28 Kwietnia 2026, 16:24:33 czas Polski

Autor Wątek: wybór małej pilarki do cięcia pod kątem w obu płaszczyznach  (Przeczytany 5519 razy)

Offline krzyś48

Odp: wybór małej pilarki do cięcia pod kątem w obu płaszczyznach
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Lipca 2015, 10:38:41 czas Polski »
pierwsze upomnienie w wątku krótko i na temat
Przecież tak postąpiono ???  odezwałem się tylko dlatego ,żeby poprzeć Przemka w jego działaniu,a moderatorowi nie dodawajmy pracy.Widocznie "dzień dobry" w odpowiednim miejscu jest tak ,skomplikowaną operacją nie do przejścia dla niektórych ;D

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #16 dnia: 31 Lipca 2015, 10:46:15 czas Polski »
Ok, więc dać upomnienie i zamykać wątek, karencja 24H jak się nie dostosuje to temat do kosza, żeby nie ciągnąć kolejnego wątku w stylu "moda na sukces" odc 149839 :)

Offline dr_aus

« Odpowiedź #17 dnia: 31 Lipca 2015, 11:01:21 czas Polski »
Niepotrzebna jest moderacja każdego wątku, wystarczyło w e-majlu aktywacyjnym, którego i tak trzeba przeczytać, o tym napisać.
Co prawda nie sądzę, że to coś zmieni, bo jak ktoś szuka problemu to i tak go znajdzie.

Sylwek, Pragmatyczny mnie poinstruował, że  zwyczajem jest przywitanie się w pierwszym poście.
Niestety napisałem już kilka więc choroba jest nieuleczalna.
Duża powiadasz, to podaj przykład mniejszej o parametrach które podałem. Ja nie znalazłem, ta jest najmniejsza, najwyżej dotniemy ją gdzie trzeba doregulujemy, mam nadzieje że sie nada.
Jestem blisko pewności, że kryteria są dość ostro zapisane w pierwszym wątku. To jest najmniejsza i najtańsza piła z wózkiem przy pile. Ciekawie wygladał jeszcze Charnwood w660, jedynie co mi nie pasi to podpórki, które przy małym stole są zbędne.

Hit dzisiejszego dnia jest taki, że jeszcze nie odebrałem, bo kurier ją zgubił. A w zasadzie cała firma kurierska jaj  szuka  :o

I kto to jest Jarek?
« Ostatnia zmiana: 31 Lipca 2015, 11:02:59 czas Polski wysłana przez dr_aus »

Offline krzyś48

« Odpowiedź #18 dnia: 31 Lipca 2015, 11:02:46 czas Polski »
Albo wypracować powiedzenie

"Z NIEZNAJOMYM NIE GADAM"
http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/

Offline mareklubuskie

« Odpowiedź #19 dnia: 31 Lipca 2015, 12:40:28 czas Polski »
Dajcie spokój Panowie, schodzimy z wątku.

Bernardo aż tak nie znam, więc za wiele nie powiem, ale gdybyś wybrał Charnwooda (polecałem wiele razy nawet chyba na forum) to bym mógł śmiało pomóc  ;) gratuluje zakupu, daj znać jak przyjdzie sam jestem ciekawy tego modelu

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #20 dnia: 31 Lipca 2015, 15:05:52 czas Polski »
Koledzy i koleżanki, też wolę gdy ktoś zamieni przynajmniej dwa słowa, zanim przejdziemy do tematu. Ale żeby nie robił się 'syf' na forum, to po prostu ignorujmy takie tematy, ew. jak ktoś chce to na PW niech wyśle info.

A co do tematu, to ciekawa maszynka. Mamy już drugą chinkę-pilarkę na forum. Więc może za jakiś czas małe podsumowanie/recenzja tego sprzętu? Mr Bass ma bodajże MAKTEK PS315-2000. Pewnie każdy hobbysta chciałby poznać te sprzęty. Jak się sprawdzą to była by ciekawa alternatywa dla droższych, firmowych maszyn. Ja mam strugarkę brenardo i jestem bardzo zadowolony.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #21 dnia: 31 Lipca 2015, 15:17:48 czas Polski »
Tylko jak się ma piła formatowa do działu elektronarzędzia ???

mily68

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 31 Lipca 2015, 22:20:50 czas Polski »
Panowie zaśmiecacie wątek. Zapewniam, że dr_aus jeśli chodzi o audio sroce spod ogona nie wypadł. Popełnił błąd źle zaczynając na forum i drugi kupując Bernardo zamiast np. Hammera którego zapewne ściągnął by w jeden dzień. Dajmy spokój i weźmy się do roboty.

Offline dr_aus

« Odpowiedź #23 dnia: 01 Sierpnia 2015, 00:22:01 czas Polski »
Z tego co widzę jesteśmy w dziale pilarki.
Widze tutaj takie produkty jak GTS10, TS254, czy MLT100 a ja własnie takich rozmiarów piły potrzebuję, z tym że wspomniane 3 sie nie nadają do ciągłej powtarzalnej pracy, ponieważ nie posiadją łożyskowanego wózka, który zapewni bez luzowe przesunięcie dokładnie ustawionej kątowej przykładni i wykonanie po jednym ustawieniu np 20 elementów.
Z tego też powodu potrzebuję wózek przy samej pile.

Można więc powiedzieć, że to przypadkowo doszło do tego, że do tego celu jest potrzebna mała formatówka.
Powiem tak: jak będzie za duża to jej poobcinamy wózek, po prostu nie widze innych opcji.
Do cięcia formatowego używamy dużej pionowej piły, jest bardzo wygodna do arkuszy.
Robię tez wiele elementów na CNC, ale pisanie programów jest tak czasochłonne, że na razie nie widze sensu do prostych trójkątów lub czworoboków używania frezarki.

Wolałbym kupić wielkoformatowe CNC, gdyby znalazł  się sensowny program, który by potrafił pookładać na arkuszu elementy, tak jak układają na laserach, z ta różnica, że to by musiał być program, który układa na arkuszu 2D programy 3D, w ten sposób, żeby maksymalnie wykorzystać arkusz.

marek_b

• Gość
wybór małej pilarki do cięcia pod kątem w obu płaszczyznach
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Sierpnia 2015, 06:59:10 czas Polski »
Było takie forum a może jeszcze jest ?
Nie podam nazwy, bo "konkurencyjne", gdzie byli zawodowcy a nie majsterkowicze tam byś miał "zawodowe" odpowiedzi.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Sierpnia 2015, 11:06:42 czas Polski »
Panowie piszę za pilną potrzebą, bo na gwałt potrzebuje zakupić sprzęt.
Ja raczej kupowałbym do prac stolarskich, a nie do planowania czynów karalnych. ;D ;D

Pozdrawiam