01 Maja 2026, 01:55:23 czas Polski

Autor Wątek: Dobór tarczy pilarskiej  (Przeczytany 87587 razy)

Offline Morświn

Odp: Dobór tarczy pilarskiej
« Odpowiedź #45 dnia: 29 Sierpnia 2014, 22:21:30 czas Polski »
Ogólnie mam właśnie takie domysły że te otwory o które pytałem służą do jakiegoś mocowania no ale się nie znam więc pytam ;).
A tak poza tym to tą tarczę chciałem kupić do boscha gts10xc  :D.I chyba ją wybiorę.

Offline egon

« Odpowiedź #46 dnia: 29 Sierpnia 2014, 22:24:10 czas Polski »
z tym boschem to chodziło mi bardziej o przykład niż problem ze znalezieniem odpowiedniej tarczy
bosch robi pewnie świetne tarcze, ale wśród 250 wybór byłby o wiele większy

Offline MarcinW

« Odpowiedź #47 dnia: 29 Sierpnia 2014, 22:29:19 czas Polski »

Offline prezzemolo

« Odpowiedź #48 dnia: 31 Sierpnia 2014, 21:57:08 czas Polski »
to tak coś na temat pił Boscha:
http://www.gazetanarzedziowa.pl/articles/show/2043
czyli to Freud podlega pod Bosch'a?   ???
a ja gOOpi zawsze omijalem Boscha w imie Freud'a albo CMT, a to sie okazuje ze je robia w tym samym zakladzie  :D  ;D

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #49 dnia: 11 Stycznia 2015, 23:41:08 czas Polski »
Co by nie zaśmiecać podepnę się pod stary wątek.

Jaka tarcza będzie lepsza do zagłębiarki.
Taka W18 czy PW12 akurat piszę o festoolu.
Chcę rozcinać blaty kuchenne z klejonki i wycinać zlew więc będzie i cięcie wzdłużne i poprzeczne.
Oprócz tego pewnie i drewno wzdłuż ale to jakąs sosna raczej ;)

Offline robson

« Odpowiedź #50 dnia: 12 Stycznia 2015, 00:10:40 czas Polski »

Offline borsuk

« Odpowiedź #51 dnia: 12 Marca 2015, 22:14:48 czas Polski »
witam kolegów i od razu wale z pytaniem czy mozna pogodzić cięcie sklejki i mdf-u jedną tarczą? czy przytaczny freud lp40m podoła temu z bardzo dobrym efektem końcowym? dzięi za wszystkie podpowiedzi

Offline Szoszok

« Odpowiedź #52 dnia: 15 Stycznia 2016, 00:20:57 czas Polski »
Cześć mam pytanko : dlaczego ukośnica KGS 254 M przy cięciu pod dwoma kątami pali drewno.Czy może to być problem ze słabym unieruchomienie obrabianego materiału.Czasami mam tak przy cięciu nawet pod jednym kątem.Czytałem że do cięcia pod kątem powinna być inna tarcz. Dlaczego? Będę wdzięczny za oświecenie.Dodam że jest tak od początku,więc tarcz była a mam nadzieję że nadal jest bo przy cięciu pionowym jest ok(tarcz oryginalna w pakiecie)

Offline Henry

« Odpowiedź #53 dnia: 15 Stycznia 2016, 09:37:55 czas Polski »
Będę zgadywał: za dużo zębów na pile (tnąc pod kątem masz większą grubość materiału do zebrania) i twoja pilarka wpada w większe wibracje gdy jest wychylona.

Offline Szoszok

« Odpowiedź #54 dnia: 15 Stycznia 2016, 10:10:40 czas Polski »
.Dodam że jest tak od początku,więc tarcz była a mam nadzieję że nadal jest bo przy cięciu pionowym jest ok

Oczywiście mam nadzieję że tarcz jest ostra a nie że w ogóle jest. :)

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 15 Stycznia 2016, 17:51:19 czas Polski »
Szybkie pytanko, czy do plexi dobra będzie tarcza Multi Material Bosch 254/30mm 96z ? Otwór na tarczę mam 30mm, tarcza pisze że do plexi i alu się nadaje. Ktoś ciął czymś takim plexi? Jak z jakością cięcia?

Offline baca814

« Odpowiedź #56 dnia: 15 Stycznia 2016, 21:45:51 czas Polski »
potwierdzam, że tarcza musi być przede wszystkim ostra. Mimo tego, że to być może banalne to w moim przypadku przy pocięciu około 100mb listwy z MDF zęby tarczy są tak zaklejone, że wpływa to znacząco na jakość cięcia. Tarcza kwalifikuje się w zasadzie do ostrzenia. Rozwiązaniem jest kilka tarcz przeznaczonych do cięcia różnych materiałów. Co do Twojej ukośnicy to zwróć uwagę czy parametry piły pozwolą na cięcie tak wysokich listew.

Offline baca814

« Odpowiedź #57 dnia: 15 Stycznia 2016, 21:46:48 czas Polski »
potwierdzam, że tarcza musi być przede wszystkim ostra. Mimo tego, że to być może banalne to w moim przypadku przy pocięciu około 100mb listwy z MDF zęby tarczy są tak zaklejone, że wpływa to znacząco na jakość cięcia. Tarcza kwalifikuje się w zasadzie do ostrzenia. Rozwiązaniem jest kilka tarcz przeznaczonych do cięcia różnych materiałów. Co do Twojej ukośnicy to zwróć uwagę czy parametry piły pozwolą na cięcie tak wysokich listew.

Offline prezio

« Odpowiedź #58 dnia: 02 Lutego 2016, 00:12:36 czas Polski »
Musze dokupic tarcze a malym cieciem i znalazlem Freud Pro LCL6M01065 - czy ktos z was ma doswiadczenie z ta tarcza. Ma tylko 40 zebow, ale waskie ciencie 1.5mm
( http://www.ffx.co.uk/tools/product/Freud%20Lcl6M01065%208025331498335%20250%20X%201.5%20X%2030%20X%2040T%20Trim%20Saw%20Blade ).
Zastanawiam sie jak z czystoscia ciecia delitatnych materialow przy cieciu elementow o grubosci nawet 1-2mm.

Inna tarcza to LP60M001  ( http://www.ebay.co.uk/itm/Freud-Pro-LP60M001-TCT-Pro-Industrial-Blade-250mm-x-30-x-80-Tooth-LP60M-001-/131123184920?hash=item1e878d0518:g:h8EAAOSwl8NVaxz4 ) - ma 80 zebow ale szerokosc ciecia 2.8 mm ;(
Bardziej mi zalezy na pierwszej - ale pytanie czy ktos ma taka i jak wyglada czystosc ciecia np. sklejony fornir z 20 warstw i ciete na szerokosc 1-2mm jak rowniez klon lub blad - ciecie na forniry 1-2 mm.
Ktos cosik wie? Moze pomoc? Z gory dziekuje
Chyba ze cos innego z freud'a - tutaj w UK latwiej dostepny , no chyba ze Bosch;)
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline motorover

« Odpowiedź #59 dnia: 20 Lutego 2016, 12:32:36 czas Polski »
Bardzo proszę o radę przy doborze tarczy do pilarki Parkside PHKS 1350 zamontowanej pod stolikiem.
Dopiero zaczynam amatorską przygodę ze stolarstwem i gubię się jeszcze w gąszczu informacji nie potrafiąc dokonać wyboru. Proszę więc koleżanki i kolegów o pomoc.
Na bazie ręcznej pilarki Parkside PHKS 1350 zbudowałem pilarkę stołową. Zbyt dużo powiedziane, to raczej zaczątek projektu. Na razie na nogach stoi blat, a pod blatem wisi pilarka. Wypionowałem i ustabilizowałem tarczę piły. Kolejnym etapem ma być budowa sanek. Aby zapewnić precyzję docinanych elementów najpierw chciałbym dokupić tarczę dedykowaną do materiału i rodzaju pracy.
Tak więc obecnie używam wszelkiego rodzaju materiałów drewnopochodnych (płyty stolarskie, płyty wiórowe sklejki). Zużywam wszelkie odpadki jakie wpadną mi w ręce w tym również stare meble - płyta wiórowa z okleiną. Grubość materiału do około 2 cm.
Zależy mi na precyzyjnym cięciu, bo będę budował wózki, przykładnice, itp., od których precyzji wykonania zależeć będzie precyzja cięcia kolejnych elementów.
Celuję w rozsądną relację ceny do jakości ze wskazaniem na jakość.
Parametry tarczy dołączonej do pilarki to 90x2.5x20mm 48Z.