28 Lipca 2026, 00:04:17 czas Polski

Autor Wątek: Altana 8-kątna z wałków liściastych - czym zabezpieczyć ?  (Przeczytany 2048 razy)

Offline h_rov

Altana 8-kątna z wałków liściastych - czym zabezpieczyć ?
« dnia: 12 Września 2015, 20:38:52 czas Polski »
Witam,

Przed zimą postanowiłem wykonać altankę 8-kątną. Prace w tym roku zakończę prawdopodobnie na zabezpieczeniu konstrukcji i goncie. Materiał to wałki w większości brzozowe, średnia 9cm, odpad z firmy produkującej sklejkę. I tutaj mam dylemat:... na wykończenie zastosuję lazurę, jednak co zastosować jako impregnat na pleśń, grzyby, robactwo? Te wałki mały tendencję do powstawania czarnych i innych kolorów plam (chyba pleśni) podczas suszenia. Nie chciałbym aby ten brzydki efekt wydobywał się na powierzchni w przyszłości. Jeki preparat to wygryzie?

Offline mk1265

Odp: Altana 8-kątna z wałków liściastych - czym zabezpieczyć ?
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Września 2015, 11:47:31 czas Polski »
równiez korzystam z tych wałków i maluje je impregnatem sadolinem  classic tym głeboko penetrujacym. C do czarnych nalotów to jest to sinizna a powstaje ona jak na kazdym drzewie czy deskach jezeli nie dostaje powietrza. Ja bale trzymam na dworze na przekladkach od gory tylko przykryte tak by byl przeswit i drzewo moglo oddychac. Ostatnio kupilem deski sosnowe i na szybko polozylem jedna na drugiej bez przekladek i tez zrobily sie czarke po kilku dniach.

Offline h_rov

« Odpowiedź #2 dnia: 14 Września 2015, 17:15:09 czas Polski »
Zastanawiam się czy je nie potraktować przed impregnatem - kwasem szczawiowym, gotowy produkt jaki można kupić to np. renowator drewna primacol, lub kupić kwas etanodiowy w proszku na alledrogo - 1kg kosztuje 8zł...Kręci mnie ten w proszku tylko w jakiej proporcji to rozrobić? Stosował ktoś tego typu preparaty?
Wałki u mnie też na początku leżakowały na wolnym powietrzu, tylko przewiozłem je w gorące lato i po paru dniach była różnokolorowa pleśń, mimo zastosowania przekładek.
Sadolin classic stracił u mnie reputacje, długo schnie, jest drogi, a przy tym rysunek drewna staje się nieatrakcyjny (zlany bez wyrazu).

Offline mk1265

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Września 2015, 08:43:08 czas Polski »
no u mnie zero plesni nic nie ma a mam chyba z 500 sztuk poukładane na przekladkach co do sdolinu to ja jestem zadowolony po jednej warstwie efekt jest juz zadowalajacy a kupujac banki 9l nie wychodzi tak drogo.