06 Maja 2026, 13:11:50 czas Polski

Autor Wątek: krzesełko dla króla  (Przeczytany 6659 razy)

Offline Mag84

krzesełko dla króla
« dnia: 08 Października 2015, 12:21:39 czas Polski »
Zaczynam pierwszą realizację. Zapewne trochę czasu upłynie zanim moja wizja znajdzie swoje zakończenie.
Mój Król - Staś (lat 1.5) ma swoje siedzisko do jedzenia :) Ale jakoś mu tam chyba trochę ciasno, więc jest szansa żeby coś dla niego zrobić.

Kupione mam deski dębowe - z nich planuję zrobić siedzisko (klejonka) - dzisiaj skroję sobie dechy, w ruch pójdzie strug, no i szlifierka (deski są dość proste więc myślę że nie będę miał problemów - w razie co podjadę do znajomego) .

W załączeniu jest taki wstępny projekt odręczny, gdyż w sketchUp-ie jakoś mi się trochę wszystko rozjeżdża.

Póki co projekt dotyczy krzesełka, jednak chcę do tego dołączyć jeszcze blat. I tu rodzi się pytanie do speców. Czy da się w jakiś magiczny sposób zrobić tak, żeby w sposób bezpieczne i bez użycia gwoździ/wkrętów zamontować blat służący do jedzenia - chodzi mi o taki rodzaj blatu jak jest w załączonym obrazie krzesła. 

Offline Maciuś

Odp: krzesełko dla króla
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Października 2015, 12:49:33 czas Polski »
Witaj,

Jeżeli mogę coś Ci zasugerować to nie rób tak dużego siedziska.
Standardowe dla dorosłych mają ok 45 x 45.
Dla dziecka wystarczy spokojnie 40 szer na 30-35 gł. Żeby nóżki sobie zwisały. Dobrze by było dodać jakiś podnóżek.
Pomyśl również o wysokości żeby Król jadł razem z wami ze stołu warto podnieść na tyle krzesełko żeby podłokietnikami sięgało wysokości blatu, wtedy nie potrzebujesz dodatkowego blatu i masz lepszą obsługę przy posiłkach :)
Ja zrobiłem coś podobnego dla córki i już siedzi na tym 3 rok i nie wyrosła, trzeba tylko uważać na palce przy przysuwaniu do stołu.

Offline Mag84

« Odpowiedź #2 dnia: 08 Października 2015, 12:56:18 czas Polski »
oczywiście przyjmę wszelką konstruktywną opinię co do ew. sposobu wykonania :) łączeń przede wszystkim.

ps. chcę w całości wyzbyć się metalowych elementów, gdyż uważam że będą jedynie szpecić, choć może nie będę miał wyjścia .... ?

Offline Mag84

« Odpowiedź #3 dnia: 08 Października 2015, 12:59:57 czas Polski »
Witaj,

Jeżeli mogę coś Ci zasugerować to nie rób tak dużego siedziska.
Standardowe dla dorosłych mają ok 45 x 45.
Dla dziecka wystarczy spokojnie 40 szer na 30-35 gł. Żeby nóżki sobie zwisały. Dobrze by było dodać jakiś podnóżek.
Pomyśl również o wysokości żeby Król jadł razem z wami ze stołu warto podnieść na tyle krzesełko żeby podłokietnikami sięgało wysokości blatu, wtedy nie potrzebujesz dodatkowego blatu i masz lepszą obsługę przy posiłkach :)
Ja zrobiłem coś podobnego dla córki i już siedzi na tym 3 rok i nie wyrosła, trzeba tylko uważać na palce przy przysuwaniu do stołu.

dzięki :) Na necie można znaleźć takie 2 w 1 - stolik, na który zakłada się krzesełko. i jest to fajne rozwiązanie, bo można dziecko posadzić przy jego stoliczku ! A jak zrobię wysokie to tylko do stołu usiądzie. Z drugiej strony zrobienie tego 2 w 1 spowoduje, że zapewne wyprofilowanie ładnych nóg będzie stanowić problem.
No i najważniejsze pytanie do fachowców :) Jakiej grubości powinna być noga od krzesełka - przy założeniu że będzie ono nakładane na stolik, żeby się ta noga gdzieś nie ułamała (a tego się boję najbardziej - że zrobię a Król Staś wykopyrtnie się razem z krzesełkiem)

Offline Maciuś

« Odpowiedź #4 dnia: 08 Października 2015, 13:52:12 czas Polski »
Takie 2 w 1 to też fajny pomysł.
Ja zrobiłem dwa krzesełka, jedno wysokie jadalne, drugie niskie do małego stolika.
Deski na nogi miałem 5 x 2 z sosny, nie jest to szczyt designu ale jest praktyczne i jak dla córki wystarczy.
W małym krzesełku mam nogi 4 x 3.
Ze złamaniem nogi krzesła bym się tak mocno nie martwił, najważniejsze będzie chyba połączenie tych dwóch elementów żeby były stabilne to wtedy się nie wykopyrtnie.

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #5 dnia: 08 Października 2015, 20:16:30 czas Polski »
Proponuję nogi krzesła zamontować pod kątem tak, żeby odstawały jeszcze sporo do tyłu i do przodu w stosunku do siedziska. Tak samo na boki. Mój synek jak ma zły dzień na jedzenie to potrafi w trakcie podawania (nie je jeszcze samodzielnie, za mały) wygiąć się energicznie do tyłu uciekając od łyżki :) Jakby nogi były w linii prostej z oparciem to poleciał by z krzesłem jak nic. Zobacz jak wyglądają krzesełka plastikowe. Żadne nie ma nóg równoległych względem siebie.

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Października 2015, 21:40:21 czas Polski »
Krzesełko jak na zdjęciu w załączniku nogi ma 3x2, poprzeczki 2x2 skręcone na konfirmanty. Siedziało dziecko a potem jak usunąłem blacik to już kto tylko chciał  :-D ( wytrzymało tylko trochę ciasno wchodziła damska część ciała) :-P

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #7 dnia: 08 Października 2015, 22:00:30 czas Polski »
Post pod postem ale fotka mi z tapatalka nie poszła.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Października 2015, 22:54:42 czas Polski »
No ja takie 2w1 popełniłem. W weekend postaram się cyknąć fotki jak ktoś zainteresowany. Blat w krzesełku jest demontowalny a w samym krześle nie ma żadnych metalowych części poza wkrętem od paska zabezpieczającego przed zjechaniem małego pod spód. Pod blatem są dwie listwy (po jednej na stronę) równoległe do podłokietników. W tych listwach jest dwugwint. Małe klocki śrubami ściskają blat z podłokietnikiem. Mogę płynnie regulować odległość blatu od oparcia krzesełka Po demontażu nie zostają szpetne dziury w podłokietnikach.

Offline Mag84

« Odpowiedź #9 dnia: 08 Października 2015, 23:50:43 czas Polski »
Poproszę foto jeśli możesz.
Dzisiaj heblowanie i szlifowanie desek. Tylko mam problem - ktoś nierówno pocial dechy. I teraz nie za bardzo wiem jak je uciąć wzdłuż żeby były równe. W.grę wchodzi piła tarczowa.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Października 2015, 23:55:20 czas Polski »
Pilarka tarczowa prowadzona przy długiej łacie (taka namiastka zagłębiarki na szynie) lub prostej desce (w ostateczności). Pamiętaj o odpowiedniej tarczy do cięcia wzdłużnego.
Fotki postaram się cyknąć za dnia.

Offline Mag84

« Odpowiedź #11 dnia: 09 Października 2015, 08:57:28 czas Polski »
ok. bede więc czekał.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Października 2015, 22:08:27 czas Polski »
Fotki jutro. Dziś nie zdążyłem - wybyłem z domu o 7.00 i dopiero wróciłem.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Października 2015, 21:53:41 czas Polski »
Może teraz będzie łatwiej zrozumieć.
Dwie "ELKI" dokręcane śrubami dociskają blat do spodu podłokietników.
Beleczka pod blatem stolika-podstawy ma wcięcia w które wchodzą nogi krzesełka dzięki czemu nie przesuwa się ono jak w marketowych wyrobach.

Offline robson

« Odpowiedź #14 dnia: 12 Października 2015, 10:24:28 czas Polski »
Ciekawe to krzesełko :) a i wykonanie niczego sobie  :D