17 Maja 2026, 00:17:50 czas Polski

Autor Wątek: Okrągłe wgłębienia/otwory - jak zrobić?  (Przeczytany 13294 razy)

Offline Contrast

Odp: Okrągłe wgłębienia/otwory - jak zrobić?
« Odpowiedź #30 dnia: 18 Stycznia 2016, 15:50:55 czas Polski »
A może jakiś komentarz odnośnie tych trzech sedników które są na podanych aukcjach?

Który wybrać?

Offline Contrast

« Odpowiedź #31 dnia: 19 Stycznia 2016, 22:22:42 czas Polski »
Udało mi się kupić sednik za 23 pln. Na plastikowym opakowaniu napisane jest "Router Bits".

Jestem całkiem zadowolony z otworów, ale konieczne jest też dokupienie koncówki do wkrętarki, żeby wygładziła/wypolerowała powierzchnię, bo jak sednik się zatrzymuje to i tak powstają drobne zadry, ale to chyba nieuniknione..

I faktycznie średnica sednika jest taka sama jak tulejki i pasuje jak ulał.

Offline gołąb

« Odpowiedź #32 dnia: 20 Stycznia 2016, 09:39:48 czas Polski »
bo jak sednik się zatrzymuje
Za duże obroty.

Offline Contrast

« Odpowiedź #33 dnia: 25 Stycznia 2016, 18:26:50 czas Polski »
Poda ktoś namiar na przystawkę/końcówkę do wkrętarki, żeby wygładzić dno otworu?
Bo szukam, ale pojawiają sie tylko duże średnice np takie coś jak to: http://www.narzedziak.pl/condor-tarcza-szlifierska-z-gabka-125mm-do-wiertarki-con-rp28.html
a ja potrzebuję czegoś o średnicy ok 2cm.

Kolejna rzecz: w tym otworze wywierconym sednikiem, potrzebuję wywiercić otwór o średnicy 11 mm i najlepiej żeby dno było prostokątne, a nie półkoliste, no i żeby było to dokładnie bez szarpania dna otworu zrobionego sednikiem.

Próbowałem robić to wiertłem które znalazłem u siebie (było to raczej do drewna bo do stali są bardziej spiczaste), no i największym problemem jest precyzyjne wywiercenie w samym środku otworu , no i trochę rwało z początku dno otworu. Wiertło łopatkowe będzie ok?

PS. czy rwanie powierzchni dna sednika przy wierceniu wiertłem w środku ma znaczenie jakie to jest drewno? Bo te moje próby były w drewnie sosnowym, a docelowo materiałem ma być dąb, albo inne twarde. Czy ma to znaczenie, że rwie włókna, bo to sosna?
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2016, 18:34:02 czas Polski wysłana przez Contrast »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #34 dnia: 25 Stycznia 2016, 18:31:32 czas Polski »
Tarcza szlifierska ktora podlinkowales jest typowo do plaskich powierzchni dlatego problem z malym rozmiarem. Nie prosciej zrobic rzeczy o ktorych piszesz frezarka ? Szybko, czysto i bez kombinacji.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Contrast

« Odpowiedź #35 dnia: 25 Stycznia 2016, 18:47:37 czas Polski »
Akurat mam wiertarkę kolumnową to próbuje kombinować z tym co mam.

Offline pawel49

« Odpowiedź #36 dnia: 25 Stycznia 2016, 19:01:35 czas Polski »
Są takie małe kamienie szlifierskie do wiertarki, jeden kształtem jest przypomina płaski walec, może tym Ci się uda.

Albo spróbuj założyć na wiertarkę frez prosty wiercący (w Obi kupowałem taki za 25zł firmy lux tools). Takim frezem powinno ci się udać zrobić ładne wgłębienie z ładnym spodem.

Edycja: nie wiem czemu, ale ubzdurałem sobie, że otwór ma być 20mm - o takim frezie pisałem. Ale może uda Ci się znaleźć frez o odpowiednim wymiarze.
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2016, 19:05:44 czas Polski wysłana przez pawel49 »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #37 dnia: 25 Stycznia 2016, 19:12:36 czas Polski »

no i największym problemem jest precyzyjne wywiercenie w samym środku otworu

Przed wierceniem fi 35 przymocuj material i jak wywiercisz podmien wiertlo na mniejsze (czy co tam znajdziesz) i drugie wiercenie. Masz idealnie w srodku.

Offline Przemcio

Okrągłe wgłębienia/otwory - jak zrobić?
« Odpowiedź #38 dnia: 25 Stycznia 2016, 19:12:41 czas Polski »
Poszukaj pogłębiaczy cylindrycznych. Stosuje się je do pogłębiania otworów pod ampule (żeby się łeb schował w materiale ) i nie tylko. Czyli musi być płaskie dno otworu. Sa na zasadzie freza wiec nie szarpią brzegów.

Offline Przemcio

« Odpowiedź #39 dnia: 25 Stycznia 2016, 19:16:41 czas Polski »
A jak ma być bardzo precyzyjny otwór ale nie koniecznie o płaskim dnie  to używaj nakiełków lub wierteł z pilotem.

Wszystko zależy co to ma być. I jakiej precyzji oczekujesz.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #40 dnia: 25 Stycznia 2016, 19:25:35 czas Polski »
Mam kilka wierteł firmy LUNA podobnie zbudowanych   jak Forstner. Dają dość gładkie ściany otworów.
http://allegro.pl/wiertlo-do-drewna-sekownik-22mm-luna-frez-sekarka-i5870475317.html
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2016, 19:28:36 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline Contrast

« Odpowiedź #41 dnia: 25 Stycznia 2016, 19:50:51 czas Polski »

no i największym problemem jest precyzyjne wywiercenie w samym środku otworu

Przed wierceniem fi 35 przymocuj material i jak wywiercisz podmien wiertlo na mniejsze (czy co tam znajdziesz) i drugie wiercenie. Masz idealnie w srodku.

Własnie jest taki problem, że jak najpierw zrobię otwór sednikiem to żeby założyć wiertło muszę usunąc materiał i obniżyc stelaż, a później ciężko jest to nakierować idealnie spowrotem.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #42 dnia: 25 Stycznia 2016, 20:16:24 czas Polski »
Nie wiem jak duzy material wiercisz ale moze jakas listwa oporowa z 2 stron (kat) wiec drugie wiercenie dociskacz do listwy i powinno byc tak samo wiercone.

Offline Contrast

« Odpowiedź #43 dnia: 28 Stycznia 2016, 20:07:35 czas Polski »
A czym polecilibyście zrobić otwór o średnicy 20-22mm tylko, że z zaokrąglonym dnem?