18 Maja 2026, 21:22:50 czas Polski

Autor Wątek: Kątomierze - jakich używacie?  (Przeczytany 13056 razy)

Offline Henry

Odp: Kątomierze - jakich używacie?
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Lipca 2015, 09:22:16 czas Polski »
A to najprostszy kątomierz.
http://forum.domidrewno.pl/kosz-na-smieci/katomierz/

No i tak robię teraz, względnie tnę jeden element, a potem wg niego ustawiam kątownik nastawny i przenoszę na resztę. Ale mam inżynierską duszę i brakuje mi takiego nastawnego kątomierza :-)

Offline RobRob

« Odpowiedź #16 dnia: 31 Lipca 2015, 15:49:39 czas Polski »
Nie polecam Bahco mam i szkoda kasy zero dokładności

Klo

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Lipca 2015, 19:13:26 czas Polski »
Widocznie mnie się trafił odrzut z eksportu do Mongolii, bo trzyma kąt mega ;D idealnie.  :)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Sierpnia 2015, 03:24:41 czas Polski »
Witam. Jeśli chodzi o dokłądne odmierzanie kątów, to polecam wspominąprzez JrkaO firmę INCRA.
Dokładniejszego już chyba isę  nie da zrobić.
http://incra.com/measuring_marking-specialty_rules.html#prettyPhoto[pp_index]/0/
Pozdrawiam.

Offline Henry

« Odpowiedź #19 dnia: 01 Sierpnia 2015, 20:27:10 czas Polski »
Śliczny jest... jak coś to urodziny mam w październiku ;-)
Z tą dokładnością to bym nie przesadzał ;-)
http://allegro.pl/katomierz-0-320-stopni-dokladnosc-2-faktura-vat-i5411182313.html

Tylko co z takiej dokładności jak potem muszę to przedłużyć na kilkanaście-, kilkadziesiąt cm i błąd rośnie. To już bym wolał taki do 1 stopnia ale z długim ramieniem.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Sierpnia 2015, 06:30:09 czas Polski »
Tylko co z takiej dokładności jak potem muszę to przedłużyć na kilkanaście-, kilkadziesiąt cm i błąd rośnie. To już bym wolał taki do 1 stopnia ale z długim ramieniem.
O jakich odległościach myślisz ?
Chodzi mi coś po głowie ale brakuje mi zaczepienia w postaci rozmiaru.

Offline morosoph

« Odpowiedź #21 dnia: 02 Sierpnia 2015, 11:01:44 czas Polski »
Możesz sobie wydrukować załącznik Amigorga  http://www.ossmann.com/protractor/conventional-protractor.pdf na ploterze drukującym w dowolnym rozmiarze /koszty groszowe/ i przenosić na dowolnie długich ramionach stworzonych przez siebie

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Sierpnia 2015, 13:07:34 czas Polski »
Nie chcę filozofować , pomysł teoretycznie dobry ale :
- trzeba by mieć ploter pod ręką,
- wyobraź sobie łatwy ( groszowy ) dostęp do plotera A0 , bo taką skalę chyba też chodzi Henry'emu - tak przypuszczam.
Ciekawe czy gdzieś można znaleźć kątomierz ze skalą o średnicy 20-30 cm i np. metrowym ramieniem ?

Klo

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Sierpnia 2015, 13:42:28 czas Polski »

Offline morosoph

« Odpowiedź #24 dnia: 02 Sierpnia 2015, 14:15:37 czas Polski »
 Ja też plotera nie mam pod ręką, ale w obecnych czasach prawie każda agencja reklamowa czy też drukarnia z reguły takowy posiada.
Co do ceny tylko kwestia życzliwej uczciwości, bo koszt naprawdę nie jest wielki, gdyż zużycie tuszu jest praktycznie zerowe,
a papier to właśnie kwestia owej uczciwości - przy formacie A0-B1 kilka-/naście złotych. Ważne jest tylko, aby ploter był właściwie skalibrowany - wystarczy dodać w wolnym miejscu np kontur kwadratu o boku np 20 cm i po wydruku zmierzyć. Pracuję w poligrafii
więc dla ciekawości cena arkusza kartoniku 70x100 /nie musi być taki gruby/ to około 1,20pln. Oczywiście nikt tego nie zrobi za darmo
więc dodatek za usługę /tu także ważny jest czynnik człowieczeństwa/. Niektórzy mogą to zrobić za przysłowiowe piwo/dobre :)/
Co do kwestii przeniesienia tych kątów wystarczą dwa proste ramiona skręcane w jednym rogu - widać to na którymś ze zdjęć Klo i Amigorga /kosz na śmieci/  to tylko troszkę własnej inwencji. Dla jasności plik wspomnianego PDF-a można dowolnie powiększać.
Tak na marginesie pomysł kapitalnie prosty, a sam kiedyś byłem w potrzebie i kombinowałem jak koń pod górkę.

Offline Henry

« Odpowiedź #25 dnia: 02 Sierpnia 2015, 20:29:27 czas Polski »
O jakich odległościach myślisz ? Chodzi mi coś po głowie ale brakuje mi zaczepienia w postaci rozmiaru.

Wystarczyło by mi coś z ramieniem 30cm. Na większe odległości wolę polegać na trygonometrii - kalkulator z funkcją tangens i mogę wyznaczyć dość dokładnie kąt na odległość kilku metrów ;-) A jak coś projektuję na kompie to od razu opisuję wszystko odległościami i kąty same wychodzą.
Przenoszenie z wydrukowanego kątomierza ok - ale co jak mamy zrobić po obwodzie kilkanaście otworów co 5 stopni?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Sierpnia 2015, 20:54:30 czas Polski »
Bardzo zaciekawiło mnie ustalanie kaa przy pomocy kalkuratora z funkcją tanges.
Z lenistwa zapytam się jak to się robi, ewentualnie poproszę  o jakiś link.

A odnośnie twoich potrzeb, to polecam inny wyrób firmy incra. Te przykładnice pozwalają osiągnąć dokładność do 0.5 stopnia.
oto link.
http://incra.com/miter_gauges.html

Pewnie nie kalkuluje się zakup do jednej pracy, ale warto się z tym produktem zapoznać.

Ja planuję zakup kilku rzeczy od nich w najbliższym czasie.

Pozdrawiam.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Sierpnia 2015, 21:08:25 czas Polski »
Wystarczyło by mi coś z ramieniem 30cm.

Masz namiar na jakąś  firmę z Twojej okolicy ( w jakimś sensownym promieniu) , która wycina z blachy laserem ?
Jeżeli tak, to mogę Ci podesłać rysunki. W firmie ,w Polsce , bo tutaj w Bretanii to jest jeszcze prawie jak czarna magia, gość powiedział mi ,że na laserze można uzyskać doskonałą dokładność ,"setka milimetra" to jest standard.

Offline Artkor

« Odpowiedź #28 dnia: 02 Sierpnia 2015, 21:37:02 czas Polski »
W załączniku funkcja tangens i inne do kompletu.

Offline morosoph

« Odpowiedź #29 dnia: 02 Sierpnia 2015, 22:46:46 czas Polski »
Od 13 sierpnia  kątomierz elektroniczny, na oko ramiona ok 25-30 cm. Dokładność hm... no właśnie sam chciałbym wiedzieć,
za to wiem że za 37,99pln :) Oprócz tego suwmiarka elektroniczna za tyle samo