Bardzo proszę o radę przy doborze tarczy do pilarki Parkside PHKS 1350 zamontowanej pod stolikiem.
Dopiero zaczynam amatorską przygodę ze stolarstwem i gubię się jeszcze w gąszczu informacji nie potrafiąc dokonać wyboru. Proszę więc koleżanki i kolegów o pomoc.
Na bazie ręcznej pilarki Parkside PHKS 1350 zbudowałem pilarkę stołową. Zbyt dużo powiedziane, to raczej zaczątek projektu. Na razie na nogach stoi blat, a pod blatem wisi pilarka. Wypionowałem i ustabilizowałem tarczę piły. Kolejnym etapem ma być budowa sanek. Aby zapewnić precyzję docinanych elementów najpierw chciałbym dokupić tarczę dedykowaną do materiału i rodzaju pracy.
Tak więc obecnie używam wszelkiego rodzaju materiałów drewnopochodnych (płyty stolarskie, płyty wiórowe sklejki). Zużywam wszelkie odpadki jakie wpadną mi w ręce w tym również stare meble - płyta wiórowa z okleiną. Grubość materiału do około 2 cm.
Zależy mi na precyzyjnym cięciu, bo będę budował wózki, przykładnice, itp., od których precyzji wykonania zależeć będzie precyzja cięcia kolejnych elementów.
Celuję w rozsądną relację ceny do jakości ze wskazaniem na jakość.
Parametry tarczy dołączonej do pilarki to 90x2.5x20mm 48Z.