17 Maja 2026, 15:22:56 czas Polski

Autor Wątek: Szopa Morświna...  (Przeczytany 41529 razy)

Offline arturs

Odp: Szopa Morświna...
« Odpowiedź #30 dnia: 30 Sierpnia 2015, 22:24:54 czas Polski »
nadruk na metalu? tabliczki znamionowe robi się trawione lub grawerowane.. może jeszcze tam gdzie pieczątki robią (kiedyś były modne wizytówki na drzwiach)..
zależy co chcesz mieć na takiej tabliczce.. jak nie drobny bardzo druk to można spróbować powyklejać na płytce mosiężnej literki, potem roztworem kwasu spróbować co wyjdzie.. ewentualnie dremmel i frezik ;)..
jeszcze mozna metodą fotochemiczną ale to trzeba by tez dobrać odczynniki odpowiednio.. wydrukować na folii, naświetlić, wywołać i wytrawić..
czekaj.. hmm.. trżeba by spróbować metodą fotochemiczną jak płytki drukowane..
drukujesz na folii albo papierze kredowym w odbiciu lustrzanym (lub negatywie) na drukarce lasoerowej.. przykładasz to stroną z tonerem do płytki, prasujesz żelazkiem przez szmatę (żeby żonie żelazka nie spieprzyć).. toner przykleja się do płytki.. trawisz to preparatem B327 albo chlorkiem żelaza (cholernie brudzi) albo czymś tam takim.. w każdym razie delikatnie.. tam gdzie jest toner przylepiony to nie wytrawi czyli jak negatyw zrobisz to wytrawi tylko litery a jak normalnie to litery zostaną i będą leciutko wypukłe.. tak trawię czasem płytki elektroniczne, nie wiem jak mosiądz itp.
ewentualnie jak chcesz większą niż żelazko dokładniość (mnie żelazkiem 8-10milsów się udawało czyli mniej niż 1mm odstępu) to drukujesz na folii, psikasz płytkę POSITIVem, naświetlasz UV, wywołujesz i trawisz.. przepisów parę w sieci na to jest..
to tak na szybko..
z czego ta tabliczka ma być? w robocie mam wytrawiarkę, naświetlarkę itp. szpeje.. tylko nie wiem czy chemia jeszcze dobra będzie bo chłopaki u mnie tak raz w roku prototypy jakieś przedprodukcyjne rzeźbią to bym może wypytał..
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2015, 22:26:57 czas Polski wysłana przez arturs »

Offline Morświn

« Odpowiedź #31 dnia: 31 Sierpnia 2015, 01:17:20 czas Polski »
Dzieki za pomoc i nakierowanie.
Sprubuje z tym chlorkiem zobaczymy...
Tabliczka wyglada tak jak ponozej na foto (dwie takie same w roznym stadium degradacji)
Facet w firmie mowil ze takie cus to drukuja na maszynie, nie wnikalem.

No i w takich chwilach przydaly by sie spowrotem plusy:-

Offline Morświn

« Odpowiedź #32 dnia: 01 Września 2015, 23:48:32 czas Polski »
No i w końcu doczekałem się wałka i reszty pierdółek ;D ;D.
W piątek sprawdzę jak pasuje i wreszcie będę mógł toczyć ;D ;D ;D :P

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #33 dnia: 02 Września 2015, 09:56:37 czas Polski »
nie ma to jak nadawanie zapomnianym maszynom nowego życia.

Offline Morświn

« Odpowiedź #34 dnia: 06 Września 2015, 02:44:18 czas Polski »
Jak to na sobotę/niedzielę przystało jakieś 40minut temu skończyłem "bawić się" w tytułowej szopie.
Dzisiaj wreszcie prace nad tokarką ruszyły trochę do przodu. Silnik jest już złożony a półki i cała konstrukcja wstępnie oszlifowana.
Sprawdzałem na drugiej tokarce jak sprawdza się wałek z morsem i jest super ;). Dałem też radę trochę potoczyć i mogę już powiedzieć że nie wykrwawię się przez organizer z pierwszego posta :D. Dłutka z drugiego rzędu biorę pomiędzy tymi z pierwszego (intuicyjnie na wyczucie bez patrzenia) i się sprawdza. Myślę że na dokończenie tokarki będzie potrzebny jeszcze jeden cały dzień a jako że ja mam wolne tylko soboty i niedzielę a kolejne dwie mi odpadają to myślę że jak nie będzie jakichś większych niespodzianek pierwsze uruchomienie nastąp pod koniec miesiąca ;D.

Przy okazji jako że stary wałek z konika jest już mi jakby "niepotrzebny" zrobiłem na niego skrzynkę coby nie pogłębiać jego stanu.

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #35 dnia: 07 Września 2015, 12:46:28 czas Polski »
Raduje się serce raduje się dusza kiedy Morświn na swej tokareczce do pracy rusza... tak mi się zrymowało . Miło patrzeć na Twą pracę i z zaciekawieniem ślędzę Twe postępy. Powodzonka w dalszej pracy.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #36 dnia: 07 Września 2015, 13:16:34 czas Polski »
Podoba mi się, że tak solidnie remontujesz maszynę :)

Offline Morświn

« Odpowiedź #37 dnia: 13 Września 2015, 01:03:02 czas Polski »
Myślałem że w tym tygodniu nic nie zrobię bo miałem nie mieć jak, a jednak. Lecz mało dzisiaj udało mi się ruszyć z tokarką  ,a więcej zrobiłem w koło niej. Ponieważ ciągle było mi dość ciemno przy pracy  :P padł pomysł by zrealizować to co planowałem od dawna czyli oświetlenie. Całość miała wyglądać tak że nad obydwoma tokarkami będą deski z ledami/halogenami.Jako że to warsztat to szkoda było mi kasy na komplety czyli gniazda z oprawkami, więc kupiłem same gniazda GU10. Oczywiście zorientowałem się dopiero przed samą pracą że nie mam desek 1,8m (takie były mi potrzebne) które mogę wykorzystać do tego celu, bo trochę szkoda modrzewia czy suchej brzozy. Przeciąłem więc  na pół dębową kłodę której nie miałem do czego wykorzystać bo była popękana a desek nie opłacało się z tego patyczka robić. Otwory pod gniazda powiercone tak by się chowały. Kable będą łączone i prowadzone od góry a zapalane będą oddzielnie (każda belka osobno) włącznikiem natynkowym podwójnym. Zamontowałem też lampę nad jednym ze stołów i brakło czasu ::) (żeby nie było to miałem tylko 4 godzinki na wszystko a ja flegmatyczny nieraz jestem ;D). Udało mi się też kupić nóżki do tokarki (brakowało) ale będę musiał podkleić je gumą bo od spodu jest twardy plastik który długo nie wytrzyma na betonie. No i jeszcze wykładzinę PCV która będzie na półkach tokarki co by się nie tłukło o blachę jakieś dłutko czy inny bajer. Pan w sklepie dziwnie na mnie patrzył jak przy oglądaniu patrzyłem na spód (czy jest jednolity kolor), wiem ze lepsza była by czarna guma lecz duuuuuużo droższa.

Offline studio tata

« Odpowiedź #38 dnia: 13 Września 2015, 15:14:13 czas Polski »
fajne te regulowane nozki , gdzie je kupiles i jak sie o nie pytac ?

Offline Morświn

« Odpowiedź #39 dnia: 13 Września 2015, 17:04:24 czas Polski »
Nóżki kupione w castoramie za 14,98 :P.
Powiedzialem że potrzebuje nózke z gumą na końcu i śrubą, a na paragonie jest "STOPKI 30 POZIOMUJACE"

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #40 dnia: 13 Września 2015, 18:04:57 czas Polski »
Odnośnie oświetlenia.
Nie lepsza by była jarzeniówka, ale LED? Ja planuje właśnie przejść na ledy cena lekko wyższa niż zwykłej neonówki, ale tańsza i  oczów nie psuje.

Offline leku

« Odpowiedź #41 dnia: 13 Września 2015, 18:10:22 czas Polski »
Jeśli mają być nóżki z gumą to można kupić nogi do pralki :)
« Ostatnia zmiana: 13 Września 2015, 18:15:50 czas Polski wysłana przez leku »

Offline studio tata

« Odpowiedź #42 dnia: 13 Września 2015, 18:10:57 czas Polski »
dzieki musze do swojej tokarki tez takie dokupic , nogi tte gumowe sa za miekkie i wszytsko sie buja, przynajmniej do mojej tokarki sie nie sprawdza

Offline Morświn

« Odpowiedź #43 dnia: 13 Września 2015, 19:16:23 czas Polski »
Leku te od pralki faktycznie za miekki, ja szukalem czegos takiego jak mam tylko ze z gumą na dole a nie plastikiem, podkleje je kawalkiem twardej gumy i tyle.

Przemek uzylem tych gniazd bo wiem co i jak a o jarzyniowkach nie myslalem nawet.
W tych belkach wiem juz ze na 100% beda ledy bo po pierwsze oszczedniej (nieraz pale caly dzien) i bezpieczniej, halogeny sie tak mocno grzeja ze latwo sie przypalic albo cos przypalic.

Jak skoncze z tokarka to zabiore sie za platformy do nich rzeby bez problemu je przestawiac, ale to juz listopad pewnie.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 13 Września 2015, 20:53:29 czas Polski »
Odnośnie oświetlenia.
cena lekko wyższa...           ...ale tańsza

prawie jak oksymoron ;D

A halogeny są dobre jak zimno w garażu czy piwnicy.