06 Maja 2026, 19:49:02 czas Polski

Autor Wątek: Ukośnica / Pilarka ukosowa MEEC Red Series 2100W - mini recencja  (Przeczytany 11514 razy)

Offline Lechu

Ukośnica / Pilarka ukosowa MEEC Red Series 2100W - mini recencja
« dnia: 20 Grudnia 2015, 12:20:02 czas Polski »
Witam

Parę razy oglądałem w Juli ukośnicę MEEC z ich czerwonej serii, czyli teoretycznie taka klasa marketowa+. Przy czym biłem się z myślami czy warto wydawać 1 099 zł na urządzenie klasy marketowej. W końcu wczoraj trafiła się okazja i Jula zrobiła promocję na to urządzenie. Przy cenie 400 zł niższej, tj. 699 zł już się nie zastanawiałem.

Poniżej krótka foto relacja z pierwszego dnia bawienia się nową maszynką.

Spore pudło, ze względu na gabaryty samego urządzenia. Waga 28,7 kg
[smg id=1685]

Podstawowe parametry:
Wymiary tarczy tnącej: 305x30 mm
Prędkość obrotowa: 4000 /min
Zakres piłowania 45°/45°: 57x200 mm
Zakres piłowania 90°/90°: 100x310 mm
Zakres piłowania 90°/45°: 57x310 mm
Zakres piłowania 45°/90°: 100x200 mm
Napięcie:    230 V
Moc:    2100 W

Więcej na stronie sklepu: http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/pily-stolowe/elektryczne-pilarki-ukosowe/pilarka-ukosowa-242118/

[smg id=1686]

Maszyna jest dostarczana fabrycznie złożona. Poza delikatną kalibracją nie musiałem nic dodatkowo skręcać ani ustawiać. Duży plus za to.
[smg id=1687]
[smg id=1688]
[smg id=1689]

Made in People's Republic of China. Co za zaskoczenie...
[smg id=1690]

Ukośnica w całej okazałości.
[smg id=1691]

Rączka ma możliwość obracania o 45 stopni w każdą stronę. Przydatne podczas pochylania całego agregatu pilarki (zakres również 45 stopni w każdą stronę). Również podczas gdy pilarka jest ustawiona standardowo 90st. mam wrażenie że praca jest bardziej ergonomiczna gdy przekręci się rączkę o 45st. w prawo. Właściwie szkoda że nie można jej przekręcić do pionu, tak jak to jest w Festool Kapex.
[smg id=1692]

Po obu stronach rozsuwane 2 podpórki z możliwościa blokowania. Sprawdziłem czy są w linii prostej z samym stołem. I o dziwo tak. Miłe zaskoczenie.
[smg id=1693]
[smg id=1694]
[smg id=1695]
[smg id=1696
« Ostatnia zmiana: 20 Grudnia 2015, 12:34:09 czas Polski wysłana przez Lechu »

Offline Lechu

Odp: Ukośnica / Pilarka ukosowa MEEC Red Series 2100W - mini recencja
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Grudnia 2015, 12:43:03 czas Polski »
Ukośnia wyposażona w laser, włączany osobnym przyciskiem na rączce. Generalnie mało przydatny gadżet:
Raz, że wyświetla jedną linię cięcia, zamiast dwóch (krawędzie rzazu)
Dwa, że po jednym przecięciu wióry momentalnie zaklejają laser i już go nie widać.
[smg id=1696]

Powód dla, którego zdecydowałem się na zakup tej ukośnicy. Raz, że ma posuw czyli większy zakres cięcia. Dwa że ma możliwość blokowania głębokości cięcia. I to właśnie ta regulacja głębokości widoczna na zdjęciu poniżej.
[smg id=1697]

Pilarka zblokowana na ustalonej głębokości.
[smg id=1698]

Max wysokość cięcia to 100 mm. Sprawdzone na tej sosnowej kantówce. Fabrycznie założona piła (60 zębów) poradziła sobie bez problemu. Co było raczej oczekiwane, bo to w końcu tylko sosna.
[smg id=1699]

Poniżej widać jakość cięcia na fabrycznie założonej pile.
[smg id=1702]

Cięcie pod kątem 45 stopni.
[smg id=1700]
[smg id=1701]

Offline Lechu

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Grudnia 2015, 13:14:50 czas Polski »
ZALETY:
- Ukośnica fabrycznie dobrze złożona
- Nowe urządzenie sprawia solidne wrażenie, wszystko porządnie poskręcane. Żadnych niepokojących luzów
- Również mechanizm posuwu wydaje się dopracowany. Żadnego luzu podczas przesuwania.
- Duży rozmiar tarczy + posuw dają spory zakres cięcia.
- Wysuwane podpórki boczne mają na końcach proste ograniczniki. W połączeniu z blokowaniem podpórek w dowolnym miejscu wysunięcia dostaję prosty ogranicznik do seryjnych cięć na zadaną długość (max 500 mm).
- Możliwość precyzyjnego skalibrowania pochylenia agregatu. Po krótkiej kalibracji udało się uzyskać dokładny kąt prosty 90 stopni między tarczą i stołem.
- Całkiem cicha
- Regulowany obrót rączki zwiększa ergonomiczność urządzenia
- Wymiana tarczy za pomocą jednego klucza imbusowego, dzięki możliwości zblokowania mechanizmu tarczy (przycisk na agregacie)
- Regulowana głębokość cięcia pozwala na wykonywanie wrębów za pomocą seryjnych cięć poprzecznych na zadanej głębokości (jednak ustawienie głębokości na zasadzie prób i błędów.  Brak jakiejkolwiek miarki)
- Fabryczna gwarancja 36 m-cy (przy zakupie na fakturę 18 m-cy).

WADY:
- Silnik nie posiada hamulca. Tarcza kręci się jeszcze przez parę sekund po odłączeniu zasilania. Na szczęście dzięki zamontowanej osłonie tarczy nie wpływa to moim zdaniem znacząco negatywnie na bezpieczeństwo
- Załączony worek na wióry nie zbiera praktycznie żadnych wiórów
- Po podłączenie w to miejsce odciągu w formie odkurzacza, niewielka poprawa. Nadal większość urobku ląduje wokół maszyny.
- Laser raczej jako dodatkowy bajer niż faktyczna, użyteczna funkcja
- Obracanie stołu w lewo lub w prawo - stół 'klika' przy typowych nastawieniach (-45st, -22,5st., 0st., +22,5st., +45st., +60st.) natomiast nie jest to super precyzyjne. Należy zawsze dodatkowo skontrolować czy stół ustawił się pod zadanym kątem.
- Dziwnie poprowadzony przewód zasilania, minimalnie ociera o obudowę przy korzystaniu z maksymalnego posuwu agregatu (problem w przypadku cięcia bardzo szerokich desek, bliżej 300mm)

PODSUMOWANIE:
Uważam tą ukośnicę za bardzo udaną alternatywę do warsztatu hobbysty dla markowych urządzeń. Najtańsze porównywalne maszyny jeśli chodzi o wielkość tarczy i zakres cięcia kosztują min. 1,5-2 razy więcej. Natomiast przy promocyjnej cenie 699 zł, różnica to prawie 3 krotna (do najtańszego Metabo, który uznaję za semi-markowe urządzenie). Solidny Bosch to wydatek już ponad 3k zł.
Przykładowo:
METABO KGS 305 M - ok 1600 zł
Bosch GCM 12 SDE - ok. 3200 zł
DXT Makita LS1216L - ok. 3300 zł
DeWalt DWS780 - ok. 3900 zł.

Największa różnica w stosunku do markowych urządzeń, jeśli chodzi o użyteczność to konieczność poświęcenia więcej czasu przy ustawianiu maszyny aby uzyskać zadany kąt cięcia.

Offline Lechu

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Grudnia 2015, 13:33:04 czas Polski »
I jeszcze przykład użycia blokady głębokości cięcia oraz funkcji posuwu:

[smg id=1703]

Offline Przemcio

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Grudnia 2015, 13:41:07 czas Polski »
Wszystko pieknie ale jak nie widze fotek to nawet nie bawię sie w czytanie :(

Offline krzyś48

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Grudnia 2015, 16:03:43 czas Polski »
No u mnie są fotki 8)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Grudnia 2015, 16:35:05 czas Polski »
Gratuluję zakupu.
W tej cenie nie zastanawiałbym się...
Może uda Ci się nagrać jakiś film z pracy pilarki.
W moim przypadku korzystam z małej ukośnicy lub jeśli przycinam szersze deski to z sanek na mlt100.

Offline Dyfer

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Grudnia 2015, 22:00:32 czas Polski »
jak wygląda cięcie na całej długości?
nie znosi ?
linia cięcia idzie z godnie laserem czy trzeba to kalibrować ?

Offline mk1265

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Grudnia 2015, 22:39:20 czas Polski »
posiadam ta ukosnice ponad rok i kupujacym radze aby odrazu podokrecali wszystkie sruby bo maja luzya przedewszystkim te na kolach pasowych ja tam nie zajrzałem i przy pierwszej wiekszej pracy kolo mi sie odkrecilo i pozrylawo pasek ale gwarancja to uznalal bez problemu.niestety trwalo to 3 tygodnie a w sezonie wiadomo duza strata. Dodatkowy plus to 3lecnia gwarancja. Choc przyznam się ze ogranicznika glebbokosci nie zauwazylem albo widzialem i do czegos innego wykorzystywalem juz za pozno zeby dzisiajisc zobaczyc:P Ogolnie z czystym sumieniem pogę polecic ją

Offline Dyfer

« Odpowiedź #9 dnia: 20 Grudnia 2015, 22:49:31 czas Polski »
Obecnie pracuje na nie swojej ukośnicy Metabo 1450W  (nie pamiętam dokładnie oznaczenia modelu) i na max szerokości cięcia ok 310mm cięcie nie idzie z godnie z laserem już nie mówiąc o ściąganiu ok 3mm co uważam, że urządzenie za 1600zł to porażka
Nie można tego skalibrować bo przekoszenie powraca za każdym razem

Jeśli w tym Meec zachowany jest kąt cięcia 90* i wszystko ze sobą pasuje to 699zł jest warte wydania

Offline aleball

« Odpowiedź #10 dnia: 27 Grudnia 2015, 12:44:55 czas Polski »
Witam
Na forum bardzo rzadko (mam wrażenie) opisywany jest sprzęt firmowany przez Castorame. Nie mam doświadczenia za bardzo i nie wiem czy to wina złej jakości czy stosunku jakość/cena? Jak wypada np. opisywana tu ukośnica z Jula w porównaniu do MaCallister? Oczywiście nie chodzi mi tu o różnicę wynikające z mocy silnika, czy wielkości, a raczej o jakość wykonania, precyzję i powtarzalność oraz funkcjonalność.
Pozdrawiam
Aleball

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #11 dnia: 27 Grudnia 2015, 22:09:04 czas Polski »
A ja jestem ciekaw jak wygląda sprawa z luzami na tych prowadnicach? Są w ogóle - bo to chyba 90% sukcesu przy tego typu maszynie.

Offline mstepuch

« Odpowiedź #12 dnia: 31 Grudnia 2015, 15:09:15 czas Polski »
Witam

Nabyłem ten sprzęt, kierując się m. in. tą recenzją.
Ogólnie świetny stosunek jakości do ceny.

Nie podoba mi się tylko jakość cięcia.
Na krawędzie są dość mocno postrzępione.
Wyłupane są drobne drzazgi na wyjściu.
Zarówno na sklejce liściastej jak i dębinie ciętej poprzecznie.

Może to kwestia tarczy ale w stołowej pilarce mam tarczę 315x30 60T też z juli (Hard Head)
i jakość jest o niebo lepsza.

Co może być przyczyną? Tarcza ? Obroty? Mój brak doświadczenia z takim sprzętem?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Grudnia 2015, 21:04:30 czas Polski »
Mogę się domyślać ale wstrzymam się z odpowiedzią (wiadomo dlaczego).

Offline mstepuch

« Odpowiedź #14 dnia: 01 Stycznia 2016, 11:12:28 czas Polski »
Dlaczego więc?