Jeden z kolegów poprosił mnie o opisanie przypadku zakupu domino na aukcji OLX i kontakt z oszustwem, a więc piszę, w tym roku znalazłem taki sprzęt w niedużych ale nie odbiegających za używki pieniądzach , wysłałem emaila oraz nawiązałem kontakt telefoniczny, sprzedający na aukcjach posiadał również inne sprzęty tej firmy, sprawdziłem numer w internecie, telefon widniał na firmę zajmującą się sprzedażą sprzętu stolarskiego. Wszedłem na dane firmy w systemie REGON - OK, firma od wielu lat. Niby wszystko OK. Jednakże następnego dnia aukcja zniknęła, a ja nie zdążyłem dogadać się ze sprzedającym i nie wiedziałem czy sprzęt został zakupiony. Nawiązałem kontakt telefoniczny, kilka połączeń - numer nieaktywny,w końcu odebrał Pan poinformował mnie że sprzęt sprzedany, ale z uwagi że nie może nawiązać kontaktu z kupującym zaproponował abym się odezwał za parę godzin i wówczas si dogadamy. Kontakt nastąpił Pan był miły zaproponował, że wyśle sprzęt za pobraniem, albo żebym ja przyjechał i go najpierw oglądną i tu uśpił moją czujność, z uwagi na fakt, że potrzebowałem sprzętu na już zaproponowałem przelew, a on już miał wysłać domino. Zabiła mnie w tym momencie chęć posiadania i tyle. Dla potomnych którzy kupują na OLX kilka punktów które pomogły mi na ustalenia że było to oszustwo, ale już następnego dni po przelaniu pieniędzy:
1 - sprzedający z małej przygranicznej miejscowości - kilka chałup w górach , co zrobić zadzwonić do sołtysa potwierdzić że taka osoba istnieje, ja tak zrobiłem ale już po , facet nie istniał !!!
2 - prezentowane zdjęcia przez sprzedającego pochodziły z aukcji Ebay -, co zrobić skopiować obrazy i wyszukać obrazem poprzez dostępne wyszukiwarki, w moim przypadku potwierdziłem, że gość zrobił zrzuty z zagranicznych aukcji!!!
3 - upierać się nad wysyłką za pobraniem!!!
4 - dokonać sprawdzenia w bazie REGON jeżeli sprzedający posiada firmę, w moim przypadku oszust jej nie posiadał, jednakże telefon Pre - paid którym posługiwał się kiedyś należał do firmy i to prawdopodobnie było inspiracją do oszustwa jeśli chodzi o sprzęt stolarski, prawdopodobnie po zakupieniu startera wbił numer w wyszukiwarkę i wyskoczył mu stary kontakt na firmę.
Sprawa oczywiście trafiła do prokuratury, ale tu nie spodziewałem się cudów tylko umożenia postępowania, zgłoszenie przestępstwa tylko dla zasady.
Jak coś chcecie wiedzieć o sposobach oszustów z allegro też mam wiedzę, gdyż również miałem z tym doczynienia, ale tu skończyło się pozytywnie, więc sugeruje zakupy poprzez PayYou.