30 Maja 2026, 08:13:17 czas Polski

Autor Wątek: Zestaw frezów  (Przeczytany 12874 razy)

Offline Thodd

Zestaw frezów
« dnia: 03 Listopada 2015, 12:17:25 czas Polski »
Dopiero zaczynam przygodę z ręczną frezarką i będę potrzebował frezy.
Znalazłem taki zestaw w promocji http://pl.feldershop.com/pl/FISCH-Kasetka-z-frezami-g-nowrzecionowymi-50-cz-ciowa.html
Czy ma sens kupowanie czegoś takiego czy też kupować pojedyncze frezy lub w mniejszych zestawach?
Jakiego producenta polecacie?

Offline alehar

Odp: Zestaw frezów
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Listopada 2015, 13:34:47 czas Polski »
Poczytaj na Forum - jest już o tym parę tematów....
Pozdrawiam Alehar

Offline LeszyHandmade

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Listopada 2015, 13:56:06 czas Polski »
Thodd. zestaw który podlinkowałeś jest dosyć spory. Zastanów się czy potrzebujesz tych wszystkich frezów. np do zaokrąglania krawędzi są tam chyba ze cztery. Nie wiem co będziesz robił w drewnie, ale pewnie na początku połowy nie wyciągniesz z pudełka.  Ja kupiłem mniejszy zestaw do nauki (w jakimś markecie budowlanymco okło 80 zl). Potem dokupowałem lepszej jakości, te które potrzebne są do moich prac.

Offline Thodd

« Odpowiedź #3 dnia: 03 Listopada 2015, 17:16:09 czas Polski »
LeszyHandmade dziękuję bardzo.
Nie wiem jeszcze czego będę potrzebował dlatego zapytałem.
Poszukam zgodnie z Twoją radą czegoś mniejszego.
Nie chciałbym tylko kupować chińszczyzny, która po kilku przerobionych metrach będzie bezużyteczna.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #4 dnia: 03 Listopada 2015, 18:07:19 czas Polski »

Potem dokupowałem lepszej jakości, te które potrzebne są do moich prac.

I o to wlasnie chodzi. Ja osobiscie nigdy zestawu nie kupilem. W miare gdy byly potrzebne to dokupowalem konkretny frez. W pewnym senie to i tak klient za to placi bo jakbym nie mial freza to ibrobotka by przepadla. W ten sposob uzbieralem sam swoja kolekcje.
A co do marki to ja kupuje CMT. Zapewne sa lepsze ale jak dla mnie to sa rewelacyjne i w przystepnej cenie. Za frez R2 z lozyskiem dalem ok 140 ale nie zlicze ile (kilo)metrow nim juz przejechalem. Generalnie CMT ma duzo fajnych rozwiazan i w katalogu mam wszedzie pozaznaczane prezenty od Mikolaja ;-)

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline rajfuz72

« Odpowiedź #5 dnia: 04 Listopada 2015, 08:48:40 czas Polski »
Te frezy z Feldera to pewnie chińczyk bo za taką ilość frezów dobrej jakości to trzeba wydać trochę więcej kasiurki

Offline arkadiuszokon

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Listopada 2015, 09:47:19 czas Polski »
Z tego co widzę to są produkcji Fischa - to dość porządna i znana firma: http://www.fisch-tools.com/en/
Aczkolwiek nie twierdzę, że nie jest to produkt Made in China (P.R.C). Jakbym nie patrzeć to cena chyba w porządku.

Offline Henry

« Odpowiedź #7 dnia: 04 Listopada 2015, 10:19:17 czas Polski »
Cena by była w porządku gdyby ktoś ich wszystkich potrzebował. Ale po co komu aż tyle esek albo z dolnym łożyskiem? A i tak potem się okaże że trzeba dokupić osobno do rowków 4mm, kopiujący z górnym łożyskiem i wiercący do wpustów - i się okaże że dopłaciliśmy drugie tyle.

P.S. A katalog CMT to zło... tyle pokus....

Offline ŁukaszZR

« Odpowiedź #8 dnia: 04 Listopada 2015, 10:38:12 czas Polski »
Na początku kupiłem ten zestaw:
http://allegro.pl/zestaw-frezow-12szt-frezy-do-drewna-12el-geko-i5654659708.html
A i tak nie skorzystałem ze wszystkich. Tak jak koledzy mówią, kup mały zestaw, a jak będziesz wiedział które są dla ciebie użyteczne to kupisz pojedyncze o lepszej jakości.
Niektórych frezów z tej kasetki używam do dziś i nie narzekam. Oczywiście na poziomie amatorki wieczorowej:)

Offline Thodd

« Odpowiedź #9 dnia: 04 Listopada 2015, 11:54:48 czas Polski »
To podpowiedzcie kilka najczęściej używanych rodzajów. Np do krawędzi lekko zaokrąglający R4 czy mniejszy? Jaki frez do zaokrąglania rogów blatów? Jaki lub jakie do frezowania denka szuflad itp  :)
Oczywiście w ramach amatorki wieczorowej jak pisał przedmówca ;)

Offline Henry

« Odpowiedź #10 dnia: 04 Listopada 2015, 12:26:12 czas Polski »
U mnie najczęściej używane z "małego" zestawu (podobny do http://allegro.pl/frezy-frez-do-drewna-zestaw-12-sztuk-8mm-hrc-24mgw-i4919168732.html) to :
- prosty 12mm do wszelkich wpustów, rowków i wyrównywania krawędzi - chyba z 80% robię nim
- zaokrąglający mały (R6.3) i duży do krawędzi (mniejsze zaokrąglenia to robię ręcznie papierem ściernym ;) ),
- wklęsło-wypukły (S-ka) do "ozdobniejszych" krawędzi stołów czy blatów
- talerzowy do wpustów 4mm (rowki pod szyby i dna szuflad z cienkiej sklejki)
Pozostałe okazyjnie.
Do tego dokupiłem 10mm prosty wiercący do wpustów (jak używasz wiertarki to nie potrzebujesz) i prosty 12mm z łożyskiem górnym do kopiowania od szablonu (25mm długości - te z zestawów zazwyczaj są krótkie). Mam też parę pióro-wpust 1/4" ale moja frezarka ledwo daje radę go rozkręcić więc czeka w szufladzie na nową frezarkę jak stara padnie ;)

Offline Thodd

« Odpowiedź #11 dnia: 04 Listopada 2015, 14:39:37 czas Polski »
Przeglądając małe zestawy znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/bosch-frezy-widiowe-12-pc-komplet-zestaw-trzpien-8-i5755838190.html
Chyba będzie to nieco lepszy zestaw niż najtańsza chińszczyzna ?

Offline pawel49

« Odpowiedź #12 dnia: 04 Listopada 2015, 15:48:09 czas Polski »
Kupiłem frez prosty boscha kiedyś i oceniam słabo - a kosztował chyba 25zł. Globusa dużo lepsze

Ja zaczynałem od najtańszego zestawu, a potem dokupowałem te, których najwięcej używam i myślę, że gdybym miał taki dylemat jak Ty teraz, to zrobiłbym tak samo.

Offline piotrs

« Odpowiedź #13 dnia: 04 Listopada 2015, 20:13:09 czas Polski »
mam trochę mniejszy zestaw frezów Boscha (6 szt) jak na razie jest ok do amatorskich prac

Offline Wanderley

« Odpowiedź #14 dnia: 24 Kwietnia 2016, 20:43:15 czas Polski »