.
Zdecyduje się jednak na piłę Kirschen'a , doświadczenia z nich nożem są dla mnie w tym przypadku dobrą rekomendacją .
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za rady.
Pozdrawiam

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Lipca 2015, 09:46:42 czas Polski »
Jak już to bierz z bocznym chwytem i obracaną.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Lipca 2015, 13:19:32 czas Polski »
Tak zrobię , dzieki.