nadruk na metalu? tabliczki znamionowe robi się trawione lub grawerowane.. może jeszcze tam gdzie pieczątki robią (kiedyś były modne wizytówki na drzwiach)..
zależy co chcesz mieć na takiej tabliczce.. jak nie drobny bardzo druk to można spróbować powyklejać na płytce mosiężnej literki, potem roztworem kwasu spróbować co wyjdzie.. ewentualnie dremmel i frezik

..
jeszcze mozna metodą fotochemiczną ale to trzeba by tez dobrać odczynniki odpowiednio.. wydrukować na folii, naświetlić, wywołać i wytrawić..
czekaj.. hmm.. trżeba by spróbować metodą fotochemiczną jak płytki drukowane..
drukujesz na folii albo papierze kredowym w odbiciu lustrzanym (lub negatywie) na drukarce lasoerowej.. przykładasz to stroną z tonerem do płytki, prasujesz żelazkiem przez szmatę (żeby żonie żelazka nie spieprzyć).. toner przykleja się do płytki.. trawisz to preparatem B327 albo chlorkiem żelaza (cholernie brudzi) albo czymś tam takim.. w każdym razie delikatnie.. tam gdzie jest toner przylepiony to nie wytrawi czyli jak negatyw zrobisz to wytrawi tylko litery a jak normalnie to litery zostaną i będą leciutko wypukłe.. tak trawię czasem płytki elektroniczne, nie wiem jak mosiądz itp.
ewentualnie jak chcesz większą niż żelazko dokładniość (mnie żelazkiem 8-10milsów się udawało czyli mniej niż 1mm odstępu) to drukujesz na folii, psikasz płytkę POSITIVem, naświetlasz UV, wywołujesz i trawisz.. przepisów parę w sieci na to jest..
to tak na szybko..
z czego ta tabliczka ma być? w robocie mam wytrawiarkę, naświetlarkę itp. szpeje.. tylko nie wiem czy chemia jeszcze dobra będzie bo chłopaki u mnie tak raz w roku prototypy jakieś przedprodukcyjne rzeźbią to bym może wypytał..