Wybacz bo Cię lubię, ale mi się nie podoba wiadomo rzecz gustu.
Wyraziles Przemku moja opinie. Nie chcialem podpasc dlatego siedzialem cichi
O gustach sie nie dyskutuje ale tez nie podoba mi sie "chowanie" drewna za farba.
Hmm.. Ale lubienie czy nie chyba nie ma nic do rzeczy..
forum jest do wymiany poglądów i wiedzy a nie od klepania się po plecach i mówienia sobie wzajemnie jak to nie jest się zajebistym (chyba)

Zamówiłbyś taką ramkę z surowego mdfu z wyfrezowanym takim rowkiem za jakies 110zł/m2 i efekt byłby podobny lub taki sam.
jak pisałem na wstępie - żona chciała z drewna - z płyty były dwie poprzednie (z czego jedna frezowana) i już nie chciała z płyty.. na zdjęciach widać kawałki poprzedniej wersji (ciemna płyta w srebrnych obwódkach)
A tak schowałeś słoje i drewno pod lakierem.
To farba, nie lakier
.. poza tym może na zdjęciach tego nie widać ale po wyschnięciu na pierwszy rzut oka widać że to nie płyta, farba nie jest w 100% kryjąca..
Tak czy inaczej czekam na reszte.
Pójdę dalej... Ja ogólnie omijam ramki z daleka... Ładne na początku, później codziennie szlag by mnie trafiał przy każdym wejściu do kuchni. Szorowanie szczoteczką... 
a to żona sobie będzie szorować

A ja Cię rozumiem. Większość drewna w domu mam pod lakierem. Fakturę drewna dalej widać i zdecydowanie nie wygląda to jak mdf.
o z tym się zgadzam

Nie o to chodzi. Ale takie drzwi inaczej się zachowują, nie gna się, wyciszaja i jak się wgniota to dalej dobrze wyglądają. A np listwy podłogowe z mdfu jak dostaną trochę wody to puchna.
No i wiem ze z drewna są
We frontach ramiak pionowy powinien iść przez całość a poziome do niego, tak jak w większości wyrobów stolarskich
no właśnie chyba masz rację.. nawet tak myślałem zrobić.. ale akurat dostałem już wyfrezowane na 8mm z jednej strony deseczki 90cm długie.. i przy frontach 60x26cm ze skąpstwa

wolałem tak zrobić bo z jednej wychodziły mi dwa boki (pion i poziom).. ale dzięki za sugestie.. to moje pierwsze fronty więc kolejne będą na pewno lepsze..