01 Czerwca 2026, 12:42:39 czas Polski

Autor Wątek: ściski do klejonki  (Przeczytany 13214 razy)

mily68

• Gość
Odp: ściski do klejonki
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Września 2015, 08:49:51 czas Polski »
Bowclamp super sprawa. Niestety, nie tak łatwo je wykonać - problemem jest uzyskanie odpowiedniego promienia - bez tego nie będzie równomiernego docisku a o to tu przecież chodzi. Nie mówię, że to nie wykonalne tylko że nie łatwe (zwłaszcza dla amatora).
Była kiedyś burzliwa dyskusja na pewnym forum którego już nie ma ;) również i tutaj poruszałem ten wątek. Ciekaw jestem czy ktoś wykonał samodzielnie prawidłowo działające bowclampy?

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Września 2015, 09:05:57 czas Polski »
kleiłem takimi ściskami stopnie na schody u szfagra w UK - pożyczył od sąsiada i rozwiązanie super. Tylko tamte to duże i ciężkie sądząc po stanie to pewnie z lat 50-tych. Ale rozwiązanie zacisku super. Klejonki które kleiłem miały 42 mm i akurat w osi wychodziła śruba dociskowa.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Września 2015, 18:09:33 czas Polski »
mily68
Masz dużo racji . Dyskusja tam poszła za bardzo w teorie i obliczenia .
 W praktyce , to wieksza dokładność  równej   siły   docisku  potrzebna jest przy naklejaniu  cienkich materiałów (  np. okleiny ) ,ale dodanie czegoś grubszego  ( płyty ) jako  docisk już w dużym stopniu niweluje niedokładności.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Września 2015, 19:18:05 czas Polski »
Tomek to prawda. Jednak każdy chyba wolałby mieć taki który dociska na całej długości a nie najmocniej tylko na środku i na końcach (tam gdzie są ściski). Pozostaje wykonanie prototypu i przetestowanie w praktyce lub zakup oryginalnego...

Offline arturs

« Odpowiedź #19 dnia: 21 Września 2015, 19:51:49 czas Polski »
czekajcie bo nie wiem czy dobrze widzę? kawałek drewna teoretycznie wygięty czy wycięty tak żeby naciskać tak samo kosztuje 30$ ??

muszę zapytać kolegę z polibudy czy ma jeszcze u siebie w laboratorium tensometry czy jakieś takie wynalazki.. przykleiłoby się i sprawdziło nacisk..
« Ostatnia zmiana: 21 Września 2015, 19:54:27 czas Polski wysłana przez arturs »

Offline arturs

« Odpowiedź #20 dnia: 21 Września 2015, 19:56:25 czas Polski »
Arturs, a na tym Swoim zdjęciu profilowym przypominasz mi znajomego z okolicy.
Mam dziwne wrażenie jakbym to z nim pisał, a przecie można podjechać ;D

haha.. jeśli Grójec leży pod Kielcami to tak, jesteśmy sąsiadami :D

kozio

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Września 2015, 20:17:12 czas Polski »
Tak naprawdę to Kielce leżą pod Grójcem

Offline arturs

« Odpowiedź #22 dnia: 21 Września 2015, 20:50:31 czas Polski »
Tak naprawdę to Kielce leżą pod Grójcem

nie.. bo Kielce są wyżej :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Września 2015, 22:09:10 czas Polski »
chyba masz mapę odwrotnie ;D

Jak klejonki? już wyciągałeś?

Offline arturs

« Odpowiedź #24 dnia: 22 Września 2015, 16:17:11 czas Polski »
chyba masz mapę odwrotnie ;D

Jak klejonki? już wyciągałeś?
wyżej nad poziomem morza ;)
wyciągnąłem, trzymają się nawet nie najgorzej.. kleiłem mocnym rakolem więc prędzej listwa pęknie.

tylko teraz zastanawiam się czy szlifować taśmówką czy wziąć na strugarkę..

i te hamerykańskie dociski mnie zastanawiają.. czego to ludzie nie sprzedadzą.. jakby tak bukową albo jesionową listwę wygiąć leciutko to 30$ do przodu..
« Ostatnia zmiana: 22 Września 2015, 16:19:20 czas Polski wysłana przez arturs »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Września 2015, 16:44:31 czas Polski »
Tak żeby dociskało równomiernie na całej długości to nie takie proste (trzeba dobrać odpowiedni promień). Gdyby to była łatwizna każdy by mógł zrobić sobie takie. Zresztą wystarczy spróbować...
Jak możesz to wrzuć na strugarkę (tak myślę).

Offline arturs

« Odpowiedź #26 dnia: 22 Września 2015, 17:41:23 czas Polski »
ja nie mam strugarki, ma Ojciec.. wezmę jeden i sprawdzę co wyjdzie..

a co do promienia to chyba dałoby się to wyliczyć.. tak myślę..
chyba żeby testowo miernik siły nacisku np. foliowy zastosować i parę prób zrobić.. orientuje się ktoś ile w niutonach takie coś może mieć nacisku? elektronika to nie problem, podłączyłbym 2-3 czujniki i sprawdził różnice..

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Września 2015, 17:52:34 czas Polski »
Nacisk zależy od budowy samego bowclampa , przekroju  itp.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #28 dnia: 22 Września 2015, 18:11:57 czas Polski »
orientuje się ktoś ile w niutonach takie coś może mieć nacisku? elektronika to nie problem, podłączyłbym 2-3 czujniki i sprawdził różnice..
W zasadzie to nie wiem :P ale myślę że wartość powinna być zbliżona do wartości między skrajnymi ściskami stolarskimi ???
Niby "oczywista oczywistość" :P ;D
Chyba że się mylę  ::) to sorry  ;)

Offline arturs

« Odpowiedź #29 dnia: 27 Września 2015, 10:50:46 czas Polski »
to jeszcze jedno pytanie..
bo wczoraj wrzuciłem kolejne deszczułki do sklejenia i chyba się lekko zgasiłem.. bo postanowiłem zamiast rakolu użyć poliuretanowego soudala.. skleiło się i owszem, dobrze, ale było go raczej nieco za dużo bo aktualnie przyklejone są do tego też deseczki którymi dociskałem - na 10 sztuk udało mi się jedną oderwać, więc chyba całość pójdzie na szczapy.. no ale pytanie mam takie, po pierwsze jakim klejem kleicie? jak poliuretanem to jaka metoda smarowania? teraz po każdej cienko przeciągałem z butelki (wydawało mi się że cienko) - przy rakolu było ok a tu wylazło, czy wszystko na sztorc i pędzlem rozprowadzić (jak u Jarka na filmie) tylko jak potem z poliuretanu pędzel wyczyścić bo nie mam pojęcia.. i czym oddzielić docisk od płaszczyzny klejonej..