18 Maja 2026, 11:22:04 czas Polski

Autor Wątek: Szlifierka cylindryczna do łuków i otworów  (Przeczytany 9625 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Szlifierka cylindryczna do łuków i otworów
« dnia: 23 Września 2013, 23:56:44 czas Polski »
Witam
Dzisiaj przedstawiam moją kolejną maszynkę z drewna, "Szlifierkę cylindryczną do łuków i otworów".
Mam w planie kilka prac, przy których będzie mi przydatna zarówno świeżo zrobiona piła taśmowa 14" jak i powstająca aktualnie szlifierka.
Jarku zgodnie z twoim życzeniem będzie to mój projekt a nie zagraniczny.
Założenia są następujące:
- silnik 450 W , 230 V 2800 obr/min i przekładnia pasowa na pasek klinowy d1/d2 = 60/120 mm, co da prędkość walca 1400 obr/min. Silnik jest od przecinarki glazury. Silnik stosuję jako moduł łatwo wymienny wspólnie z zasilaniem w innych maszynach. Służy mi z powodzeniem do napędu tokarki oraz szlifierki bębnowej ( pokazuję to na zdjęciach),
- szlifierka będzie wyposażona w zestaw kilku bębnów wymiennych  o różnych średnicach ( fi 140 mm x 120mm, fi 120 mm x 120 mm, fi 100 mm x 120 mm i może innych w zależności od potrzeby). Bębny o średnicach 100 mm do 140 mm wykonane będą ze sklejonych ze sobą krążków ze sklejki 18 mm osadzonych na wale stalowym fi 20 mm i zabezpieczonych nakrętką. Bębny pokryte zostaną rzepem samoprzylepnym, na którym spiralnie nawinięte zostanie płótno ścierne. Sposób ten świetnie spisuje mi się przy mojej szlifierce bębnowej do powierzchni płaskich. Walce o mniejszych średnicach wykonam wg sposobu opisanego na forum przez Jakuba,
- zakładam, że szlifierka będzie mogła pracować w pozycji pionowej ( oś wału prostopadła do pow. ziemi) - do szlifowania otworów  i łuków w materiale umieszczonym na blacie szlifierki i poziomej (oś wału równoległa do pow. ziemi) - do szlifowania długich łuków.
Dzisiaj kilka zdjęć szkieletu obudowy wykonanej ze sklejki 18 mm.
Kolejne będę umieszczał systematycznie

mily68

• Gość
Odp: Szlifierka cylindryczna do łuków i otworów
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Września 2013, 00:00:23 czas Polski »
Ryśku niezmiennie podziwiam Cię za te czarodziejskie maszyny które tworzysz w swoim warsztacie...

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Września 2013, 21:10:12 czas Polski »
Dzisiaj niestety miałem mało czasu dla budowy szlifierki. Skleiłem dwa cylindry i wykonałem trochę prac ślusarskich: klin do koła pasowego, zabezpieczenia wału przed przesunięciem, płytę poślizgową u czoła obudowy.

Offline Dreluks

« Odpowiedź #3 dnia: 24 Września 2013, 23:26:03 czas Polski »
Witam,
Po przeczytaniu opisu maszynki myślę, że obroty będą idealne do szlifu materiału. Amigorg powiedz czy papier jakby był na rzepa też zda egzamin ???
---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Września 2013, 23:31:51 czas Polski »
Na cylindrach widocznych na zdjęciach właśnie będzie na rzepa. Wyjdzie w praniu jak się spisze. W szlifierce bębnowej z długim bębnem (fi 140 mm x  500 mm) sprawdza się rzep + papier spiralnie nawijany sprawdza się świetnie.

Offline Dreluks

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Września 2013, 21:05:43 czas Polski »
Witam,

Dzięki za odpowiedź :)

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Września 2013, 22:10:46 czas Polski »
Dzisiaj dalszy ciąg robót ślusarskich (małe spawanie) - wykonałem sworznie fi 8 do mocowania modułu silnika.
Wygodny drewniany klucz do montażu i demontażu cylindra i bardzo pylącą pracę przy wyrównywaniu powierzchni cylindrów. Wykorzystałem metodę, którą zastosowałem przy wyk. bębna do szlifierki bębnowej. Na równej desce przykleiłem z obu stron papier ścierny o różnych gradacjach. Jedna strona deski oparta jest o uchwyconą ściskami podporę, lewa ręka dociska ściernicę do cylindra. Wychodzi z tego bardzo równa powierzchnia, na którą przyklejony będzie rzep. Tą samą deską równałem czoło - na zdjęciu widać mnóstwo pyłu >:(

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Września 2013, 01:54:17 czas Polski »
Amigorg! ciekawy a zarazem prosty sposób na wyrównanie cylindra 8).
Obserwuję Twoje samy i przychodzi mi na myśl pytanie ilu ludzi wpędziłeś mimowolnie w kompleksy ;) ;D ??? ?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Września 2013, 08:03:38 czas Polski »
Nie mam zamiaru nikogo wpędzać w kompleksy :) Wręcz przeciwnie, staram się pokazać,  że czasami " proste jest piękne", a niektóre rozwiązania nie muszą być kosztowne :).

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Września 2013, 21:10:58 czas Polski »
Prawie koniec :)
Na zdjęciach przedstawiam końcowe prace przy szlifierce. Jutro malowanie.
1. Na wygładzony cylinder nakleiłem pas rzepu samoprzylepnego (połączenie krawędzi na styk, po skosie, na rzep łatwo teraz można nawinąć pas papieru ściernego z czepnym podłożem - też połączenie na styk po skosie).
2. Wykonałem zdejmowany stół. Stół można podnosić i opuszczać o 55 mm. Zastępuje to częściowo brak oscylacji cylindra, ale umożliwia równomierne wykorzystanie płótna ściernego. Położenie stołu jest blokowane trzema pokrętłami. Można szlifować większe elementy bez zakładania stołu.
3. Zabezpieczenie silnika i wałów przed przesunięciem umożliwia pracę szlifierki w dwóch pozycjach : z walcem  usytuowanym poziomo i pionowo. Położenie poziome umożliwi szlifowanie długich desek lub krawędziaków.
Szlifierkę można łatwo przenosić , mocować ściskami do stołu przenośnego albo koziołków i wykorzystać w terenie np. przy wykonywaniu altan, werand, balustrad itp
Szczegóły pokazałem na zdjęciach.

Muszę wykonać jeszcze kilka cylindrów o mniejszej średnicy, muszę się też rozejrzeć za laminatem bądź blachą na wyłożenie blatu stołu.
Praktyka pokaże czy i jakie dorobić rolki prowadzące materiał.
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2013, 21:12:33 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline Dreluks

« Odpowiedź #10 dnia: 26 Września 2013, 21:29:16 czas Polski »
Witam,

Kurcze Amigorg pełen szacunek dla Ciebie za pomysły i pokazanie tych prac  ;). Tak jak napisałeś nie raz jesttak że te proste rzeczy można fajnie zrobić i bardzo dużo pomagają :) :)

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Września 2013, 21:44:17 czas Polski »
Robisz dużo altan, taka maszynka może Ci się przydać w terenie :)

Offline Dreluks

« Odpowiedź #12 dnia: 26 Września 2013, 21:57:14 czas Polski »
Witam,

Masz rację Amigorg. Ale myślę, że bardziej na miejscu w warsztacie ponieważ na tego typu prace to materiały szykujemy u siebie i jedziemy z gotowymi.

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Września 2013, 15:03:34 czas Polski »
To już koniec. :)
Maszynka po malowaniu.

Offline studio tata

« Odpowiedź #14 dnia: 27 Września 2013, 15:55:42 czas Polski »
zazdroszcze pomyslowosci i gratuluje !!!
powiedz mi czym czyscisz papier , czy tylko wymieniasz ?