12 Maja 2026, 12:15:56 czas Polski

Autor Wątek: Warsztat mój  (Przeczytany 14493 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Warsztat mój
« Odpowiedź #45 dnia: 07 Listopada 2016, 09:36:05 czas Polski »
To za mało. Podłącz porządny odciąg do tego zbiornika pyłu i trocin pod stolikiem. Inaczej dużo pyłu znajdziesz w całym warsztacie i dużo w płucach. Najlepiej jak byś ściany zbiornika zrobił skośne (ostrosłup ścięty) i na dole podpiął rurę/ wąż fi 100 do odciągu. Poza tym pianką bądź styropianem uszczelnij szczeliny w obudowie piły.

Offline Mag84

« Odpowiedź #46 dnia: 07 Listopada 2016, 10:49:08 czas Polski »
Dzięki za radę. Zapewne w niedalekiej przyszłości odciąg zostanie zakupiony i zamontowany :) Póki co nie pozostaje mi nic innego jak tylko pozostanie z tym co mam. Względnie pouszczelniam wszystko pianką, ewentualnie wykonam ostrosłup i wmontuję go do  środka :) 

Offline Mag84

« Odpowiedź #47 dnia: 09 Listopada 2016, 10:09:49 czas Polski »
c.d. zaczyna nabierać wszystko takiego wymiaru, jaki chcę powoli osiągnać.
Wczoraj odebrałem kozę - piecyk, który został zamontowany w części "stolarskiej" garażu :)

Pozostał jeszcze zakup w ciuchlandzie jakichkolwiek kotar, które zostaną zamocowane do sufitu, co pozwoli mi wyizolować część przeznaczoną na samochód no i przede wszystkim sprawi że mniej potrzeba będzie drewna do ogrzania mniejszej części ;)

Kolega znalazł gdzieś w starociach stary strug chyba po ojcu - jakiś record no 4, więc postanowiłem go troszkę doprowadzić do stanu używalności :) Póki co stopa została prawie oczyszczona (przecierałem na 100-120-240-600-1200-2000 i 2500) ale niestety nie udało mi się zrobić takiego lusterka jak przy staley'u. do wyprowadzenia została tak - rączki oraz sam nóż. Będę miał okazję pobawić się przyrządem do ostrzenia no-name z dluta.pl :)

Offline chaos

« Odpowiedź #48 dnia: 09 Listopada 2016, 13:16:58 czas Polski »
Fajny warsztat. Taki segment przywołuje wspomnienia z dzieciństwa u mojej babci. Też bym taki postawił u siebie.
Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego

Offline Mag84

« Odpowiedź #49 dnia: 09 Listopada 2016, 19:16:42 czas Polski »
dzięki ;) ten segment wymaga renowacji :) muszę powymieniać w nim fronty bo tylko szuflady są drewniane (kształt ma zostać zachowny wraz z szybami), a reszta to płyta wiórowa jest jakaś (o odkryłem chcąc zdjąć farbę) i poprzerabiać środek poprzez ułożenie półek pod poszczególne sprzęty !

Offline Gerdo

« Odpowiedź #50 dnia: 09 Listopada 2016, 20:40:26 czas Polski »
Zamontuj sobie klin w pile.

Offline Mag84

« Odpowiedź #51 dnia: 09 Listopada 2016, 23:25:28 czas Polski »
dzięki :)

dzisiaj niestety ale nie popracowałem zbytnio. NIestety ale rura od kozy wyprowadzona jest na stronę od wschodniej strony i trochę wieje w konsekwencji czego wiatr nawiewał i nawaliło mi tak dymu do środka że musiałem wietrzenie robić ze 20 min co najmniej ! Ktoś może miał taki problem ? jedyne wyjście jakie widzę to dołożyć rurę do góry 1m 120 mm na zewnętrz :( daszek raczej się nie sprawdzi bo miałem kawałek blachy który uformowałem tak, aby tworzył "kapturek" i nałożyłem go ... działo się to samo ! Mocne rozpalenie dało efekt ale gdy zaczyło się wypalać ponownie zaczęło nawiewać mi do środka wszystko ... ktoś coś w tym temacie ?

Offline krzyś48

« Odpowiedź #52 dnia: 09 Listopada 2016, 23:49:50 czas Polski »
jedyne wyjście jakie widzę to dołożyć rurę do góry
że tak głupio zapytam-rurę pozostawiłeś w poziomie przechodząc przez ścianę że ci dmucha ???
Bo jeśli nie,to może pomieszczenie za szczelne i nie ma którędy świeże powietrze do warsztatu wpłynąć(potrzebny otwór czerpalny)
Można łatwo sprawdzić ,podczas rozpalania uchyl drzwi,albo wtedy jak się dymi.

Offline Mag84

« Odpowiedź #53 dnia: 10 Listopada 2016, 00:48:51 czas Polski »
jest rura pozioma i jest kolanko założone :)
Otworów ci u mnie w garażu bez liku i powietrze ma gdzie dmuchać :) wszędzie szpary i szczeliny są :)

Jednak jutro założę jeszcze jedną rurę i dołożę pionowo. ja nie jestem fachura w tych sprawach, a wczoraj jak rozpaliłem 1 raz szło jak w masło, zero zadymienia w środku. Dziś wiaterek hula i szaleje to i nadmuchało. A wyprowadzenie rury z kolankiem jest dość nisko, bo poniżej poziomu dachu i tu moze być mały fakap (jak to mówią ;) )

Offline pgrzegorz

« Odpowiedź #54 dnia: 10 Listopada 2016, 09:20:06 czas Polski »
Możliwe że jak rura jest poniżej dachu to moze nawiewać. Ale sam stwierdziłeś że jak mocniej napaliłeś to nie było problemu. Po prostu podnieś wylot z komina do góry ale ważna rzecz ocieplij rurę tą część co znajduje się na zewnątrz, nie będzie jej tak szybko wychładzać i komin będzie miał lepszy ciąg .

Offline krzyś48

« Odpowiedź #55 dnia: 10 Listopada 2016, 11:40:22 czas Polski »
Otworów ci u mnie w garażu bez liku i powietrze ma gdzie dmuchać  :)  wszędzie szpary i szczeliny są :)   
A wraz z powietrzem przez szpary dym wali do środka-przy niskim ciśnieniu :P
A i komin nie dokończony -i tu ciebie nastraszę,bo jak jest poniżej dachu,a w rurze może nazbierać się sadzy(choć nie musi)
I tu ,,gdybnę ''-w razie zapłonu owej sadzy robi się fajny palnik-a tu dach blisko ???
Dokończ coś zaczął,zrób fotkę,to poczepiamy się jeszcze trochę ;D
Oczywiście za zgodą inwestora ;)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #56 dnia: 10 Listopada 2016, 11:50:53 czas Polski »
Zamontuj sobie na koniec rury "kogucika". Widziałem gdzieś takie rozwiązanie. Wiart dziaĺając na jakąś płetwe odracał kolanko rury tak by podciśnienie wyciągało dym. Ta "płetwa nastawna" to coś jak w wiatrakach. Mam nadzieję, że wiesz o czym myślę.

O to mi chodzi:

https://www.google.pl/search?q=kogut+na+dachu+do+komina&oq=kogut+na+dachu+do+komina&aqs=chrome..69i57.16037j0j4&client=ms-android-sonymobile&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8#imgrc=ybDVFOJE4Dwf3M%3A
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2016, 11:56:38 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline BMaj

« Odpowiedź #57 dnia: 17 Listopada 2016, 11:46:17 czas Polski »
a od czego zaczynaliście budowę warsztatu? na razie mam wolne miejsce w stanie surowym, więc mogę jeszcze wszystko zrobić :)
Moje oświetlenie

Offline krzyś48

« Odpowiedź #58 dnia: 17 Listopada 2016, 12:01:04 czas Polski »
Koleżanko,z miłą chęcią powitamy ciebie na
http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/