07 Maja 2026, 13:13:38 czas Polski

Autor Wątek: Meble kuchenne  (Przeczytany 22965 razy)

kwita

• Gość
Odp: Meble kuchenne
« Odpowiedź #90 dnia: 13 Kwietnia 2016, 21:02:30 czas Polski »
Pójdę dalej... Ja ogólnie omijam ramki z daleka... Ładne na początku, później codziennie szlag by mnie trafiał przy każdym wejściu do kuchni. Szorowanie szczoteczką... :D

Offline robson

« Odpowiedź #91 dnia: 13 Kwietnia 2016, 21:16:37 czas Polski »
We frontach ramiak pionowy powinien iść przez całość a poziome do niego, tak jak w większości wyrobów stolarskich  :)

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 13 Kwietnia 2016, 21:37:48 czas Polski »
A ja Cię rozumiem.  Większość drewna w domu mam pod lakierem. Fakturę drewna dalej widać i zdecydowanie nie wygląda to jak mdf.

Offline Henry

« Odpowiedź #93 dnia: 13 Kwietnia 2016, 22:18:45 czas Polski »
Nawet jak nie widać że to drewno to wie że to drewno - to też już jest coś.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 13 Kwietnia 2016, 22:37:46 czas Polski »
Nie o to chodzi.  Ale takie drzwi inaczej się zachowują, nie gna się,  wyciszaja i jak się wgniota to dalej  dobrze wyglądają.  A np listwy podłogowe z mdfu jak dostaną trochę wody to puchna.
No i wiem ze z drewna są  ;)
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2016, 22:39:24 czas Polski wysłana przez krzysiek_z »

Offline arturs

« Odpowiedź #95 dnia: 14 Kwietnia 2016, 11:46:51 czas Polski »
Wybacz bo Cię lubię, ale mi się nie podoba wiadomo rzecz gustu.
Wyraziles Przemku moja opinie. Nie chcialem podpasc dlatego siedzialem cichi ;) O gustach sie nie dyskutuje ale tez nie podoba mi sie "chowanie" drewna za farba.

Hmm.. Ale lubienie czy nie chyba nie ma nic do rzeczy..
forum jest do wymiany poglądów i wiedzy a nie od klepania się po plecach i mówienia sobie wzajemnie jak to nie jest się zajebistym (chyba) ;)

Zamówiłbyś taką ramkę z surowego mdfu z wyfrezowanym takim rowkiem za jakies 110zł/m2 i efekt byłby podobny lub taki sam.

jak pisałem na wstępie - żona chciała z drewna - z płyty były dwie poprzednie (z czego jedna frezowana) i już nie chciała z płyty.. na zdjęciach widać kawałki poprzedniej wersji (ciemna płyta w srebrnych obwódkach)

A tak schowałeś słoje i drewno pod lakierem.

To farba, nie lakier ;)

.. poza tym może na zdjęciach tego nie widać ale po wyschnięciu na pierwszy rzut oka widać że to nie płyta, farba nie jest w 100% kryjąca..

Tak czy inaczej czekam na reszte.

Pójdę dalej... Ja ogólnie omijam ramki z daleka... Ładne na początku, później codziennie szlag by mnie trafiał przy każdym wejściu do kuchni. Szorowanie szczoteczką... :D

a to żona sobie będzie szorować ;)

A ja Cię rozumiem.  Większość drewna w domu mam pod lakierem. Fakturę drewna dalej widać i zdecydowanie nie wygląda to jak mdf.

o z tym się zgadzam ;)

Nie o to chodzi.  Ale takie drzwi inaczej się zachowują, nie gna się,  wyciszaja i jak się wgniota to dalej  dobrze wyglądają.  A np listwy podłogowe z mdfu jak dostaną trochę wody to puchna.
No i wiem ze z drewna są  ;)

We frontach ramiak pionowy powinien iść przez całość a poziome do niego, tak jak w większości wyrobów stolarskich  :)

no właśnie chyba masz rację.. nawet tak myślałem zrobić.. ale akurat dostałem już wyfrezowane na 8mm z jednej strony deseczki 90cm długie.. i przy frontach 60x26cm ze skąpstwa ;) wolałem tak zrobić bo z jednej wychodziły mi dwa boki (pion i poziom).. ale dzięki za sugestie.. to moje pierwsze fronty więc kolejne będą na pewno lepsze..

Offline arturs

« Odpowiedź #96 dnia: 18 Kwietnia 2016, 00:14:12 czas Polski »
Ciąg dalszy, pomalowane, uchwyty pomocowane:

Kolejne trzeba robić

radeks

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 19 Kwietnia 2016, 22:04:58 czas Polski »
kurcze, po pierwszych fotkach bałem się o efekt końcowy , a tu wyszło naprawdę pięknie.
pozdrawiam

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #98 dnia: 19 Kwietnia 2016, 22:06:40 czas Polski »
Odbieracie mi chleb Panowie ;)
Obydwaj
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline arturs

« Odpowiedź #99 dnia: 27 Kwietnia 2016, 22:20:02 czas Polski »
kolejne drzwiczki poklejone, dzisiaj pierwsze malowanie pistoletem.. a w międzyczasie  zdobywałem sprawność glazurnika :)

Offline marek20

« Odpowiedź #100 dnia: 28 Kwietnia 2016, 21:53:06 czas Polski »
Ładna kuchnia ;)
I wybiłem setną odpowiedź w tym wątku  :)  :)  :)  :)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 28 Kwietnia 2016, 21:56:32 czas Polski »
Niestety sto pierwszą :-) a kuchnia faktycznie ładna

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #102 dnia: 29 Kwietnia 2016, 08:40:56 czas Polski »
Witam kolegów w tym wątku.
Bardzo fajna kuchnie. Naprawdę wykonanie super.
Mam tylko jedno pytanie.
Czy przewidziałeś, że jeśli założysz drzwiczki do szafki będącej pod kątem prostym do zmywarki (wygląda i to na zmywarkę), to przy otwieraniu zmywarki będzie ona zachaczać o rączkę?
Na zdjęciu wygląda tak jakby zmywarka była bardzo blisko tej szafki.
Jeśli wypaliłem na temat który juz był poruszany (przyznam się ze nie czytałem dokładnie całego wątku) to przepraszam.

Pozdrawiam.

Offline marek20

« Odpowiedź #103 dnia: 29 Kwietnia 2016, 21:16:32 czas Polski »
Niestety sto pierwszą :-) a kuchnia faktycznie ładna
Nieeeeeeee :( Ale to zawsze 101 ;)

Offline arturs

« Odpowiedź #104 dnia: 30 Kwietnia 2016, 00:45:37 czas Polski »
Robert, temat nie był poruszany, to istotne ale to przewidziałem - tam jakieś 10cm jest wolnego, będzie tam maskownica.. założyłem już docelowe fronty, jak będzie widno to cyknę fotki..