22 Kwietnia 2026, 11:46:46 czas Polski

Autor Wątek: Stoły robocze w kotłowni  (Przeczytany 17285 razy)

radeks

• Gość
Stoły robocze w kotłowni
« dnia: 06 Listopada 2015, 21:44:22 czas Polski »
cześć Forumowicze,
w przeciwieństwie do pracy przy stali , to w obcowaniu z drewnem jestem zupełnym nowicjuszem. Cała moja wiedza na ten temat pochodzi z filmów na youtube :) no to czas wypłynąć na nieznane wody.
Zanim podejmę się stworzenia czegokolwiek w części mieszkalnej domu postanowiłem zacząć od kotłowni  ;D
Na pierwszy rzut idą stoły robocze z dębu.
Jutro start. Zacznę od stworzenia klejonki, z której zrobione będą blaty. I tu nasuwa mi się pierwsza wątpliwość. Długość najdłuższego blatu to 160cm, więc najpierw będę musiał pokleić deski wzdłuż. Długość posiadanych przeze mnie desek to ok100cm. Czy jest jakaś zasada z ilu części powinna składać się taka wzdłużna klejonka? czy ma to być np. 2 częśći po 80cm, czy 4 po 40cm.... czy ma to w ogóle jakieś znaczenie? z góry dziki za podpowiedź.
No i będę musiał pokombinować ponieważ mój najdłuższy ścisk ma 150cm czyli zbyt mało.
oto miejsce gdzie staną stoły i mój plan :)

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Stoły robocze w kotłowni
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Listopada 2015, 22:09:06 czas Polski »

blat ma być cały , czyli 160 cm .
Sklejasz  jedna deskę  100 + 60  a do niej doklejasz na szerokośc następną ale sklejoną 60 + 100.
tym sposobem otrzymasz blat poklejony na mijankę i mocny

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Listopada 2015, 23:01:20 czas Polski »
Sklejasz  jedna deskę  100 + 60  a do niej doklejasz na szerokośc następną ale sklejoną 60 + 100.
tym sposobem otrzymasz blat poklejony na mijankę i mocny
po przeczytaniu pierwszego wpisu myślę że dla radeksa  to co proponuję tomek to himalaje, ale mogę się mylić

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Listopada 2015, 08:00:46 czas Polski »
Bez przesady, nie ma tam nic trudnego tyle że deski muszą mieć kąty żeby dobrze do siebie przylegały. Przydadzą się też jakieś kołki do łączenia. Szerokość tych desek jeśli będzie mniejsza to bardziej wytrzymały będzie blat. A co tam będziesz robił w tej kotłowni? jakieś centrum dowodzenia? ;D

Offline krzyś48

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Listopada 2015, 09:05:32 czas Polski »
A" propos" kotłowni ,kiedyś znajomy tak nazwał swą sypialnię :P
Pozdrawiam :)

radeks

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Listopada 2015, 09:23:16 czas Polski »
Kotłownia ma być moją strefą relaksu :D liczę że powstanie tu dużo fajnych rzeczy.
co do łączników to skorzystam z Twojej rady. dzięki! Ale myślisz że dawać łączniki tylko do klejenia wzdłużnego czy też poprzecznego? Myślę że wystarczy tylko do elementów klejonych wzdłuż...
Co do szerokości desek, to myślę żeby do klejenia deski zostawić szersze (aby powierzchnia styku była większa i bardziej stabilna w ścisku) a następnie przeciąć w pół... jak myślisz?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Listopada 2015, 10:13:39 czas Polski »
kiedyś
A co? teraz już wygasło? Konar nie chce zapłonąć? ;D
Strefa relaksu w kotłowni, już wiem co będziesz z żoną na tych blatach wyczyniał ;D

Ja bym zrobił listewki około 5cm szerokie.
Łączniki np kołeczki dał na łączeniach gdzie deseczki spotykałyby się poprzecznie, ale i przy klejeniu wzdłużnym nie zaszkodzą.
Dlaczego lepsze wąskie listwy? Moim zdaniem klej trzyma mocniej na styku wzdłużnym włókien i tych połączeń byłoby więcej przez co blat zyska na stabilności i nie będzie się deformował.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Listopada 2015, 14:45:11 czas Polski »
Co do szerokości desek, to myślę żeby do klejenia deski zostawić szersze (aby powierzchnia styku była większa i bardziej stabilna w ścisku) a następnie przeciąć w pół... jak myślisz?

Błądzisz - styk  łączenia  na długość nie ma takiego znaczenia wytrzymałościowego .
Jeden ze sposobów:
to co podałem niżej to zwykłe klejenie desek pojedynczych na długość  tak by miały min 160 cm .Potem po wyprostowaniu krawędzi poklejenie ich na szerokość jaką ma mieć blat , ale obracając by styki się mijały.

Offline robson

« Odpowiedź #8 dnia: 07 Listopada 2015, 15:52:48 czas Polski »
dwukrotnie kleiłem wangi w ten sposób :)

radeks

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Listopada 2015, 20:28:42 czas Polski »
cześć,
dziś postanowiłem zacząć tworzyć najdłuższy z blatów (155cm).  Z tego powodu musiałem wydłużyć swoje ściski.
Najwięcej czasu zeszło mi na formatowaniu desek na strugarko wyrówniarce. Materiał mam jaki mam więc trochę pracy przy tym było. Brak odsysu wiorów też mi dał się we znaki (już wiem co kupię sobie w następnej kolejności)
Gdy już pary desek miały odpowiednie wymiary (do klejenia, bo zostawiłem naddatki pod późniejsze wyrównanie) skorzystałem z rad tomkaz (długości desek 100cm i 60cm) i kozia (łączniki wzdłużne dla większej stabilności i trwałości połączenia) i pokleiłem deseczki w ściskach. :)
oto pokrótce przebieg dzisiejszej pracy.
pozdrawiam

Offline robson

« Odpowiedź #10 dnia: 07 Listopada 2015, 20:42:05 czas Polski »
Zaplecze niczego sobie ;) 

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Listopada 2015, 20:54:47 czas Polski »
teraz wyrównaj krawędzie  desek  i sklej całą płytę :)

radeks

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Listopada 2015, 21:32:15 czas Polski »
robson, z pół roku minimum się przygotowywałem do działania hehe :) tak jak napisałem w pierwszym moim postcie, zero doświadczenia praktycznego, ale z porządnymi maszynami. Żebym nie mógł zrzucić winy na sprzęt jeśli mi wychodzić nie będzie  :P . Chcę sprawdzić tezę : człowiek bez żadnego doświadczenia stolarskiego, przy użyciu dobrych urządzeń da radę zrobić coś fajnego.

tomekz, taki jest plan, krawędzie swoją drogą. zostawiłem sobie też naddatek na grubości (ok.5mm) w razie jakby po klejeniu wypukło by było :)

radeks

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Listopada 2015, 21:36:15 czas Polski »
robson :) no chyba że pisząc o zapleczu chodziło Ci o ten śrubokręt Stanleya, który użyłem jako bolec w ścisku :P burżuazja !

kozio

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Listopada 2015, 23:27:40 czas Polski »
Trza było pisać że masz domino ;D
Pozdrawiam