06 Maja 2026, 21:07:12 czas Polski

Autor Wątek: Dobór tarczy pilarskiej  (Przeczytany 87725 razy)

Offline Jakub

Odp: Dobór tarczy pilarskiej
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Września 2013, 20:01:55 czas Polski »
Trochę się pospieszyłeś, bo mogłeś zakupić ją u producenta: http://www.globus-wapienica.eu/ gdzie wysyłają wszystko na następny dzień. Dlaczego nie wybrałeś tarczy którą Ci pokazałem? Jest podobnej jakości jak Globus, a cena spoko. Polecam Wam tak ogólnie czeską Pilanę, to baaaardzo dobre narzędzia i w dobrej cenia;) Ale na 1000% będziesz zadowolony z tej tarczy Globusa, to pewne ;)
Pozdrawiam Jakub.

Offline Guciok

« Odpowiedź #16 dnia: 23 Września 2013, 23:47:29 czas Polski »
Jakub,
dlaczego nie wybrałem? Odpowiedź może być nieco zawiła na podobieństwo modelowania złożonych procesów myślowych.
Może to psychologia ale pojawiający się w opisach tarczy opis ...do cięcia surowego drewna... oraz nieco mniejsza średnica tarczy do płyt wiórowych pogłębiły moje wątpliwości dotyczące wyboru tarczy. Chciałem zakupić tarczę, która pozwoli mi wykorzystać pełnię możliwości mojej ukośnicy, np. maksymalna głębokość cięcia - choć pewnie jeszcze sporo wody w Wiśle przepłynie nim to nastąpi :)
Jeszcze nie jestem na takim etapie, abym mógł, jak to kiedyś mawiali mechanicy, ...wziąć gaźnik od Żuka i wstawić go Poloneza... Mam nadzieję, że mnie dobrze zrozumiałeś :)

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Września 2013, 12:20:10 czas Polski »
Tak apropo tarcz Globus, to czasem jak mam trochę cięcia w poprzek a nie chce mi się zmieniać tarczy to ta do cięcia wzdłużnego też elegancko daje sobie radę

Offline Ppiioottrr

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Siła tkwi w spokoju
  • View Gallery
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Września 2013, 22:47:32 czas Polski »
A ja nie wiem jak wygląda piła do płyty,wiem jak wygląda do drewna.Podobna.

Offline Guciok

« Odpowiedź #19 dnia: 27 Września 2013, 13:39:34 czas Polski »
Wczoraj wykonałem pierwsze dwa cięcia moją ukośnicą KGS 216M - na razie tarczą załączoną do urządzenia. Fabryczna tarcza posiada 40 zębów, typ HM/CT. Układ zębów piły jest identyczny jak na tej pile: http://sklep.tomaco.ogicom.pl/5381-wz-n-pila-tarczowa-216-x-2-8-x-1-8-x-30-x-60.html. Przeciąłem kantówkę, chyba 50 mm. Wszystko byłoby fajnie za wyjątkiem wyszarpniętych kawałków drewna. Strzępy powstały po przeciwnej stronie względem początku linii cięcia - przy wyjściu piły z materiału.
Jaka może być przyczyna strzępienia materiału?

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Września 2013, 14:10:24 czas Polski »
Na wyjściu zawsze tak będzie. Z tyłu wystarczy położyć dodatkowy kawałek drewna i po kłopocie :) On będzie dociskać to miejsce gdzie zęby wychodzą z tego pierwszego kawałka i będzie robić za element przeciwodpryskowy.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Guciok

« Odpowiedź #21 dnia: 27 Września 2013, 14:42:06 czas Polski »
Dzięki :)

Offline Jakub

« Odpowiedź #22 dnia: 27 Września 2013, 14:50:14 czas Polski »
identyczny jak na tej pile

Jesteś pewien, że obie mają taki sam kąt natarcia?
Pozdrawiam Jakub.

Offline Guciok

« Odpowiedź #23 dnia: 29 Września 2013, 13:08:30 czas Polski »
Jakub,
miałem na myśli wyłącznie kształt i sposób ułożenia zębów.

Muszę się pochwalić. Przyszedł zamówiony GLOBUS, typ PS310-0216-0003, seria Glotech2. Wykonałem kilka cięć MDF i jestem bardzo zadowolony z ich jakości :)
Wykonane cięcie tą piłą to jest czego oczekiwałem. Jak już dziś napisałem w wątku poświęconym piłom GLOBUS ...mega-ostre narzędzie.

Offline a3756

« Odpowiedź #24 dnia: 01 Października 2013, 22:07:06 czas Polski »
Ja mam pytanie cz ta piła którą pokazał jakub:
http://sklep.tomaco.ogicom.pl/5381-wz-n-pila-tarczowa-216-x-2-8-x-1-8-x-30-x-60.html
będzie nadawała się do cięcia drewna. W opisie pisze że tak ale ma ujemny kąt. Wiekszość tarcz innych producentów ma dodatni i zastanawia się nad zakupem bo mam ochotę ją kupić do ukośnicy.

Offline Jakub

« Odpowiedź #25 dnia: 02 Października 2013, 00:22:34 czas Polski »
Ujemny kąt natarcia nie ma związku z tym co tniemy, ale bardziej jak tniemy. Chodzi o to, że kąt natarcia determinuje nam szybkość, agresywność pracy piły w materiale: im większy tym łatwiej ma maszyna bo tarcza bierze duże kęsy materiału i szybko się w niego "wgryza" (tak jest w tarczach do cięcia wzdłużnego) i odwrotnie, gdy kąt jest mały lub ujemny to tarcza bierze małe skrawki materiału, tnie powoli, ale dzięki właśnie temu tnie czysto ponieważ bierze małym wiórem. Takie tarcze jak Wam pokazałem linkiem czyli ta co powyżej kolega wrzucił są zalecane do cięcia czystego właśnie na ukośnicach ;) Do drewna nie musi być akurat taka, ale za to sprawdzi Ci się też na MDF'ie czy na amelinium. Będziesz z niej zadowolony :)
Pozdrawiam Jakub.

Offline a3756

« Odpowiedź #26 dnia: 02 Października 2013, 09:33:48 czas Polski »
A mam jeszcze takie pytanie. A z tym ujemnym kontem to zostało mi w bardzo fajny sposób wytłumaczone jak dzwoniłem do sklepu gdzie są tarcze pilany. I teraz mam do wyboru trzy tarcze.
1) 5381 WZ N Piła tarczowa 210 x 2,8 x 1,8 x 30 x 60 cena 160 zl
http://sklep.tomaco.ogicom.pl/5381-wz-n-pila-tarczowa-210-x-2-8-x-1-8-x-30-x-60.html
2) freud LP40M 210x30x40 cena z przesyłką coś koło 170 zł
http://www.europrofil.pl/product/id/10790,lp40m-pi-a-do-ci-cia-w-poprzek
3) Freud LU2C 0700 210x30x64 cena 210 zł
http://www.europrofil.pl/product/id/7608,lu2c-pi-a-do-ci-cia-poprzecznego-drewna-twardego-i-mi-kkiego-
Którą z tych tarcz polecacie. Przeznaczenie cięcie drzewa amatorsko. W sklepie Freud polecali nr 2 i twierdzili że cięcie będzie bardzo czyste. Zastanawiam się też nad tymi tarczami z większą ilością zębów ale kolejne pytanie czy dołożyć do Freud.
« Ostatnia zmiana: 02 Października 2013, 09:36:32 czas Polski wysłana przez a3756 »

Offline Jakub

« Odpowiedź #27 dnia: 02 Października 2013, 10:19:34 czas Polski »
Trafiłeś w mój czuły punkt :D - Freud :D ja używam głównie ich tarcz i nigdy lepszych nie używałem, uwielbiam w nich to, że są chromowane i nie rdzewieją, nie grzeją się dzięki temu, nic do nich nie przywiera, są perfekcyjnie wykonane i wyciszone. To są bardzo profesjonalne tarcze i do amatorskiego cięcia się nie nadają  :P :P Jeśli ja miałbym kupować to tę drugą tarczę. Polecam
Pozdrawiam Jakub.

Offline hycel

« Odpowiedź #28 dnia: 02 Października 2013, 14:23:29 czas Polski »
Witam .
Przychylam się do powyższej  wypowiedzi , ja również
jestem fanem Freud,a .
Od wielu  lat jako pamiątkę z Poznańskich targów przywożę coś
tej marki .
  Kiedyś byłem fanem Leuko , a więc też wysoka półka.
Tak że myślę ze mam jakąś skalę porównania.

Offline Jakub

« Odpowiedź #29 dnia: 02 Października 2013, 17:21:13 czas Polski »
Mam jedną tarczę Leuco z serii Proficut czy jakoś tak i tnie super, ale rdzewieje i nie jest wyciszona co stawia ją dla mnie niżej od Freuda.
Pozdrawiam Jakub.