08 Maja 2026, 08:54:00 czas Polski

Autor Wątek: Wymiary w dzisiejszym meblarstwie - lite drewno.  (Przeczytany 7625 razy)

Offline MarekZ

Wymiary w dzisiejszym meblarstwie - lite drewno.
« dnia: 31 Sierpnia 2015, 21:42:25 czas Polski »
Witam,

Przymierzam się do wykonania szafy do sypialni, lecz mam kłopot z doborem grubości ścian i drzwiczek. Szafa 200x160x60cm/

Jaka będzie odpowiednia grubość ścian szafy oraz drzwi?

Projekt zakłada ramę z kantówki drewnianej (5x5) . Taka skrzynka. W tych kantówkach będą wgłębienia w które wejdzie deska, która będzie ścianą.
Założyłem, że ściany, podłogę i sufit zrobię z litej deski 3cm, a drzwi z 4cm. Drzwi dwuskrzydłowe, z czego jedno skrzydło wys. 190cm szr. 75.
I też pytanie, czy dostanę gdzieś deskę 190x75x4 z buku?

Co o tym myślicie?

Chciałbym by to było solidne i solidnie wyglądało.
Z płyt wiórowych robią zazwyczaj z 1,8 cm, a jak jest z drewnem litym?

Założyłem tutaj temat, a nie w "własnych projektach", bo jeszcze troche zanim się za to zabiorę czasu upłynie.
Jeśli zły dział proszę o przeniesienie.

Czy jeśli zrobię np. drzwiczki z dwóch kawałków 95x75x4 połączonych systemem Domino, to nadal taki mebel będzie z litego drewna, czy już nie ?
jestem amatorem ;)

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpnia 2015, 21:44:48 czas Polski wysłana przez MarekZ »

Offline arturs

Odp: Wymiary w dzisiejszym meblarstwie - lite drewno.
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Sierpnia 2015, 22:22:49 czas Polski »
tylko montuj tam gdzoe ma stać.. sądzę że o 1cm cieńsze będą ok

Offline MarcinW

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Września 2015, 00:18:20 czas Polski »
sądzę że o 1cm cieńsze będą ok
też tak myślę :)
Wymiary podane na początku wydają się pancerne trochę :)
Deski jednolitej z buku o szerokości 75cm nie dostaniesz. Ale możesz zamówić klejonkę o takich wymiarach. A co do połączeń z użyciem domino to jak najbardziej będzie się to zaliczało jako mebel z litego drewna. Przecież spójrz na rosnące drzewa jakie mają pnie i zobacz co się ścina do tartaku. W praktyce baaardzo niewielkie (praktycznie zerowe) masz szanse znaleźć cokolwiek powyżej 30cm szerokości.
Powodzenia w budowie i pochwal się później swoją realizacją!

Offline DM

« Odpowiedź #3 dnia: 01 Września 2015, 01:09:04 czas Polski »

Offline robson

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Września 2015, 10:06:30 czas Polski »
Drzwi dwuskrzydłowe, z czego jedno skrzydło wys. 190cm szr. 75.

Nie stosuję się tak szerokich drzwi w szafach,
 zachodzi obawa że przy otwieraniu szafa może się przechylić na Ciebie.
Wymiary materiałowe(przekroje)
 zredukuj o 20 %

pozdrawiam

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Września 2015, 10:40:51 czas Polski »

Nie stosuję się tak szerokich drzwi w szafach,
 zachodzi obawa że przy otwieraniu szafa może się przechylić na Ciebie.
[/quote]
Chyba ,że szafa będzie pusta i uwiesisz się na drzwiach.
Lepiej żeby szafa była solidna, z reguły jest ona potem zdrowo "na pakowana" , utrzymanie twoich wymiarów uchroni ją przed deformacją i problemami z zamykaniem , skrzypieniem i itp. Jeżeli będzie ona ustawiona w miejscu( np. przy ścianie) w którym będzie stała dłuższy czas - kilka lat - możesz ją przymocować do ściany na kołki rozporowe.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Września 2015, 13:03:24 czas Polski »
Może zrób drzwi przesuwne...

Offline Henry

« Odpowiedź #7 dnia: 01 Września 2015, 14:58:19 czas Polski »
A policzyłeś ile takie skrzydło drzwi będzie ważyć? Bo mi wyszło 57kg. To chyba moje zewnętrzne ważą mniej ;-)
Jak zmniejszysz grubość do 3cm to nadal 42kg. A co z zawiasami które mają to utrzymać przez najbliższe kilkanaście-/kilkadziesiąt lat?
Może jednak rama i cienki filung?

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Września 2015, 16:54:26 czas Polski »
A policzyłeś ile takie skrzydło drzwi będzie ważyć? Bo mi wyszło 57kg. To chyba moje zewnętrzne ważą mniej ;-)
Jak zmniejszysz grubość do 3cm to nadal 42kg.
Nie chodzi o to ,że chcę się spierać ,ale przy wilgotności 15 % metr sześcienny buku waży no powiedzmy maksymalnie 730 kg.
Mnie wychodzi ( 1,9x0,75x0,04) około 41,5 kg . Ale to jest za dużo jak na skrzydło. Widziałem w Brico Marche płyty-klejonkę bukową z Polski , miała ona chyba około 14 mm grubości . Ciężar takiego skrzydła byłby już akceptowalny.
Henry co do twojego pomysłu - rama z filungiem - to pomyślałeś co będzie jak kolega wróci do domu cokolwiek za późno i żona wyśle za nim wałek do ciasta (z pytaniem : gdzie byłeś ?) i ten trafi w skrzydło ? Z babami nigdy nie wiadomo, swoją znam 35 lat ale ciągle mam się na baczności. ;) :D
« Ostatnia zmiana: 01 Września 2015, 16:58:31 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Offline Henry

« Odpowiedź #9 dnia: 01 Września 2015, 17:29:39 czas Polski »
A jak będzie chciał pójść na piwo a żona go zamknie w szafie? ;-)

A w ogóle lity buk się nadaje na takie rzeczy? To nie jest chyba zbyt stabilne drewno. Prostowałem ostatnio bukowy blat stołu (odzysk ze śmietnika, klejony na szerokość z trzech desek) który był bardzo mocno wygięty (chyba stał w piwnicy).

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Września 2015, 18:38:25 czas Polski »
A jak będzie chciał pójść na piwo a żona go zamknie w szafie? ;-)
No nie, nie pomyślałem o tym :D

A w ogóle lity buk się nadaje na takie rzeczy? To nie jest chyba zbyt stabilne drewno. Prostowałem ostatnio bukowy blat stołu (odzysk ze śmietnika, klejony na szerokość z trzech desek) który był bardzo mocno wygięty (chyba stał w piwnicy).
Jakbym miał parcie na szafę to bym ją robił z klejonki sosnowej i fornirował, na przykład.

Offline MarekZ

« Odpowiedź #11 dnia: 01 Września 2015, 19:17:04 czas Polski »
Zjadę z wszystkimi ścianami do 2cm i  z kantówką do 4cm. A skrzydła zrobię 190x60x2.
Buk mi się po prostu podoba i nie jest zbyt drogie za 1m3.

Klejonka to dobra rzecz, ale dla mnie ma jedną wadę, której nie akceptuje :)
Robiona jest z kawałków najczęściej 5cm i niestety taka klejonka jest nie estetyczna, bo widać te łączenia.
Chyba, że da się jakoś je zakryć?

Jest też mega droga, bo wyliczyłem, że na szafkę będę potrzebował 11m2, a 1m2 grubości 2cm kosztuje 220zł, czyli wychodzi 2420 zł.
Za 2000 zł mam 1m3. Na szafkę potrzebuję 0.371m3 czyli 742 zł za wyciętą tarcice stolarską - oczywiście buk.
Czy źle to liczę? Wyliczenia dla pierwotnych wymiarów.

Zrobię tak, że kupie 0.5m3 pociętego na szerokość 20cm i połączę za pomocą Domino. 3 kawałki 20x190 co da mi skrzydło.

Co o tym myślicie?

Dzięki za wszelką pomoc.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Września 2015, 19:36:25 czas Polski »
Będzie solidnie. :)

Offline robson

« Odpowiedź #13 dnia: 01 Września 2015, 19:59:14 czas Polski »
Generalnie buczyna jest drewnem niestabilnym ,szerokość 200mm przy gr. 20mm to nieporozumienie.
Co do zakupu materiału, to dolicz jakieś 10do 15% na odpady.

Offline Henry

« Odpowiedź #14 dnia: 01 Września 2015, 20:07:06 czas Polski »
A odpadów to nie będzie więcej? Jak się odrzuci te cięte z brzegu i powybiera te najmniej podatne na wypaczenie to żeby się nie okazało że 10-15% owszem... ale tych co zostały ;)

http://blog.spib.org/wp-content/uploads/2015/07/Screen-Shot-2015-07-20-at-10.17.58-AM.png