01 Maja 2026, 22:32:37 czas Polski

Autor Wątek: Statyw do wiertarki.  (Przeczytany 9924 razy)

Offline Morświn

Statyw do wiertarki.
« dnia: 09 Sierpnia 2013, 02:29:32 czas Polski »
Witam ma dwa pytania. Otóż w poniedziałek udało mi się "zdobyć" stary statyw do wiertarki, nie wiem jakiego pochodzenia bo nic na nim nie ma. Waży około 15-17kg i ma z 50cm wysokości i miejsce na wiertarkę jest dość duże. Jest naprawdę solidny i co dziwne w 100% kompletny(a kupiony na złomie ;D). I tu pierwsze pytanie czy może ktoś wie co to za wynalazek np pochodzenie (kraj lub coś) myślę że Polska ale tego nie wiem. No i teraz kolejne pytanie, poprzedni właściciel zamalował całość brązową farbą i zapaćkał ruchome elementy smarem ale że prawdopodobnie nie było to ruszane przez wiele lat to pokryło się strasznym syfem. Wyczyściłem wszystkie elementy do metalu i tu jest to pytanie: no i co teraz, z tym zrobić. Wolał bym nie malować, myślałem żeby tylko przetrzeć wszystko WD-40 i smarować to co powinno być nasmarowane ale pewnie i tak rdza na tym wyjdzie.Dodam że blat będzie dorobiony ze sklejki.No a jak malować (bo raczej trzeba) to czym? Wiem że pytania głupie ale czasem i takie trzeba zadać :).
Pozdrawiam M,

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Statyw do wiertarki.
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Sierpnia 2013, 09:54:39 czas Polski »
Wygląda na solidny statyw .
 Pewno  dorobić będziesz musiał   wkładkę do  przykręcenia  wiertarki ( inna  średnica  ) .
Co do  malowania  to  najłatwiej  siknąć farbą w   spreju  , a kolor  czarny  , lub taki jaki  preferujesz w  swoim   warsztacie co do   maszyn czy  elektronarzędzi .
 Pomyśl też czy  przydał by Ci się  włącznik oddzielny ( w dobrym  miejscu -  może  stopą   lub   kolanem  ) bo  wyłączanie  maszynki jej  orginalnym wyłącznikiem jest  trudne , zwłaszcza jak  szarpie  Cię  za kawałek   rękawa  , czy chce Ci coś wyrwać z ręki a ty nie  możesz tego  puścić  ;)

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Sierpnia 2013, 10:27:33 czas Polski »
No fajny statyw. Jak nie masz pistoletu to jak tomekz mówi, spray w rękę i do ataku. Albo farby typu hammeraid (one bez podkładu się bardzo dobrze trzymają). Fajne też są emulsje młotkowe...
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Morświn

« Odpowiedź #3 dnia: 09 Sierpnia 2013, 15:28:17 czas Polski »
Dzięki za rady wieczorem biorę się za malowanie :D. Co do mocowania to już o tym myślałem i wytoczę pierścień o odpowiedniej średnicy. Słuszna uwaga z tym wyłączaniem trzeba się nad tym zastanowić.

Offline andrzej kitkiewicz

« Odpowiedź #4 dnia: 09 Sierpnia 2013, 18:47:09 czas Polski »
A myślałeś o malowaniu proszkowym?. Jest trwalsze. Ale statyw jest super. Pozdrawiam Andrzej

Offline Morświn

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Sierpnia 2013, 19:57:59 czas Polski »
Tak myślałem o tym, malowałem proszkowo rower i wyszło super (no nie ja malowałem ale wiecie o co chodzi). Tylko nie chce mi się tego wieźć do gościa i czekać z tydzień. A po za tym to trochę kosztuje :(. Ale dzięki za radę. A tak przy okazji jak można zrobić ten wyłącznik na nogę? Bo nie za bardzo wiem jak się za to zabrać. I czy to polega na tym że wtedy wiertarka jest już na stałe w statywie i jest pozbawiona tego włącznika oryginalnego czy jakoś dodatkowo dołączony który można odłączyć i normalnie używać wiertarki?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Sierpnia 2013, 20:22:55 czas Polski »
wtyczkę   wiertarki  masz włączoną  w gniazdko które jest zasilane z włącznika . Są różne rodzaje do wyboru np. zwykły  włącznik do  światła . włącznik dzwonkowy  na 230v ( z tym że jak noga dusi  to jest  prąd  itd.)

Offline Morświn

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Sierpnia 2013, 00:25:53 czas Polski »
Teraz rozumiem dzięki, jutro będę kombinował. A tak przy okazji to 20 minut temu skończyłem malować :D. Jak skończę całość to pokarze jak wyszło.

Offline Morświn

« Odpowiedź #8 dnia: 12 Sierpnia 2013, 01:02:53 czas Polski »
No więc skończyłem i chciałem pokazać efekt końcowy ;). Pomalowałem to co trzeba było pomalować zielonym Hammerite (młotkowy) tak jak radził Jarek. Blat jest dorobiony z polakierowanej  sklejki 18mm a na środku jest wymienna płytka grubości 16,5mm (nie malowałem jej). Aby wiertarka pasowała do dużego mocowania wytoczyłem pierścień i go przeciąłem na pół tak aby obejmował wiertarkę i po zaciśnięciu ją dobrze trzymał. Jak radził tomekz dorobiłem osobny włącznik na nogę z części starego przedłużacza i włącznika od światła. No pomysł był genialny niby taka prosta rzecz a człowiek siedzi i myśli jak mógł bez tego żyć wielkie dzięki za podrzucenie pomysłu :D. Wszystko posmarowane i chodzi jak trzeba. Dodam że wcześniej używałem taniego statywu z marketu firma Ellix no i nie ma żadnego porównania na tamtym były takie luzy że ruszał się po 2-3cm na boki a wszystko było po dokręcane jak trzeba i na dodatek przy opuszczaniu ramienia w dół zacinał się tak że można sobie było krzywdę zrobić >:(. No ale czego się spodziewać po czymś takim. Jak pobawiłem się troszkę tym ze złomu przed jakimkolwiek oczyszczeniem zdziwiło mnie to że mimo stanu w jakim się znajduje działa świetnie. Nie ma co narzekać na Ellixa bo sporo za jego pomocą zrobiłem ale jakbym miał kupić go jeszcze raz to wolał bym odczekać parę miesięcy i kupić najtańszą wiertarkę kolumnową i też tak radze wszystkim którzy nie wiedzą co wybrać ;). Dziękuje wszystkim za rady i pozdrawia M.

Offline Jakub

« Odpowiedź #9 dnia: 12 Sierpnia 2013, 07:23:03 czas Polski »
Powiem Ci, że super masz ten statyw, sam w sobie jest rewelacyjną konstrukcją, stabilny, masywny. Dodatkowo ładnie przywróciłeś mu blask. Co do tego wyłącznika. Wiem, że tak ludzie robią, da się tak, ale... Nie powinno się tak robić ponieważ takie pstryczki są przystosowane do dużo mniejszego obciążenia, do światła a nie maszyn czy elektronarzędzi. Dla porównania żarówka ma 100 W a mocna wiertarka może mieć 1 kW czyli 1000 W. Spalić się nie spali (może) ale grzać się pewnie będzie co jest nieco niebezpieczne. Tak musiałem napisać bo było nie było o BHP chodzi. Dodam, że wyczulony jestem przez mojego ojca który uczy w szkole elektrotechniki ;D
Pozdrawiam Jakub.

Offline Morświn

« Odpowiedź #10 dnia: 12 Sierpnia 2013, 13:46:14 czas Polski »
No to dobrze wiedzieć trzeba będzie przemyśleć i uważać. Dzięki za rade. :D

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Sierpnia 2013, 13:49:33 czas Polski »
Jednak  warto  coś  przywrócić do  stanu  używalności  :)

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Października 2013, 11:32:55 czas Polski »
Jakub
,,Co do tego wyłącznika
 Nie powinno się tak robić ponieważ takie pstryczki są przystosowane do dużo mniejszego obciążenia, do światła a nie maszyn czy elektronarzędzi. Dla porównania żarówka ma 100 W a mocna wiertarka może mieć 1 kW czyli 1000 W. Spalić się nie spali (może) ale grzać się pewnie będzie ,,
Od jakiegoś czasu mam w ten sposób podłączoną frearkę górnowrzecionową o mocy 1500 W pod stolikiem i nic się nie grzeje nawet przy długotrwałej pracy

Offline Jakub

« Odpowiedź #13 dnia: 27 Października 2013, 11:50:07 czas Polski »
Już wyżej napisałem, da się i jest oki, ale z różnych względów nie powinno się. Kiedyś się przepali i korki w domu polecą to zmienisz zdanie  :D
Pozdrawiam Jakub.

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Października 2013, 12:03:05 czas Polski »
Przepali się bec grzania ???