12 Czerwca 2026, 14:27:42 czas Polski

Autor Wątek: Domykacz , zamykacz drzwi  (Przeczytany 10268 razy)

Offline robson

Odp: Domykacz , zamykacz drzwi
« Odpowiedź #30 dnia: 18 Lutego 2016, 18:47:50 czas Polski »
Ło matko ,toć to nie będzie pracować  :(

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #31 dnia: 18 Lutego 2016, 19:11:38 czas Polski »
A czemuz to ? Kiedys montowalem drzwi Dierre i mieli swoje rurowe by estetycznie wygladalo. Trzaskalo jak ta lala. Tylko niestety jednostopniowy dociag
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #32 dnia: 18 Lutego 2016, 21:39:35 czas Polski »

do kompletu filmik ;)

Offline def

« Odpowiedź #33 dnia: 18 Lutego 2016, 21:49:43 czas Polski »
,... a mnie nasuwa się tania w wykonaniu pokusa sprawdzenia, czy podkładka (klocek lub szpilki z regulacją za pomocą nakrętek) na drzwach pod korpus domykacza nie jest rozwiązaniem problemu. Chodzi mi o zniwelowanie różnicy pomiedzy płaszczyzną mocowania korpusa a płaszczyzną mocowania ramienia. No, bo kucie nadproża jest mniej kuszące,.... Jest jeszcze rewelacyjny grawitacyjny domykacz "na szablę" lub drugi "szprychę" , ale to już tylko do furtek.
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2016, 21:53:16 czas Polski wysłana przez def »

Offline terminux

« Odpowiedź #34 dnia: 18 Lutego 2016, 22:19:58 czas Polski »
A tak mi przychodzi do głowy jeszcze jedna propozycja - podkładki kątowe. Nie bardzo wiem, czy będę potrafił napisać dokładnie o co mi chodzi ale spróbuję.
Górną część zawiasu (tego, co jest osadzony w drzwiach) ścinasz pod niewielkim kątem. Pod identycznym kątem robisz podkładki, które są mocowane na wcisk (albo mocowane przy pomocy klina) do osi zawiasu. Całość działa w ten sposób, że przy otwieraniu drzwi lekko się unoszą (do tego zresztą te podkładki służyły) a kiedy puszczasz drzwi, drzwi pod własnym ciężarem opadają i równocześnie się domykają.
 Jedyny problem jest przy niewielkim uchyleniu drzwi - wtedy mogą się nie domknąć, ale kto tam tylko uchyla drzwi a nie otwiera ich z impetem? Na pewno nie moje dziecko :)

Offline def

« Odpowiedź #35 dnia: 19 Lutego 2016, 07:31:09 czas Polski »
Powyższa propozycja: tuleje " na kiełbasę", należy też do "domykaczy grawitacyjnych". W mieszkaniu można je (nie "szablę") zastosować w pokoju np. z dywanem lub wykładziną o które skrzydło drzwiowe nie daje się normalnie otwierać-zamykać. Choć ten sposób nie wymaga strugania-ucinania dołu drzwi, to ma wadę. Nie posiada regulacji skoku unoszenia. "Szablę" można wyważyć a "szprychę" można wydłużyć-skrócić. Tę "szprychę" można czasami zobaczyć na filmach z angielskimi wnętrzami ( pośrodku zawiasów w postaci kilkunasto centymetrowego ozdobnego "wałeczka"). Tylko "szablę" można na tyle wyregulować, aby zapadka klamkowa rzeczywiście zamknęła furtę,... bo "szprycha" do tego wymagałaby ciężkiego skrzydła (grawitacja).

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #36 dnia: 19 Lutego 2016, 12:19:03 czas Polski »
ścinasz pod niewielkim kątem.
Kąt raczej duży , były kiedyś zawiasy drzwiowe wbijane właśnie z takim rozwiązaniem , przydatnym przy wycieraczkach i dywanach będących blisko drzwi. co do siły samo zamykającej  , to była ona niewielka.

Offline terminux

« Odpowiedź #37 dnia: 19 Lutego 2016, 14:42:04 czas Polski »
Co do siły domykania - wydaje mi się, że im większy kąt tym z większą siłą drzwi będą "lecieć".
Do czego są te drzwi? - wiem, że są wejściowo/wyjściowe ale do wychodzenia na zewnątrz budynku czy do innego pomieszczenia?

Offline tomasko

« Odpowiedź #38 dnia: 22 Lutego 2016, 22:13:31 czas Polski »
Całość działa w ten sposób, że przy otwieraniu drzwi lekko się unoszą (do tego zresztą te podkładki służyły) a kiedy puszczasz drzwi, drzwi pod własnym ciężarem opadają i równocześnie się domykają.
Wszystko było by dobrze jak by moje drzwi coś warzyły , bo są tak jak by papierowe (można je podnieś jedną ręką) jak jest za co złapać.
Jak jestem to jestem , a jak mnie nie ma to mnie nie ma.

Offline tomasko

« Odpowiedź #39 dnia: 22 Lutego 2016, 22:17:14 czas Polski »
Do czego są te drzwi? - wiem, że są wejściowo/wyjściowe ale do wychodzenia na zewnątrz budynku czy do innego pomieszczenia?
To są drzwi wyjściowo-wyjściowe z mieszkania na korytarz.

Offline Przemcio

« Odpowiedź #40 dnia: 22 Lutego 2016, 22:24:25 czas Polski »
Rozumiem ze wejsciowo -wejściowe masz inne obok ;)

Offline tomasko

« Odpowiedź #41 dnia: 22 Lutego 2016, 22:26:43 czas Polski »
Przeprasza tak Wejściowo-wyjśiowe. ;D

Offline Przemcio

« Odpowiedź #42 dnia: 22 Lutego 2016, 22:58:28 czas Polski »
Czyli w sumie wejściowe - wyjściowe zasadniczo po połowie :)

Offline def

« Odpowiedź #43 dnia: 23 Lutego 2016, 15:33:42 czas Polski »
@Tomasko, zacytowana wypowiedź nie jest moja, ale nie w tym problem. Spróbuj koniecznie podłożyć pod korpus domykacza jakieś drewno ( klocek) tak, aby w rzucie pionowym, zarówno domykacz i mocowanie ramienia było w jednej pionowej płaszczyźnie. To musi działać, szczególnie, że skrzydło drzwiowe jest lekkie to tylko różnica płaszczyzn jest powodem niemożności regulowania. Ramię przekracza kąt roboczy domykacza bo domykacz jest zbyt głęboko i się chowa,...

Offline looq1

« Odpowiedź #44 dnia: 23 Lutego 2016, 16:56:19 czas Polski »
Nie wystarczy podłożyć klocka, trzeba zamontować odwrotnie głowice ( do góry nogami) i przesunąć mocowanie ramienia przed głowice. Z reszta jakby koledze chciało się zajrzeć do instrukcji to by wszystko wiedział