22 Czerwca 2026, 09:10:39 czas Polski

Autor Wątek: Strugarka stołowa za 500zl  (Przeczytany 3104 razy)

Offline szymonzapal

Strugarka stołowa za 500zl
« dnia: 30 Sierpnia 2013, 18:18:57 czas Polski »
Co myślicie o strugarce stołowej za 500 zł ( nowej ze znanej strony aukcyjnej). Wykorzystywana hobbystycznie.

mily68

• Gość
Odp: Strugarka stołowa za 500zl
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Sierpnia 2013, 18:56:37 czas Polski »
Szymon, zapomniałeś się przedstawić w odpowiednim dziale!!!!! (a przecież znasz regulamin forum prawda?)
Co do Twojego pytania - jeśli taka strugarka będzie miała proste blaty to ten odbiorczy będzie zdecydowanie za krótki (moim zdaniem) żeby coś dłuższego wyrównać (chyba że będziesz strugał tylko krótkie elementy). Druga sprawa to jakość (jak szybko będą się tępić) i ew. dostępność noży (a kiedyś trzeba będzie je pewnie wymienić). Też niedawno miałem rozterki czy kupić taką wyrówniarkę. Po (głębokim) namyśle zrezygnowałem. Wymyśliłem że skoro nie robię klejonek hurtowo za to dużo korzystam z frezarki to zrobię sobie do niej duży stół. Użyłem blatu 4 cm jako... blatu. Od spodu zrobiłem wybranie pod stopę maszyny i oczywiście otwór na frezy. Do tego culaga z rozsuwanymi "skrzydełkami" ustawiana w szynach z rowkiem teowym. Jeśli chcę coś wyrównać zakładam długi frez palcowy, pod lewe "skrzydełko" przykładnicy wkładam 1 mm grubości plastik i mam pseudo-wyrówniarkę z nożem w pionie. Długość blatu musisz zrobić zależnie od długości elementów które planujesz obrabiać. U mnie coś takiego zdaje świetnie egzamin a 500 - 700 zł zostaje w kieszeni i taką kwotę można dołożyć do ew. grubościówki. Stwierdziłem, że skoro robię amatorsko i w małych ilościach to jest to dla mnie rozwiązanie chyba najlepsze.

P.S. Jeśli ktoś uważa że to "kaszana" to proszę o wytknięcie wad takiego rozumowania.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Sierpnia 2013, 20:34:27 czas Polski »
Koledzy- robi sie kaszana  , nazywajcie  dokładnie  maszyny - co to znaczy  strugarka? 
 czy  wyrówniarka , czy  grubościówka ?   jedna potrzebuje  długich blatów  druga nie . 
Proszę o zmianę w tytule  tematu , a mnie do kosza

Offline Jakub

« Odpowiedź #3 dnia: 30 Sierpnia 2013, 20:36:50 czas Polski »
Hahah też kiedyś tak robiłem na montażu:D powiem więcej!! Jak przykręcisz przykładnicę czy zwykłą listwę po drugiej stronie freza ale oddalonej od niej o grubość elementu i dasz dociski/grzebienie dociskające materiał do niej to masz grubościówkę :D
Pozdrawiam Jakub.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Sierpnia 2013, 21:46:14 czas Polski »
Czyli potwierdzasz niejako że moje rozwiązanie z frezarką w stole jako "wyrówniarką" nie jest bez sensu (pod warunkiem oczywiście zachowania kątów...). Jeśli chodzi o "grubościówkę" to i owszem ale do przygotowania listew na klejonkę. Po sklejeniu to już tylko strug wyrówna.
Wiem że to oczywiste ale może nie dla każdego...

Offline Jakub

« Odpowiedź #5 dnia: 30 Sierpnia 2013, 21:48:39 czas Polski »
Trzeba sobie jakoś radzić, skoro sobie radzisz znaczy, że jest dobrze i kumasz o co chodzi w stolarstwie ;D Mam na myśli, że to taka dziedzina gdzie z punktu A do punktu B można dojść na sposobów różnych 100 a każdy będzie dobry  ;)
Pozdrawiam Jakub.