16 Lipca 2026, 01:49:42 czas Polski

Autor Wątek: Ławka  (Przeczytany 7477 razy)

Offline Rizer

Odp: Ławka
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Listopada 2015, 20:48:13 czas Polski »
Wreszcie jest! Można już siedzieć  ;) A więc zaimpregnowałem ją trzy razy Protektorem firmy Primacol, a potem trzy razy lakierobejcą Altax w odcieniu dęba. Na początku była... katastrofa. Pomalowałem pierwszy raz protektorem, drugi, trzeci i ten diabelski impregnat zepsuł mi ławkę  :P Było widać każde wgniecenie, każdą ryskę jako ciemniejsze miejsce. Okolice sęków wyglądały okropnie. W miejscach gdzie drewno było idealne to było dobrze. A więc papier ścierny w dłoń i... (cóż, powinienem dać tutaj więcej kropeczek). Wszystkie miejsca zabrudzone protektorem przetarłem tak aby wyglądało to  tak jak należy. Oparcie musiałem niestety przecierać prawie całe dlatego jest jaśniejsze niż reszta ławki. Potem lakierobejca. I wtedy ławka się naprawiła. I to tyle. Realizację uważam za udaną, wiele się przy niej nauczyłem i dała mi sporo radości (oraz zachętę do pracy narzędziami ręcznymi oraz zacinania i dłutowania tych małych, niewidocznych bohaterów całości). Najważniejsze co się nauczyłem przy tej realizacji :
- Protektor i inne ,,świństwa" co zabiją wszystko co tylko ośmieli się na nie i wgłąb nich wejść są dobre, ale do dachu stodoły itp. Żeby Was nigdy nie podkusiło żeby takiego użyć do jakiegoś mebelka ( bo tanie, bo skuteczne...)
- Wszystkie wczepy, złącza stolarskie to ,,dusza" realizacji. Są one eleganckie, mocne, rozsądne - chociaż czasochłonne to opłaca się je wykonywać.
Wygodna wyszła. Kąt oparcia to chyba 97-98 stopni. Nie siedzi się na niej na sztorc ani nie zjeżdża jak na starych ławach kościelnych. Szkoda, że miałem na nią mało czasu i mi się realizacja rozstrzeliła na trochę długi okres czasu. No i zwieńczeniem był uśmiech dziadka i babci gdy ją zobaczyli, dla których głównie zrobiłem tę ławkę.
Oto zdjęcia http://imgur.com/a/zaEaB i poproszę o konstruktywną krytykę co by się czegoś więcej nauczyć.  :D
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 16 Listopada 2015, 20:54:00 czas Polski »
Ławka fajna, szkoda tylko że ten kolor wyszedł jak wyszedł

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline Rizer

« Odpowiedź #32 dnia: 16 Listopada 2015, 22:06:52 czas Polski »
Niestety, ten kolor nie miał być taki, ale chociaż już nie popełnię takiego błędu.
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline ŁukaszZR

« Odpowiedź #33 dnia: 17 Listopada 2015, 08:33:42 czas Polski »
Masz rację co do elementów stolarskich - zajmują dużo czasu - ale efekt jest warty zachodu. Mi się podoba.
Kąt oparcia chyba mniejszy niż 90 stopni.
Wykończenie samo w sobie jest sztuką - taką jak i sama konstrukcja.
Mój dziadek był stolarzem - robił między innymi drzwi - potrafił jaskółcze ogony ciosać mając tylko dłuto, zardzewiałą piłę i drewniany strug. Ale jak pomazał czymś jedne drzwi to do dziś nie mogą wyschnąć:) Lepią się koszmarnie choć są starsze niż świat:)
Uczymy się całe życie.

Offline Henry

« Odpowiedź #34 dnia: 17 Listopada 2015, 10:40:18 czas Polski »
Postoi na słońcu to może dojrzeje ;-)
Bardzo fajnie wyszło.