02 Maja 2026, 10:40:21 czas Polski

Autor Wątek: Dobór tarczy pilarskiej  (Przeczytany 87615 razy)

Offline JakubGoc

Odp: Dobór tarczy pilarskiej
« Odpowiedź #120 dnia: 26 Kwietnia 2017, 21:11:55 czas Polski »
Witaj. Jakiś czas temu kupiłem tarcze Boscha. Wyżej masz linka do tej tarczy. Jestem bardzo zadowolony. Co prawda nie ciałem jeszcze twardego drewna. Tylko jodła i sosna ale bardzo dobra jakoś cięcia. Bardzo polecam tą tarcze. (Ja kupiłem rozmiar 305mm ale myślę że znajdziesz mniejszą bez większych problemów)

Offline True

« Odpowiedź #121 dnia: 29 Kwietnia 2017, 01:39:12 czas Polski »
To i ja się podłączę do tematu jako początkujący amator. Potrzebuję kupić lepszą tarczę do zagłębiarki Scheppach-a (standard PL 55- w komplecie tarcza 160x2,4x20 ząb skośny). Wychodzę z założenia że jestem za biedny żeby dwa razy kupować i tracić pieniądze. Materiał to 20% sosna, 35% sklejka, 35% płyta laminowana, 10% inne. Zastanawiałem się nad tarczą z zębem płasko-trapezowym do laminatu. Chętnie kupię 2 tarcze które by pokryły zakres moich potrzeb, ale w rozsądnej cenie do ok. 100PLN/szt. I tu się kończą moje pomysły. Przez ilość informacji na forum zgłupiałem. Wiadomo jak to jest, im dalej w las tym więcej drzew.
http://www.karba.com.pl/pila-tarczowa-do-elektronarzedzi-160x20x2-2-40-zebow-cmt-orange-tools-30013.html
http://www.karba.com.pl/pila-tarczowa-do-elektronarzedzi-160x20x2-2-40-zebow-cmt-orange-tools.html
http://www.karba.com.pl/pila-tarczowa-do-elektronarzedzi-160x20x2-2-40-zebow-cmt-orange-tools-30129.html
Nie upieram się na CMT, chętnie wezmę Globusa albo co innego co mnie zadowoli. A to będzie dość łatwe bo to jest moja pierwsza piła w życiu.  :) 

A tych 100 PLN/szt. nie będę bronił za wszelką cenę. Wiadomo że co dobre musi kosztować.
... Produkcja zbyt wielu użytecznych rzeczy prowadzi do wytworzenia zbyt wielu bezużytecznych ludzi...

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #122 dnia: 29 Kwietnia 2017, 08:26:55 czas Polski »
Zdjęcia pil pokazane w podlinkowanej stronie nie pokazują dokładnie tych modeli co są opisane - to po pierwsze.  Druga sprawa to do cięcia mdf 40 zębów może być za mało. Te 48 to powinno być i raczej z ujemnym kątem natarcia, choć tu bym się tak bardzo już nie upierał. Trzecia sprawa wynikająca z mojego doświadczenia z tarczami CMT - ładnie tną, bardzo dobra jakość cięcia mdf, ale dość szybko się tępią. Sam używam w zagłębiarce 56 zębów przy średnicy 165. Jedną mam z zębem naprzemian skośnym drugą z trapezowo płaskim. Na tę chwilę mogę powiedzieć, że ta z naprzemian skośnym tnie ładnie mdf bez odprysków, ale szybko się tępi, druga TCG, była za moało używana żeby coś więcej powiedzieć, poza tym, że dobrze tnie.
Jeśli nie masz czego robić, nie rób tego tutaj...

Offline Gotycki_Zdun

« Odpowiedź #123 dnia: 05 Maja 2017, 07:39:13 czas Polski »
Myślę o zakupie tej tarczy: http://allegro.pl/bosch-tarcza-do-drewna-254-x-30-60-z-i6802678823.html Czy ktoś z Szanownego Grona ma z nią jakieś doświadczenia?

Offline Gotycki_Zdun

« Odpowiedź #124 dnia: 11 Maja 2017, 10:51:18 czas Polski »
Tarcza kupiona. Bardzo pozytywne pierwsze wrażenie. W sobotę bardziej pogłebiona analiza.

Offline Gotycki_Zdun

« Odpowiedź #125 dnia: 16 Maja 2017, 09:35:17 czas Polski »
Pierwsze cięcia za mną. Na warsztat poszly: korona z MDF (50 mm grubości), sosnowa podłogówka (20 mm) oraz sosnowa kantówka (30x90 mm). We wszystkich przypadkach mam do czynienia z jakością z pogranicza chirurgii. Doskonale wydane pieniądze.

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #126 dnia: 16 Maja 2017, 14:09:35 czas Polski »
Po przestudiowaniu wielu stron poruszanego w/w tematu jako korniko-amator miałbym taką prośbę/sugestię.
Czy starszyzna mogła by stworzyć coś na model "żelaznych zasad" np.
* ilość zębów (od do)
* kształt zęba
* kąty
można stosować do tego i tego
plus, powiedzmy pierwszą piątkę producentów.

Pozdro.

Offline whiteBT

« Odpowiedź #127 dnia: 19 Czerwca 2017, 22:01:24 czas Polski »
Witajcie, też podłączam się tutaj żeby nie śmiecić bo chodzi właśnie o dobór tarczy. Remontuję i usprawniam dużą pilarkę stołową. Chce w niej zamontować tarczę o otworze 30mm i średnicy 350 lub 400mm. Ogólnie dobre tarcze w tym wymiarze nie są tanie i nie chciałbym wyrzucić pieniędzy w błoto dlatego proszę doradźcie. Tarcza ma być do cięcia wzdłużnego i poprzecznego, drewno suche ale i czasami, jak znam życie, będzie mokrawe. Przede wszystkim zależy mi czystości i precyzji cięcia, absolutnie nie na prędkości itp. Z tego co wiem to do czystego, równego cięcia powinien być ząb naprzemian skośny. Znalazłem coś takiego co w mojej amatorskiej ocenie może mogłoby być jako taka tarcza uniwersalna ale jednocześnie precyzyjna. Aha będzie ją napędzał silnik 5,5 kW.

https://www.specmajster.pl/product-pol-113941-PILANA-Pila-tarczowa-z-zebami-z-weglikow-spiekanych-z-ogranicznikiem-posuwu-400x3-6-2-5x30-LWZ-36z.html

Co o niej myślicie? dobry wybór? Doradźcie! Pozdrawiam!

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #128 dnia: 21 Czerwca 2017, 10:57:21 czas Polski »
Przez ilość informacji na forum zgłupiałem. Wiadomo jak to jest, im dalej w las tym więcej drzew.
Podobnie, szukam czegoś do Parkside PTSS 1200 (1200W @ 5200 obr/min), natywnej wymiarowo tarczy do sklejki/laminatu. Ta z zestawu to: 165x20x2,6 @ 24z (naprzemian skośne). Celuję pewnie w 40-48z o mniejszej szerokości rzazu (<= 2,2 mm), jako, że nie mam pojęcia ile ta zagłębiarka wydoli.
Ciąłem laminat na MLT100 (40z, naprzemian skośne) na dwa razy i tragedii z krawędziami nie było.

Pretendenci (ząb naprzemian skośny):
Najlepiej wypada Globus, wąski rzaz, więcej zębów. Jednak do końca przekonany nie jestem ze względu na moc zagłębiarki (pytanie, czy jest ona adekwatna do tego co piszą na nalepce). Testowo w laminat fabryczną tarczą 24z idzie jak Kazio Wichura, ale wiadomo, jest tam połowa docelowych zębów.

Sugestie mile widziane.
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2017, 11:01:21 czas Polski wysłana przez bobbobson »

Offline krzyś48

« Odpowiedź #129 dnia: 21 Czerwca 2017, 11:15:49 czas Polski »
Tarcza ma być do cięcia wzdłużnego i poprzecznego, drewno suche ale i czasami, jak znam życie, będzie mokrawe. Przede wszystkim zależy mi czystości i precyzji cięcia, absolutnie nie na prędkości itp.

No co by tu mądrego napisać hm...
Jedną piłą się chyba nie ogonisz ???
-cięcie wzdłuż mało zębów
-cięcie w poprzek dużo zębów

-mokre czy suche to też różnica,a pozostaje jeszcze gatunek drewna
Tak że powtórzę jedną piłą się nie ogonisz,,trza" jakiś podstawowy zestaw wytypować :-\
Tak ,,se''pomyślałem :P a czy prawda,to życie(koledzy)zweryfikują ;)

Offline whiteBT

« Odpowiedź #130 dnia: 21 Czerwca 2017, 11:37:24 czas Polski »
Krzyś oczywiście masz racje, jasna sprawa, natomiast chodzi mi o praktykę czyli wybór tarczy uniwersalnej - czy to w ogóle jest możliwe i jaką jakość cięcia, krawędzi jestem w stanie ewentualnie uzyskać przy takiej do tarczy "do wszystkiego". Chyba, że tak jak zwykle, obowiązuje zasada, że jak coś jest do wszystkiego do jest do niczego.  ;)

fyme

• Gość
« Odpowiedź #131 dnia: 21 Czerwca 2017, 12:14:31 czas Polski »
Przez ilość informacji na forum zgłupiałem. Wiadomo jak to jest, im dalej w las tym więcej drzew.
Podobnie, szukam czegoś do Parkside PTSS 1200 (1200W @ 5200 obr/min), natywnej wymiarowo tarczy do sklejki/laminatu. Ta z zestawu to: 165x20x2,6 @ 24z (naprzemian skośne). Celuję pewnie w 40-48z o mniejszej szerokości rzazu (<= 2,2 mm), jako, że nie mam pojęcia ile ta zagłębiarka wydoli.
Ciąłem laminat na MLT100 (40z, naprzemian skośne) na dwa razy i tragedii z krawędziami nie było.

Pretendenci (ząb naprzemian skośny):
Najlepiej wypada Globus, wąski rzaz, więcej zębów. Jednak do końca przekonany nie jestem ze względu na moc zagłębiarki (pytanie, czy jest ona adekwatna do tego co piszą na nalepce). Testowo w laminat fabryczną tarczą 24z idzie jak Kazio Wichura, ale wiadomo, jest tam połowa docelowych zębów.

Sugestie mile widziane.
Jak by co to oddam za dobre pieniądze festoola 160x2,2x20 tf52 po jednokrotnym ostrzeniu :) do cięcia laminatów czy sklejki będzie jak znalazł :
http://festool-sklep.pl/tarcza-pilarska-do-aluminium-hw-160x2-2x20-tf52.html

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #132 dnia: 21 Czerwca 2017, 12:49:56 czas Polski »
Matkobosko, tyle to nawet ten parksajd nie jest warty, nie chcę za bardzo ładować się w koszta, jeżeli tarcza go przeżyje. ;)

fyme

• Gość
« Odpowiedź #133 dnia: 21 Czerwca 2017, 15:13:53 czas Polski »
Nie no link był tylko by poczytać co to za tarcza a pisząc "w dobrych pieniądzach" miałem na myśli mniej niż Globus z Twojego linku ;)
Ale żeby nie robić offtopu to w razie w zapraszam na pw.
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2017, 15:19:09 czas Polski wysłana przez fyme »

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #134 dnia: 21 Czerwca 2017, 19:01:47 czas Polski »
Spoko, chociaż tak, jak pisałem, szukam raczej natywnej wymiarowo.