24 Kwietnia 2026, 14:56:46 czas Polski

Autor Wątek: Festool Domino dylematy przedzakupowe :)  (Przeczytany 14483 razy)

Offline Yar0

Odp: Festool Domino dylematy przedzakupowe :)
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Grudnia 2015, 22:46:00 czas Polski »
Może wypływają egzemplarze, które są przeznaczone na testy i wystawy ???

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Grudnia 2015, 23:22:00 czas Polski »
Ja osobiście nie uznaję kupowania na giełdzie z racji tego że właśnie to pochodzenie jest niepewne.
Myślęże dobrym pomysłem jest poproszenie sprzedawcy o podanie numeru seryjnego urządzenia i skontaktowanie się z firmą festool i sprawdzenie statusu.
To tak aby mieć czyste sumienie. Jeśli będzie kradziony to pewnie będzie informacja o tym.
Tak samo też jeśli jest na kogoś zarejestrowany to można zapytać się czy było jakieś zgłoszenie.

A odnośnie pytania co jeszcze potrzebujesz do Domino to popatrz tutaj:

https://www.festool.pl/Produkty/Pages/Product-Detail.aspx?pid=574325&name=Frezarka-do-po-cze-DOMINO-DF-500-Q-Plus

A podstawowym dodatkiem jest artykuł numer 498590, który wygląda tak:

https://powertool-supplies.co.uk/festool-cross-stop-qa-df-500-700.html
« Ostatnia zmiana: 23 Września 2024, 20:50:20 czas Polski wysłana przez Lirorobert »

Offline Chris300m

« Odpowiedź #17 dnia: 06 Grudnia 2015, 10:03:10 czas Polski »
Do domino nie ma dużo dodatków - podparcie kątowe na wyposażeniu standardowym, przykładnica do listew( 493487 i 494847) i przykładnica poprzeczna (498590). W zestawie jest również kluczyk do obsługi maszyny umożliwia wymianę frezów.

Offline RobRob

« Odpowiedź #18 dnia: 06 Grudnia 2015, 14:09:28 czas Polski »
Byłem na giełdzie w Słomczynie nie zuciło mi się Domino
Widziałem tylko zagłębiarkę ,frezarkę i i 2 rotexy większy i mniejszy

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Grudnia 2015, 13:02:36 czas Polski »
Też planuję w niedalekiej przyszłości zakupić domino i badam rynek. Spotkałem się z informacjami, że te golasy na olx i allegro pochodzą z kradzieży albo jest to towar (wadliwy), który został wymieniony klientowi zaraz po zakupie na nowy i teraz trafia ponowni do obiegu inną drogą. Ale jaka jest prawda to nie wiem. Chyba pomysł ze sprawdzeniem numerów w serwisie jest jak najbardziej trafny ;-)
'
Na forum był ktoś kto kupił jeśli mnie pamięć nie myli domino na olx i potem długo po sądach chodził. Tylko nie mogę sobie przypomnieć nicka :/

Edit:
http://forum.domidrewno.pl/frezarki/frezarka-do-polaczen-jaka-zakupy/30/
Jakub82 możesz napisać coś więcej o tej sprawie? Jaki jej finał?
« Ostatnia zmiana: 07 Grudnia 2015, 13:04:38 czas Polski wysłana przez woodek »

Offline Yar0

« Odpowiedź #20 dnia: 07 Grudnia 2015, 13:35:47 czas Polski »
Sprzet raczej jest nowy. Na aukcjach sa czesto szczegolowe zdjecia. Juz po kilku uzyciach widac eksploatacje sprzetu i tego ukryc sie nie da. Jakos srednio mi sie wierzy, ze przy takiej firmie jak festool tyle urzadzen nowych wraca od razu na serwis. Tych ogloszen, aukcjj jest naprawde sporo. Po mocnej eksploatacji to rozumiem, ale to byloby widac od razu, ze sprzet ma przebieg. Bede chcial znalezc kogos w swojej okolicy, by na zywo zobaczyc sprzet i spisac nr seryny. Cena normalnego nowina domina jest dla mnie nie do zaakceptowania. Albo to z podejrzanych qukcji albo w ogole.

Offline sajo

« Odpowiedź #21 dnia: 07 Grudnia 2015, 14:12:27 czas Polski »
ostatnio była ciekawa oferta domino, nie "golas", normalne wyposażenie,używana, jeszcze na gwrancji.  ok 2200zł skończyła się licytacja. Ja bez gwarancji albo spisanego nr seryjnego domina nie kupił.

Offline Jakub82

« Odpowiedź #22 dnia: 07 Grudnia 2015, 17:29:36 czas Polski »
Jeden z kolegów poprosił mnie o opisanie przypadku zakupu domino na aukcji OLX i kontakt z oszustwem, a więc piszę, w tym roku znalazłem taki sprzęt w niedużych ale nie odbiegających za używki pieniądzach , wysłałem emaila oraz nawiązałem kontakt telefoniczny, sprzedający na aukcjach posiadał również inne sprzęty tej firmy, sprawdziłem numer w internecie, telefon widniał na firmę zajmującą się sprzedażą sprzętu stolarskiego. Wszedłem na dane firmy w systemie REGON - OK, firma od wielu lat. Niby wszystko OK. Jednakże następnego dnia aukcja zniknęła, a ja nie zdążyłem dogadać się ze sprzedającym i nie wiedziałem czy sprzęt został zakupiony. Nawiązałem kontakt telefoniczny, kilka połączeń - numer nieaktywny,w końcu odebrał Pan poinformował mnie że sprzęt sprzedany, ale z uwagi że nie może nawiązać kontaktu z kupującym zaproponował abym się odezwał za parę godzin i wówczas si dogadamy. Kontakt nastąpił Pan był miły zaproponował, że wyśle sprzęt za pobraniem, albo żebym ja przyjechał i go najpierw oglądną i tu uśpił moją czujność, z uwagi na fakt, że potrzebowałem sprzętu na już zaproponowałem przelew, a on już miał wysłać domino. Zabiła mnie w tym momencie chęć posiadania i tyle. Dla potomnych którzy kupują na OLX kilka punktów które pomogły mi na ustalenia że było to oszustwo, ale już następnego dni po przelaniu pieniędzy:

1 - sprzedający z małej przygranicznej miejscowości - kilka chałup w górach , co zrobić zadzwonić do sołtysa potwierdzić że taka osoba istnieje, ja tak zrobiłem ale już po , facet nie istniał !!!
2 - prezentowane zdjęcia przez sprzedającego pochodziły z aukcji Ebay -, co zrobić skopiować obrazy i wyszukać obrazem poprzez dostępne wyszukiwarki, w moim przypadku potwierdziłem, że gość zrobił zrzuty z zagranicznych aukcji!!!
3 - upierać się nad wysyłką za pobraniem!!!
4 - dokonać sprawdzenia w bazie REGON jeżeli sprzedający posiada firmę, w moim przypadku oszust jej nie posiadał, jednakże telefon Pre - paid którym posługiwał się kiedyś należał do firmy i to prawdopodobnie było inspiracją do oszustwa jeśli chodzi o sprzęt stolarski, prawdopodobnie po zakupieniu startera wbił numer w wyszukiwarkę i wyskoczył mu stary kontakt na firmę.

Sprawa oczywiście trafiła do prokuratury, ale tu nie spodziewałem się cudów tylko umożenia postępowania, zgłoszenie przestępstwa tylko dla zasady.

Jak coś chcecie wiedzieć o sposobach oszustów z allegro też mam wiedzę, gdyż również miałem z tym doczynienia, ale tu skończyło się pozytywnie, więc sugeruje zakupy poprzez PayYou.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Grudnia 2015, 19:28:34 czas Polski »
Napisałeś ze zrobiłeś przelew, a dane z przelewu masz?
Numer konta, adres nazwisko?

Offline Jakub82

« Odpowiedź #24 dnia: 07 Grudnia 2015, 20:09:26 czas Polski »
Nie ma to znaczenia.
« Ostatnia zmiana: 07 Grudnia 2015, 20:13:22 czas Polski wysłana przez Jakub82 »

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Grudnia 2015, 10:13:41 czas Polski »
Dzięki Jakub82. Dobrze że skończyło się pozytywnie.
A po tej sprawie domino kupiłeś? Jeśli tak to czy też była to tańsza wersja poniżej 2000zł, czy może kupowałeś już w sprawdzonym sklepie po droższej cenie?

p.s. Kozio dzisiaj konto na "słupa" można założyć

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #26 dnia: 08 Grudnia 2015, 10:26:40 czas Polski »
No w sumie nie wiem czy pozytywne zakonczenie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Grudnia 2015, 18:37:27 czas Polski »
Jeśli kolega odzyskał pieniądze to pozytywnie, a jeśli nie to ja nie widzę pozytywnej strony. No może z wyjątkiem tego że bolesna nauczka.

Pozdrawiam.

Offline Arek_VI

« Odpowiedź #28 dnia: 08 Grudnia 2015, 23:28:58 czas Polski »
Może to ten sam gość, który sprzedawał Domino DF700 za 1900,00 zł ? Mało się nabrałem na oszusta. Sprzęt szybko zniknął z olx.
Parę dni temu był również T18+3 5,2Ah w najdroższej wersji za 1050,00 zł (prawie nówka) :) Też oszust.

Offline morosoph

« Odpowiedź #29 dnia: 13 Grudnia 2015, 13:08:17 czas Polski »
Też czytałem na innym forum o oszuście handlującym na OLX narzędziami m.in. Festoola w intrygujących cenach. Oczy szeroko otwarte
panowie! Unikać przedpłat.