26 Kwietnia 2026, 05:21:58 czas Polski

Autor Wątek: Wycena  (Przeczytany 4661 razy)

Offline Woodworking

Wycena
« dnia: 28 Listopada 2015, 11:15:54 czas Polski »
Witam wszystkich. Mógłby mi ktoś kumaty pomoc wycenić parapety dębowe za m2 ? Grubość 2,5 cm, szerokość 26 cm, malowowane lakierobejcą, materiał powierzony
Wszystko należy upraszczać na ile to możliwe, ale nie bardziej.

Offline Pragmatyczny Przemek

Odp: Wycena
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Listopada 2015, 15:52:31 czas Polski »
Sprawdzasz ile krzyknął ci stolarz?
A głębokość jaka?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline Woodworking

« Odpowiedź #2 dnia: 28 Listopada 2015, 15:58:12 czas Polski »
Zrobiłem i muszę wycenić gosciowi...ale nie wiem ile, głębokość średnia parapetow to 27 cm a długość średnia to 160 cm

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Listopada 2015, 17:29:33 czas Polski »
Ile zapłaciłeś za materiał i ile jest tych parapetów oraz ile czasu zajęło ci ich zrobienie?
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2015, 17:31:08 czas Polski wysłana przez Lirorobert »

Offline Woodworking

« Odpowiedź #4 dnia: 28 Listopada 2015, 18:06:45 czas Polski »
7 parapetow w różnych wielkosciach, materiał powierzony, moje koszty własne to lakierobejca, lamelki, klej, prąd... Chodzi tylko o sama prace, czyli wycinanie (bo materiał był porażka) formatowanie, heblowanie, klejenie, frezowanie, czyszczenie, malowanie. Mówię o cenie w przyblizeniu, powiedzmy ze koszty własne to 150 pln a parapety po 50 za sztukę, to bedzie dużo  ? 350+150 ?

« Odpowiedź #5 dnia: 28 Listopada 2015, 19:41:48 czas Polski »
Jeśli jeden parapet robiłeś 5h na gotowo i chcesz 50 zł za sztukę to wniosek z tego taki, że robiłeś za 10zł/h.
Czy w Dani tyle płacą?

Offline sajo

« Odpowiedź #6 dnia: 28 Listopada 2015, 20:27:22 czas Polski »
nie do końca się zgodzę z tego typu wyceną.  Bo np.  wytoczenie miski zabiera mi powiedzmy 2h. A zawodowcowi powiedzmy 15 min. I jeśli np wychodzi zarobek za to 20zł to dla mnie to jest 10zł/h, ale dla zawodowca byłoby to 80zł/h.

« Odpowiedź #7 dnia: 28 Listopada 2015, 20:56:18 czas Polski »
Dlatego zawodowiec więcej przytula, ale wtedy płacisz za doświadczenie.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Listopada 2015, 21:01:57 czas Polski »
600-700 zł .
ale
to moja pierwsza wycena  na forum  ( z powodów religijnych   nie wypowiadam sie  w tych  tematach  ) , bo mam humor po Andrzejkowy :D

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Listopada 2015, 22:20:38 czas Polski »
To tak samo jak ze stomatologami, mechanikami, etc. Większe doświadczenie z reguły warunkuje większą cenę. Szybciej nie znaczy taniej.
Bardzo dobrze widać to na zasadzie tatuaży. Duża część osób myśli, że mały napis będzie kosztował 100zł. Błąd. Dobry tatuator za 100zł podniesie tylko maszynkę, a i to nie zawsze.
Dlatego zawodowiec więcej przytula, ale wtedy płacisz za doświadczenie.

Idealnie ujęte.

Offline Woodworking

« Odpowiedź #10 dnia: 28 Listopada 2015, 23:03:00 czas Polski »
Hehe ciężka sprawa, może zadzwonie jutro do jakiegoś stolarza i zapytam ile chce za robote :D ale dzięki za po andrzejkowe info  ;D coś z tego wyciagne :-)

Offline Morświn

« Odpowiedź #11 dnia: 28 Listopada 2015, 23:07:29 czas Polski »
Chcial bys zeby ktos tak do ciebie dzwonil?
Mnie by to troche denerwowalo...

Offline Woodworking

« Odpowiedź #12 dnia: 29 Listopada 2015, 09:50:19 czas Polski »
Jesli chce sie cos kupic to trzeba znać cenę, co w tym denerwujacego jeśli ktoś pyta ile... Jeśli nie zapytasz to nie porownasz ofert i nie wybierzesz najlepszej.

Offline Morświn

« Odpowiedź #13 dnia: 29 Listopada 2015, 10:10:48 czas Polski »
Tylko ty nie chcesz nic kupic...
To pewnie wyslanie komus projektu kuchni do wyceny ktora sam chcesz zrobic tez jest spoko?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Listopada 2015, 10:11:58 czas Polski »
Wycena to dosyć niełatwa sprawa.
Z doświadczenia wiem że zawsze jest lepirj podać cenę przed pracą, a zależy od wielu czynników.
1. Jakie masz doświadczenie (czyli ile musiaałeś dołożyć do innych prac aby sięnauczyć tego co wiesz)
2. Jaki masz park maszynowy
2. Czy klient jest znajomym czy obcy
4. Czy klient jest zamożny czy nie (uważam że jeśli ma pieniądze to bardzo newskazane jest robienie tanio bo w większości przypadków nie będzie dażył wykonawcy szcunkiem)
5. W jakiej sytuacji finansowej jesteś na chwilę obecną, bo jeśli jest pilna potrzeba finansowa to nie ma co wybrzydzać tylko brać tyle ile potrzeba.

Za chwilę usłyszę (przepraszam - przeczytam) że nie zawsze da się wycenić drobne prace przed. Otóż da się, i to bardzo prosto.
Ja ustaliłem stałą stawkę za dzień pracy i za pół dnia plus koszty materiałów i to się sprawdza w moim przypadku.
Przykładowo cena zo dzień pracy (8 godzin) 200zł a jeśłi uda się wykonać pracę w ciągu 4 godzin to np 120zł lub 150zł

To sprawdza się w przypadku drobnych prac, tak do kilku dni. Przy większych projektach to już cenę za całość i wtedy jak zrobisz szybciej to zarobisz więcej a jak wolniej to mniej.
Zawsze też warto powiedzieć klientowi że mogą wystąpić nieprzewidziane dodatkowe koszty i cena może ulec zmianie zarówno do góry lub (co lubią ludzie) może ulec obniżeniu jeśli uda się zrobić pracę szybciej.

Nie wiem ile koledze zajęło w sumie zrobienie tych parapetów jeśli dwa dni to policzyć dwie stawki dzienne. Jak klient zapłaci bez kłopotu to się cieszyć, a jeśli będzie robił problemy że za dużo to "wyszarpać" ile się da i wpisać go na czarną listę.

Powodzenia