04 Sierpnia 2026, 17:22:17 czas Polski

Autor Wątek: Silnik od pralki do szlifierki. Potrzebna pomoc  (Przeczytany 5536 razy)

kozio

• Gość
Odp: Silnik od pralki do szlifierki. Potrzebna pomoc
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Grudnia 2015, 20:07:54 czas Polski »

Offline sebacmielow

« Odpowiedź #16 dnia: 25 Grudnia 2015, 20:12:39 czas Polski »
Witami życzę wszystkim wesołych  świąt
piotrekamg  dobrze Ci wyjaśnił podłączenie i jak już sobie poradzisz z podłączeniem to pomyśl z przełożeniem bo te silniki mają wysokie obroty. Przy średnicy koła ok 50 cm (w pralce)
osiągają obroty ok 1000n/min.

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #17 dnia: 25 Grudnia 2015, 20:13:00 czas Polski »
poszukaj takiego z odkurzacza będzie idealny :)

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #18 dnia: 25 Grudnia 2015, 20:16:00 czas Polski »
albo taki polutujesz w 10m https://sklep.avt.pl/avt1007.html a podłączenie to 4 kabelki

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Grudnia 2015, 20:23:39 czas Polski »
a jak wkomponować tam taki regulator?
Regulator ma cztery styki : dwa wejściowe i dwa wyjściowe . Wyjściowe podłączasz tam gdzie na schemacie jest 230 V.
A wejściowe do "gniazdka".  ;) :D
Kozio przepraszam w moim poprzednim poście znalazł się błąd , oczywiście schemat dotyczy silnika od pralki z regulatorem obrotów wirowania. Powinno być : " ale nie jakiejś wiekowej ". Jeżeli mówimy o regulatorze to właśnie o tym od obrotów innego nie potrzeba. Podobny tylko o mniejszym zakresie jest przy odkurzaczu. Jeżeli wywaliłeś ten od pralki - tak jak ja - to możesz Żonie rozebrać odkurzacz , będziesz miał spokój i dobry regulator. ;D
« Ostatnia zmiana: 25 Grudnia 2015, 20:30:06 czas Polski wysłana przez krzysiek »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Grudnia 2015, 20:26:10 czas Polski »
2 czerwone są od prądniczki tachometrycznej, kolejne 2 od szczotek i kolejne 2 od stojana. Ja mam podłączone tak: że jeden przewód stojana jest zmostkowany z jedną szczotką, a drugi przewód stojana i szczotka podpięte do prądu.
I to znalazłem w filmie. Ale jak rozwiązać problem z obrotami nie dokupując nic? przekładnią?
Krzyś jesteś nieoceniony

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Grudnia 2015, 20:34:23 czas Polski »
Ale jak rozwiązać problem z obrotami nie dokupując nic? przekładnią?
Jeżeli z pralki zostawiłeś tylko silnik to dupa blada. Można wykorzystać duże koło pasowe z kompletem łożysk i paskiem. Do tego koła można przymocować tarczę.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Grudnia 2015, 20:48:27 czas Polski »
Ok, czyli schemat już mamy.
Fotka poniżej.

A jeśli regulator bedzie to musi być przekładnia?

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Grudnia 2015, 21:07:24 czas Polski »
Tak , bo obroty będą jeszcze za duże . Duże koło pasowe , w pralce , zmniejsza obroty około 15 razy , więc przy najniższych obrotach wirowania 200 obr/min silnik kręci się jeszcze z około 3000 obr/min. To na szlifierkę zdecydowanie za dużo, tak jak pisałem będzie palić a nie szlifować.
« Ostatnia zmiana: 25 Grudnia 2015, 21:09:05 czas Polski wysłana przez krzysiek »

kozio

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Grudnia 2015, 21:18:17 czas Polski »
Silnik dostałem, zapytam co jeszcze z niej zostało.
Jeśli jest jeszcze potrzebny kondensator to zaznacz proszę miejsce na zdjęciu gdzie powinien się znaleźć i ewentualnie jakiej mocy.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Grudnia 2015, 23:04:20 czas Polski »
Co do kondensatora ,to będzie on może pełnił funkcję filtra przeciwzakłóceniowego , chociaż jak rozbierałem pralkę
( 5-cio letnią) to nie było nic takiego , w odkurzaczu ( też rozbierałem ) tak samo go nie było , chociaż silnik od odkurzacza tak iskrzy ,że można nim podpalić stację benzynową.
Co do potrzeby i miejsca zainstalowania kondensatora to może niech wypowie się jakiś elektryk z forum. :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Grudnia 2015, 23:06:40 czas Polski »
można nim podpalić stację benzynową
Na jakie paliwo masz odkurzacz że chodzisz z nim  na stację ? ;D
Dzięki Krzysiu

Offline arturs

« Odpowiedź #27 dnia: 26 Grudnia 2015, 11:15:17 czas Polski »
kondensator przy silniku służy do eliminacji zakłóceń ale też ułatwia start - podczas ruszania jest największy pobór i energia zmagazynowana w nim na ten ułamek sekundy wspomaga instalację. w nowszych urządzeniach często jest w sterowniku tzw. soft start i różnie to rozwiązują..

kozio

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Grudnia 2015, 11:56:22 czas Polski »
Ten regulator obrotów jest wyposażony w soft start.

Offline robinson

« Odpowiedź #29 dnia: 27 Grudnia 2015, 01:27:27 czas Polski »
kondensator ma za zadanie przesunięcie kąta  sinusoidy  częstotliwości inaczej nie ruszy
to tak jak bys nie miał się od czego odepchnać na deskorolce
dzięki kondensatorowi powstają  dwie fale nie nakładajce  sie na siebie i dzieki temu silnik NABIERA OBROTÓW