Witam
Planuje zrobić kilka szafek z płyty meblowej na zabawki dla syna. Jak najlepiej okleić płytę meblową chodzi mi o efekt jaki jest w meblach. Ostatnio robiłem małą szafkę i brałem obrzeże już z mocną taśmą klejącą. Niestety słabo to wygląda zwłaszcza na rogach. Wiem że są specjalne maszynki do oklejania ale u mnie takowej brak
. Czy gotowa taśma na żelazko będzie już lepiej? Czy zależy to też od grubości obrzeża? W szafach do zabudowy stosowałem pod kolor płyty korytka nakładane 18mm ale to do mebli już brzydko wygląda. Proszę o poradę 
Gotowe maszynki do oklejania są dla zakładów stolarskich i do małej ilości oklejania to zbędny wydatek. Obrzeże z klejem występuje tylko jako taśma papierowa, najczęściej o grubości 0,6 mm ale zdarzają się też do 1 mm i można je oklejać żelazkiem nawet bez używania szmatki pomiędzy żelazkiem a obrzeżem.
... Co do samej okleiny to w papierowe bym nie szedl. Sa na rynku dostepne pcv z klejem. Opalarka (absolutnie nie zelazko do pcv) w rece o do roboty :-)
Tutaj nie mogę się z kolegą zgodzić. Ręczne oklejanie obrzeża PCV za pomocą opalarki jest mocno ryzykowne, ponieważ łatwo przegrzać obrzeże i wtedy zaczynamy pracę od nowa. Nie licząc już zmarnowanego obrzeża i czasu. Przy takim oklejaniu niezmiernie ważna jest temperatura powietrza i prędkość oklejania.
Proponuje zamawiać formatki w hurtowniach płyt meblowych lub hurtowniach akcesoriów meblowy które też sprzedają płytę.
Zamawiając w tych miejscach płytę, można od razu zlecić oklejenie wybranych krawędzi wybraną okleiną.
Mamy wtedy gwarancje dobrego oklejenia okleiną taką jaką chcemy, bez żadnych strat.
... Jeśli klej jest o niskiej temperaturze topnienia to przy odpowiednim ustawieniu temperaturu na żelazku nie uszkodzisz okleiny, bo w tym jest ryzyko. ...
Przy oklejaniu okleiną papierową ustawiałem żelazko na max grzanie i nie ma żadnego ryzyka.
Największe ryzyko jest przy oklejaniu okleiny PCV, jest to rodzaj plastiku który łatwo się deformuje pod wpływem ciepła zarówno z żelazka jak i opalarki.