szukam odkurzacza przemysłowego do 400 pln, rozpoczynam przebudowę domu i potrzebuję jakiegoś sprzętu do walki z powstałym syfem

Będzie mi przede wszystkim potrzebny do pomocy z pozbyciem sadzy z nieużywanego komina(od 20 lat), do którego chcę podłączyć kominek. Usiłowałem wyciągać zwykłym odkurzaczem kominkowym, ale to zawracanie głowy. Oprócz tego przyszłościowo będę chciał podłączać odkurzacz do szlifierki do drewna. Z tego co czytałem to ważne żeby odkurzacz miał otrząsacz, ale czy w tej cenie jest coś wartego uwagi.. Zastanwiałem się nad LAVOR FREDI DO KOMINKÓW 4W1, ma on ten otrząsacz i kosztuje 300 pln, tylko nigdzie nie znalazlem żadnej opinii czy ta firma się do czegoś nadaje:) Może ktoś z miał styczność z tym odkurzaczem i firmą, jak z mocą ssącą tego sprzętu. Drugim wyborem jest macallister mac-1400-30 ma dobre opinie i teraz jest w castoramie za ok. 370 pln. Zainteresowała mnie też opinia kolegi spaceda na temat tego karchera wd6 tylko to już kwota ok. 700zł.., czy warto. Czy ten maacalister i lavor mocno ciągnie?

, a może macie jeszcze jakieś doświadczenie z jakimś innym sprzętem? albo co polecacie..