28 Sierpnia 2026, 06:37:13 czas Polski

Autor Wątek: Pilarz w koronie..  (Przeczytany 6134 razy)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Pilarz w koronie..
« dnia: 28 Września 2013, 00:53:32 czas Polski »
Pilarz w koronie... sosny :)
2 tygodnie temu na mojej działce, koło domu ze względów bezpieczeństwa trzeba było wyciąć sosnę.
Pilarz ciął sosnę od korony w dół, sam wisiał na linach. Mimo, że w lesie mieszkam ponad 9 lat, widziałem to po raz pierwszy. Nakręciłem krótki filmik. Było dwóch, zrobili też" prześwietlenie" koron 3 innych sosen.

Ścinka sosny - pilarz w koronie
« Ostatnia zmiana: 28 Września 2013, 09:18:45 czas Polski wysłana przez JarekO »

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
Odp: Pilarz w koronie..
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Września 2013, 07:24:54 czas Polski »
To troszkę go popędź ;) :D

Offline Dreluks

« Odpowiedź #2 dnia: 28 Września 2013, 07:57:32 czas Polski »
Witam,

Coś długo tnie  :P
---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Września 2013, 09:05:12 czas Polski »
Koledzy filmik ma ponad 990 MB, bez admina nie dojdzie :)

Offline Morświn

« Odpowiedź #4 dnia: 28 Września 2013, 09:49:45 czas Polski »
Fajna sprawa, niezłe jest też zbieranie szyszek jak wchodzą na samą górę drzewa po nie.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Września 2013, 10:02:52 czas Polski »
Mi zdarzyło się kilka drzew kiedyś ciąć ale nigdy od góry ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Dreluks

« Odpowiedź #6 dnia: 28 Września 2013, 21:34:47 czas Polski »
Witam,

Jak oni to opanowane mają. Wiedzą co i jak, w jakim miejscu naciąć czy wyciąć tzw. klina.
---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Września 2013, 21:45:38 czas Polski »
Jeszcze jedna ciekawostka, jeden z pilarzy jest stolarzem amatorem, robi .... bębny z drewna obciągane skórą ( grał w zespole muzycznym), gromadzi maszyny, robi meble. Mam od niego zaproszenie - może wyjdzie z tego jakiś fotoreportaż?

Offline vlad

« Odpowiedź #8 dnia: 28 Września 2013, 22:02:08 czas Polski »
Widać, że ekipa profesjonalna - pracują sprawnie, używają profesjonalnego sprzętu. Bezpiecznie chyba też, chociaż tego nie byłem w stanie dojrzeć, bo te ujęcia były ciemne :). Ale fajnie ogląda się takie filmy - zwłaszcza, że ostatnio większość filmów na ten temat, jakie oglądałem kwalifikowałaby się do działu pt."Jak nie należy pracować". A oglądam ich sporo - chyba z sentymentu :D, bo przez kilka lat zajmowałem się takimi pracami zawodowo.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Września 2013, 22:22:15 czas Polski »
Mieli uprzęż biodrową, hełmy, ochronniki słuchu i chyba wszystko co trzeba dla bezpieczeństwa :)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #10 dnia: 28 Września 2013, 23:52:07 czas Polski »
Widać że wiedzą co robić i jak. Na pewno nie robili tego pierwszy raz. Wydaje mi się też że biorąc pod uwagę bliskość zabudowań, płotów i innych rzeczy to była jedyna rozsądna metoda. Ścinając drzewo u dołu bardzo prawdopodobne było że spadło by na coś i nieźle "narozrabialo".

Jednak co do bezpieczeństwa pracy to bym ich zbytnio nie chwalil - mniej więcej w polowie filmu widać jak facet schodzi po pniu a włączona piła dynda mu tuż koło nogi. Nie wiem czy to jest najbezpieczniejsze.

Pozdrawiam
MarcinW

Offline vlad

« Odpowiedź #11 dnia: 29 Września 2013, 09:02:59 czas Polski »
Jednak co do bezpieczeństwa pracy to bym ich zbytnio nie chwalil - mniej więcej w polowie filmu widać jak facet schodzi po pniu a włączona piła dynda mu tuż koło nogi. Nie wiem czy to jest najbezpieczniejsze.
Rzeczywiście, tego nie zauważyłem. No tak do końca według zasad sztuki to nie było. Ale weź pod uwagę, że prowadnicę miał poniżej nogi, więc sobie krzywdy by nie zrobił, ewentualnie mógłby sobie linę przeciąć pod sobą - ale to pod warunkiem, że jednocześnie przypadkiem wcisnąłby mu się spust i zabezpieczenie (a oba znajdują się po przeciwnych stronach uchwytu). Teoretycznie jest to możliwe, ale praktycznie się nie zdarza.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Września 2013, 09:37:53 czas Polski »
Moim zdaniem odpalanie piłe na drzewie, wisząc na linach byłoby bardziej niebezpieczne niż trzymanie na linie piły na biegu luzem.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Września 2013, 18:12:22 czas Polski »
U mnie takie ewolucje były robione ale z pilarką elektryczną, fakt że 1 przewód więcej, ale są one zdecydowanie lżejsze, można praktycznie 1 ręką operować, no i odchodzi problem z odpalaniem.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline vlad

« Odpowiedź #14 dnia: 29 Września 2013, 19:26:21 czas Polski »
Przy trudnych drzewach, gdy trzeba drzewo ciąć po kawałku i po kawałku opuszczać, bo poniżej są np. dach, ogrodzenie, linia przesyłowa, czy... nagrobki, to pilarka elektryczna odpada, bo ten trzeci przewód (w tym wypadku połączony bezpośrednio z pilarką) robi dużą różnicę. Pomijam już to, że nie wszędzie jest dostęp do energii elektrycznej.
Co do odpalania na drzewie, to pilarka rozgrzana i, co najważniejsze, sprawna, powinna odpalić bez żadnego problemu i bez żadnego zagrożenia ani dyskomfortu (oprócz małego bujnięcia) dla pilarza. Poruszanie się na drzewie z odpaloną pilarką (na jałowym biegu) jest niezgodne z tzw. "sztuką" ale często stosowane - sam tak często robiłem... To jest tzw. skrót, a podobno fachowców poznaje się m.in. po tym, że wiedzą jak robić skróty w pracy tak, aby nie wpłynęło to na jakość i bezpieczeństwo prac   ;D