01 Lipca 2026, 19:51:52 czas Polski

Autor Wątek: Półka - co źle robię?  (Przeczytany 10541 razy)

Offline cyfral

Półka - co źle robię?
« dnia: 21 Listopada 2015, 22:45:45 czas Polski »
Z góry przepraszam za moją ignorancję, ale mój zawód jest daleki od stolarki a to co jest w załącznikach jest tylko wynikiem próby realizacji jakiś moich marzeń hobbistycznych. Postanowiłem zrobić pierwszy mebel do domu. Półkę. Z buku. Dzięki uprzejmości bliskich mam dostęp do warsztatu, w którym mogę się trochę wyżyć manualnie. Warsztat ukierunkowany jest zdecydowanie na pracę w metalu. Giętarki, gilotyny, spawarki - nic do drewna. Tyle wstępu.
Projekt zrobiony w Sketchup (załączony). Wydaje się prosta sprawa. Wyrzynarka poradziła sobie zaskakująco dobrze z wycięciem boczków. Wczoraj zakupiłem frezarkę górnowrzecionową (Einhell TH-RO 1100E) i kilka frezów w zestawie. Wpusty i gniazda na półki w boczkach wydawało się, że będą tylko formalnością :) Dzisiaj pierwszy raz w życiu obsługiwałem frezarkę. Załączam efekty pracy na ścinkach. Maszyna była ustawiana na wszystkie możliwe obroty. I wolne (11000 obr/min) i szybkie (30000 obr/min). Głębokość wybierania była i duża i mała. Efekt ciągle ten sam. Pali mi krawędzie styku z frezem. Trochę już nie wiem co mam robić. Moje podejrzenia są takie, że drewno jest za twarde na te frezy i te dwanaście frezów za 60 zł to mogę sobie wsadzić w kieszeń. Proszę o radę. Może ktoś w tej sytuacji jest w stanie powiedzieć mi jakie frezy muszę kupić? A może maszyna za szybko kręci wrzecionem?
« Ostatnia zmiana: 07 Sierpnia 2017, 13:22:23 czas Polski wysłana przez JarekO »

kozio

• Gość
Odp: Półka - co źle robię?
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Listopada 2015, 22:59:15 czas Polski »
Pokaż jaki masz frez.
Frezować jest dobrze na mały zbiór i na kilka razy.

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Listopada 2015, 23:15:42 czas Polski »
12 frezów za 60 zł czyli sztuka za piątaka. Jeden frez średnio-niższej półki kosztuje tyle co cały Twój zestaw. Po prostu masz kiepskie narzędzie.

Offline cyfral

« Odpowiedź #3 dnia: 21 Listopada 2015, 23:19:30 czas Polski »
Niestety frezy zostały w warsztacie. W domu mam tylko pudełko po nich. Załączam zdjęcia.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Listopada 2015, 23:22:06 czas Polski »
Pewnie frez nie jest najlepszej jakości.
Przypalanie spowodowane jest z dwóch powodów.
Albo kiedy frez jest tępy, albo kiedy posó jest zbyt wolny.
Jak kozio napisał powinno się frezować na kilka razy.
W szkole podano mi taką regułę że nie powinno się jednorazowo strugać więcej niż połowa średnicy frezu.
Nie jest też wskazany zbyt wolnu posów frezaki.
Jeśli masz frez z łożyskiem to zredukuj ilość zbieranego materiału poprzez podniesienie go wyżej. potem opuść trochę i ponownie frezuj.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Listopada 2015, 23:25:16 czas Polski »
No i napisałem się a tu Robert mnie wyprzedził :)
Nic dodać, nic ująć.
Verto to kiepska firma. Jeśli masz ciasny budżet to już lepiej kupuj Dedrę.
Tak jak kolega napisał frezuj w kilku przejściach za każdym razem "zjadając" po troszkę materiału. Za jednym podejściem rób wszystkie elementy w których frezujesz dany profil żeby co chwila nie przestawiać maszyny. Mała średnica frezu - większe obroty, większa - mniejsze.

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Listopada 2015, 23:25:36 czas Polski »
Tanim też można dobrze zrobić.. Ja również obstawiam, że w tym przypadku chodzi o to, że za dużo materiału zbierałeś na raz. Zrób jakąś próbę na odpadzie tym samym frezem tylko mniej zbieraj na raz.

Jeśli będzie to samo, to wtedy można zwalać na jakość frezu.
« Ostatnia zmiana: 21 Listopada 2015, 23:27:18 czas Polski wysłana przez Sylwek »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Listopada 2015, 23:28:20 czas Polski »
Można póki jest ostry.
Moim zdaniem chyba za duży zbiór na raz i związany z tym za wolny posuw.

Offline cyfral

« Odpowiedź #8 dnia: 21 Listopada 2015, 23:46:41 czas Polski »
Dzięki za pomysły. Sprawdzę mniejszy zbiór z szybszym posuwem. Jak to nie pomoże to allegro-> CMT -> szukaj.

Offline Rizer

« Odpowiedź #9 dnia: 21 Listopada 2015, 23:54:29 czas Polski »
Jest jeszcze jedno: strona w którą pchamy frezarkę. Była kiedyś jakaś zasada o tym ale już jej nie pamiętam. Za to pamiętam jak kiedyś robiłem wręgi to w jedną stronę przypalało(co prawda tylko trochę-zdecydowanie mniej niż u Ciebie) i podnosiło włókna jak u Ciebie, a w drugą szło idealnie. No i nie można też zbierać za mało materiału bo wtedy frez nie będzie frezował ale ścierał i wtedy będzie się przypalać(mówię tu o naprawdę bardzo małym zbiorze - bardzo, bardzo) :)
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Listopada 2015, 00:12:38 czas Polski »
powinno sie tak prowadzić, aby frezarka poruszała sie w tym samym kierunku co nacierający na materiał frez, czyli od lewj do prawej.

Offline ciaczeq

• Jr. Member
  • **
  • Ocena +0/-0
  • To row row row my boat...
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Listopada 2015, 00:44:43 czas Polski »
powinno sie tak prowadzić, aby frezarka poruszała sie w tym samym kierunku co nacierający na materiał frez, czyli od lewj do prawej.

Gorzej jak frezarka jest angielska ;p to wtedy od prawej do lewej. ;D

Jak poprzednicy takze uwazam ze to kwestia posuwu.
Znajomy ciagle uzywa frezow z pakietowki 12 za 60zl i poki co tylko jeden sie stepil. A zaden nie pali nic.
Techniczny spawacz mechanik i operator cnc w jednym. Takie combo ot co.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Listopada 2015, 08:16:56 czas Polski »
Też obstawiam, że źle prowadzisz frezarkę - ostrze frezu powinno "atakować" materiał, frezarka jest wtedy dociskana do materiału. Ze zdjęć widać, że frez jest odpychany od niego. Na obudowie frezarki masz zaznaczony kierunek obrotów, a w instrukcji rysunek jak ją prowadzić.
Jeżeli jednak prowadzisz frezarkę dobrze, to pozostają tępe frezy.
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2015, 08:20:08 czas Polski wysłana przez amigorg »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Listopada 2015, 08:24:44 czas Polski »
Gorzej jak frezarka jest angielska ;p to wtedy od prawej do lewej
No i musisz wtedy stać po drugiej stronie frezarki ;D

W wyborach na miss padło kiedyś pytanie ''po której stronie są kierunkowskazy w angielskim aucie'' ;D
Proponuję poszukać tego na YT kupa śmiechu.

Jeśli chodzi o to frezowanie, to narzędzie (frez) ma ogromne znaczenie. Powinien być ostry i z dobrego materiału.
Ja mam zestaw frezów z Juli i też wychodzą po 5zł, a jakoś powoli dają sobie radę. Mam też kilka CMT ale to już zupełnie inny poziom ;D

Pamiętaj; MAŁYM WIÓRKIEM ;)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #14 dnia: 22 Listopada 2015, 09:36:14 czas Polski »

Tanim też można dobrze zrobić..

Przerabialem to kiedys. Mialem do zrobienia kilka rowkow w debie na gl 3 mm. Kupilem wiec jakis fres z leroya i dokladnie ten sam problem co kolega mialem. I wolne obroty i szybkie. Z lewa na na prawa i na odwrot. Wszelkie kombinacje i ciagle palilo. Wkurzylem sie i kupilem frez cmt i jak reka odjal. Sama przyjemnosc po wymianie frezu niezaleznie nawet od ustawionych obrotow. Ja bym wiec na 100 obwinial kiepski frez.

Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka

Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.