21 Maja 2026, 01:12:15 czas Polski

Autor Wątek: Piwniczka - winiarnia - nowe życie desek budowlanych  (Przeczytany 3309 razy)

Offline vegelus

Piwniczka - winiarnia - nowe życie desek budowlanych
« dnia: 05 Stycznia 2016, 17:17:06 czas Polski »
Witam
Chciałbym się pochwalić moimi pierwszymi meblami jakie wykonałem na potrzeby nowego hobby.

Na pierwszym zdjęciu widać zalążek winiarni. Obecnie na potrzeby jesiennego urobku postał regał na 80 butelek. Ale planuję zapełnić całą ścianę półami na wina, nalewki oraz puste butelki (oraz zapas piwa bo to schodzi dość szybko).
Na drugim warsztat :) i jak widać można bez prądu i wiórów a przyjemności co nie miara :)

Offline Henry

Odp: Piwniczka - winiarnia - nowe życie desek budowlanych
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Stycznia 2016, 17:51:03 czas Polski »
Aż sprawdziłem skąd jesteś... co za zbieg okoliczności że z tego samego miasta... Kiedy degustacja? ;)

Offline Rizer

« Odpowiedź #2 dnia: 05 Stycznia 2016, 18:14:44 czas Polski »
Ciekawi mnie ta aktualna półka. Pokazałbyś jakieś zbliżenia?
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Klo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Stycznia 2016, 18:58:32 czas Polski »
Gdybyś jeszcze obracał fotki...

Offline vegelus

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Stycznia 2016, 21:29:32 czas Polski »
a co z tymi fotkami jest nie tak? chyba trzymają pion?

Na półce stoją od góry w gąsiorze i wiadrze wino jabłkowe. Trzecie zapasowe. Na dolnej półce naleweczki z pigwy i jeżyn (pigwówka się kończy wyszła za dobra). a na stołku piwo Pils jeszcze dwa dni i do butelek. Na regale wina jabłkowe i jeżynowe.
Do wykonania wszystkich mebli użyłem deski sosnowej calowej której zostało mi po budowie aż po sufit tego pomieszczenia.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #5 dnia: 05 Stycznia 2016, 21:54:03 czas Polski »
Pierwsze przy powiększeniu pada na plecy :P
Małe OK powiększone nie :o
Pozdrawiam ;)

Offline vegelus

« Odpowiedź #6 dnia: 05 Stycznia 2016, 21:58:02 czas Polski »
A widzisz to chyba magicznie internet zrobił bo jak widzisz miniaturka jest ok a duże zostało przewrócone ale na szczęście butelki nie powypadały ;)

Offline jaruzele

« Odpowiedź #7 dnia: 05 Stycznia 2016, 23:19:42 czas Polski »
Vegelus mam nadzieję, że Pils na dolnej fermentacji i w niskiej temperaturze, bo jak nie to wyjdzie Ale. Ja lubuję się w pszenicy. Uważaj ze stolarką bo okazuje się, że bardzo wciąga i zaczyna brakować czasu na warzenie ;D.

Offline vegelus

« Odpowiedź #8 dnia: 05 Stycznia 2016, 23:26:53 czas Polski »
No widzisz pierwsze piwo za płoty. Na ulotce było, że najpierw ciepłym powyżej 23C jeden dwa dni trzymać a potem obniżyć poniżej 20C i trzymałem tak w 19C przez 2 tygodnie. Potem doczytałem, że do Pilsa to tak z 8 - 9C więc przestawiłem do piwniczki gdzie mam 13C i tak sobie jeszcze pracuje drugie 2 tygodnie ale z 23 litrów wypróbowałem 6 butelek półlitrowych i całkiem miałmuśne. A co do hobby to bardzo się uzupełnia bo np w słoju na warsztacie stoi groszkówka nastwiona we wrześniu 2015 a spróbuje ją dopiero we wrześniu 2016 albo i później więc czas i na to i na to się znajdzie.

Jedna rzecz jaka mi się podoba w tej piwniczce to to że jest na przeciwko mojego warsztatu :) i jak pragnienie przyciśnie to nie ma nic lepszego niż schłodzony trunek z którym z wiadomych względów przesadzić nie można.

Offline velsyster

« Odpowiedź #9 dnia: 06 Stycznia 2016, 08:16:55 czas Polski »
No to widzę, że piwowarów przybywa :)

Offline jaruzele

« Odpowiedź #10 dnia: 06 Stycznia 2016, 12:24:05 czas Polski »
Ja tak już od czterech lat warzę. Jakby coś trzeba pomóc to do Hyde Parku.

Offline Kaczanek

« Odpowiedź #11 dnia: 07 Stycznia 2016, 13:54:55 czas Polski »
Przydał by się taki składzik na chłodne wieczory  ;D

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #12 dnia: 07 Stycznia 2016, 18:37:57 czas Polski »
@vegelus Moim skromnym zdaniem troche za duzo tych win masz nawalone na stojakach. Istnieje spore ryzyko zarwania konstrukcji. Spytasz pewnie gdzie to wszystko odlozyc. Nie ma problemu. Podam Ci adres na priv i niech strace, zaplace za kuriera  :P :P
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline vegelus

« Odpowiedź #13 dnia: 07 Stycznia 2016, 21:07:27 czas Polski »
@SpecPiotr tylko z czystego lenistwa jeszcze jest nie rozlanych do butelek około 60l wina co zapełniłoby cały regał więc na razie jestem bezpieczny ale jak mnie najdzie ochota na butelkowanie to będę miał na uwadze twoją deklarację.

Swoją droga mając na grupie tak różnorodne hobby to aż ciarki chodzą po plecach jak by wyglądały zlody DIDowiczów ;)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Stycznia 2016, 23:17:00 czas Polski »
Jeśli już OT zszedł na tematykę alkoholi, to Ja na urlopie zrobiłem świetny bimberek
Całe 92% szczęścia