03 Maja 2026, 17:48:04 czas Polski

Autor Wątek: Strugarko-grubościowka  (Przeczytany 44439 razy)

Offline MarcinW

Odp: Strugarko-grubościowka
« Odpowiedź #45 dnia: 02 Lutego 2014, 00:01:28 czas Polski »
no to rzeczywiście listę życzeń masz długą. Problem w tym, ze albo pojdziesz w kierunku tych wszystkich zabawek, ale wtedy musisz się ograniczyć do marketowych wytworów i pogodzić się z ich jakością i trwałością  (jak wiem z własnego doświadczenia obie sa słabe :( )
Opcja druga to skupić się na kilku najbardziej potrzebnych rzeczach i wybrać te jak najlepszej jakości. Ja osobiście bym radził iść tą drogą. Sam tez tak robie - staram się kupować najbardziej potrzebne w danej chwili rzeczy (ze względu oczywiście na zasobność $$$). Ale szukam tych najlepszych. Zaczynałem od marketówek. To była dobra lekcja. Ale nigdy więcej!

Z tego co piszesz to chcesz się skupić na wykonywaniu "drobnicy" i na obróbce wykończeniowej. To może na początek odpuść sobie strugarki i poszukaj możliwości zlecenia wstępnej obróbki na zewnątrz w jakims okolicznym tartaku. To Ci pozwoli przeznaczyć środki na lepsze maszyny/urządzenia do obróbki wykończeniowej.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #46 dnia: 02 Lutego 2014, 00:04:52 czas Polski »
myślałam o Promie, a chodziło przecież o MAKITĘ
bo technicznie rzecz biorąc też jest strugarka. tyle że wał nożowy służy w niej do strugania na grubość materiału
natomiast potocznie mówi się "strugarka" najczęściej mysląc o wyrówniarce. myślę że to wynika ze "śliskości" granicy pomiędzy nazwami czysto technicznymi i potocznymi:)
najłatwiej będzie ci zrozumieć różnicę oglądając zdjęcia u wujka googla i filmiki na youtubie :)

Offline lemonmint

« Odpowiedź #47 dnia: 02 Lutego 2014, 09:17:42 czas Polski »
to będzie galanteria drzewna, czasem jakaś prosta półka (kubiki), stołek...
Pewnie przydałaby Ci się przy takiej produkcji szlifierka szerokotaśmowa.

Offline lemonmint

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #49 dnia: 02 Lutego 2014, 09:45:30 czas Polski »
Pewnie przydałaby Ci się przy takiej produkcji szlifierka szerokotaśmowa.
W linku, który podałeś jest prezentowana szlifierka bębnowa nie szerokotaśmowa.

Offline lemonmint

« Odpowiedź #50 dnia: 02 Lutego 2014, 09:51:36 czas Polski »
Racja.
Ale o taką mi chodziło - więc szlifierka bębnowa ;)

Offline studio tata

« Odpowiedź #51 dnia: 02 Lutego 2014, 09:52:49 czas Polski »
daj spokoj z roznymi szpejami
zadnych ukosnic ,  jqk kupisz dobra pialrke stacjonarna to po co ci ukosnica
???
stol stolarski  sobie zrob , chocby taki jak JArek pokazuje , lub Amigorg

kup wyrowniarke - grubosciowke i pilarke , tych narzedzi nic ci nie zastapi
a dzieki nim zrobisz wiele innch narzedzi
jeszcze na druga noge polecam szlifierke szerokotasmowa stacjonarna
reszte bedziesz sobie robila , lub dokupisz z wlasnych srodkow ktore zarobisz
galnteria galanteria , ale material musisz miec prosty i dobrze przygotowany
wez swego faceta do sklepu zobaczcie te maszyny z marketu a potem te ze sklepow specjalistycznych
i decyzja bedzie prosta

Offline krist138

« Odpowiedź #52 dnia: 02 Lutego 2014, 16:10:49 czas Polski »
Napisałem o marketówce tylko z uwagi na cenę ale koledzy mają rację lepiej coś markowego inne wykonanie i praca, a w ostateczności zawsze można odsprzedać a marketówki nikt nie kupi chyba że na złom . Skuś się na Feldera  cena nie mała ale jak by przyszło kupić wyrówniarkę i grubościówkę osobno to cena nie była by wcale mała

Offline Ana

« Odpowiedź #53 dnia: 05 Lutego 2014, 11:28:24 czas Polski »
Wybrałam już praktycznie 90% maszyn, ale nadal dumam nad tą strugarko-grubościówką.

Wybór pomiędzy 2 rodzajami PROMY

PROMA HP 250-2/400

https://www.narzedziowy.pl/1561_PROMA-SPECJAL-Strugarko-grubosciowka-HP-250-2-400-NEGOCJUJ-CENE-.html

lub

mniejsza PROMA HP 200

https://www.narzedziowy.pl/19474_PROMA-Strugarko-grubosciowka-HP-200.html

Jeśli kupię tę dużą to muszę zrezygnować z czegoś innego (pewnie z tokarki)

Jak duża jest między nimi różnica wg Was? (tak, parametry czytałam, ale pytam raczej o doświadczenia własne i obserwacje przy pracy)
dla przypomnienia będę się zajmować galanterią drzewną i drobnymi mebelkami (stołeczki, półki, szafki-kubiki)
Robię to co kocham, kocham to co robię

Offline MarcinW

« Odpowiedź #54 dnia: 05 Lutego 2014, 11:58:08 czas Polski »
W wyrówniarce jedną z najważniejszych cech jest rozmiar stołu, żeby dobrze wyrównać większe elementy. Czyli krótko mówiąc im masz większy/dłuższy stół (generalnie podparcie, bo mogą być dodatkowe podpory) tym większe/dłuższe elementy możesz ładnie i łatwo wyrównać. Nie wiem czy potrzebujesz czegoś takiego, bo cały czas piszesz o małych elementach.

Ważne jest też by stoły były płaskie i nieodkształcalne. Przy stołach żeliwnych nie jest to problem. Przy stołach z grubej blachy (jak np. DYMa) też nie jest problem. Natomiast jeśli stoły będą z cienkiej blachy lub z plastiku to po pewnym czasie możesz mieć krzywiarkę zamiast wyrówniarki. Mała maszynka ma 27,5 kg i na moje jest to zbyt mało by mieć grube stalowe lub zeliwne stoły. Najprawdopodbniej jest to cienka blacha. Watpie by był to plastik. Natomiast ta duża najpewniej ma porządne stoły. 110kg to rozsadna masa.

Pozatym, nie wiem czy zauważyłaś w opisach tych maszynek - małą możesz zasilić ze standardowego gniazdka 230V jakie masz w ściance. Do dużej potrzebujesz gniazdo 400V czyli popularna "siłę". Jeżeli masz już takie źródło prądu to OK. Natomiast jeśli nie masz to pamiętaj by sobie doprowadzić. Nie jest to żaden problem, ale warto o tym pamiętać.

Offline Ana

« Odpowiedź #55 dnia: 05 Lutego 2014, 12:01:40 czas Polski »
Hm...okropny mam dylemat w związku z tą strugarką...

a czy do dużej podłączę odkurzacz czy w grę wchodzi już tylko odciąg?

Offline robson

« Odpowiedź #56 dnia: 05 Lutego 2014, 12:25:01 czas Polski »
Ana ,o ile podana jest średnica węża odsysającego 100 mm, to tylko odciąg ,przy tej mniejszej myślę że odkurzacz sobie  też nie poradzi   :)

Offline Ana

« Odpowiedź #57 dnia: 05 Lutego 2014, 12:57:28 czas Polski »
no to "ładnie"... jestem w kropce...znowu

Offline chulio

« Odpowiedź #58 dnia: 05 Lutego 2014, 17:42:14 czas Polski »
Ana

Poczytaj co piszą koledzy, chcą Ci dobrze doradzić, odpuść sobie marketowe narzędzia bo się szybko rozczarujesz.
Spróbuj poukładać narzędzia wg priorytetów i możliwości.
1. Na pewno piła tarczowa stołowa i strugarko - grubościówka to podstawa.
Piła tarczowa - dobra, proxonn ok ale czy da się do niego dorobić sanki, co z większymi elementami?
Tutaj ja bym kupił Makitę lub coś lepszego jak Bosch czy Dewalt - do nich sanki dorobisz i utniesz dłuższe elementy.
Koszt od 1500 do 4000 pln ( najtańsza Makita opisywana na forum).

Strugarko-grubościówka - tu Ci nie podpowiem marki, popytaj forumowiczów, na pewno Felder to wysoka ligia i fajna maszynka tylko cena jest trochę kosmiczna. Zastanów się czy masz napięcie na 400V (3 fazy) i czy masz na tyle mocy :)
Możesz też coś tańszego kupić, nie wiem czy Proma bo to i tak Chińczyk więc może Bernardo czy holzmann - generalnie też Chińczyki 2500-4500 pln) - tu znajdziesz coś ew na 240 V. Do strugarko-grubościówki musisz mieć odciąg (ok 1000 pln) na 100 mm średnicy wąż. Inaczej zapchasz maszynę, nie wspominając o bałaganie, BHP i pyle w powietrzu.

2. Piła ukośnica - na początek uważam, że jest zbyteczna na większej pilarce stołowej z sankami i przykładnicami też utniesz precyzyjnie pod kątem. Jak kupisz tanią marketówkę to nie będzie trzymać kątów i tylko wydasz niepotzrzebnie kasę. Jak już staniesz na nogi to kupisz coś profesjonalnego :) I tu wracamy do pkt 1 czy proxon nie jest za mały i czy da się sanki do ńiego dorobić?

3. Tokarka - tu się zastanów, bo te najtańsze są klepane w Chinach a sprzedawane pod różnymi markami, temat był poruszany na forum. Taką tokarkę to albo zrobisz własnym sumptem przy pomocy kolegów albo kup na początek np. zestaw do toczenia pod wiertarkę elektryczną - zrobisz proste elementy. Chyba, że świadomie pójdziesz w chińczyka :)

4. FREZARKA GW - pisałaś o festoolu 1010, dałaś sie słusznie przekonać do OF1400 :) Ją do stolika wrazie czego będziesz mogła zamontować :) Frezy - odradzam festoola bo są kosmicznie drogie. Tutaj jeszcze "wyskoczyłaś" z szablonem festoola do połączeń, odradzam, za tą cenę kupisz leigh a to już mercedes dający lepszee wyniki i możliwości.

4. Inne maszyny, padło wiele propozycji, myślę, że do małych detali na pewno szlifierka taczowa- taśmowa, zawsze się przyda, ja bym może pokusił się o wyżynarkę włsową do bardzo drobnych detali, na pewno szlifierka mimośrodowa- pomyśl o rotexsie festoola, jest nie do zdarcia a jest dość uniwersalna. Do większości tych narzędzi będzie Ci potrzebny odkurzacz, nie musisz od razu iść w festoola, wystarczy coś sensownego, ostatnio na forum kolega reklamował stanleya, ja mam sparky i też jestem zadowolony (chodzi o to aby nie wdychać pyłu, w odkurzaczu powinno być dodatkowe gniazdko, min 2000 W na podłączenie elektronarzędzi - jak je włączysz to równocześnie odkurzasz się włancza a po wyłączeniu elektronarzędzia wyłącza się sam odkurzacz z ok. 5 sek zwłoką). Nie piszę o wiertarce bo to podstawa. Półki, krzesła meble czy galanteria, jak meble to zagłębiarka  z szyną byłaby wskazana :) Inne narzędzia też się przydadzą tyle, że kosztyją i pytanie czy są niebędne?

Do tego wszyskiego ńie zapomnij o osprzęcie i ręcznych narzędziach :)

Spriorytetyzuj (ale słowo) swoje cele i dobierz do nich narzędzia, ale piła tarczowa i strugarko-grubościówka z odciągiem to podstawa.

Od siebie dodam, że mogę Ci sprzedać frezarkę festo 900 ( poprzednik festoola, " odpowiednik" OF 1010) z oryginalnym stolikiem z aluminium też festo, maszynka leży na szafie w garażu nieużywana od pół roku - kiedyś była używana dość mocno ( a kupiłem używkę) ale działa i jest sprawna. Cena do uzgodnienia (ok 500 pln). Jak bedziesz zainteresowana to podeślę zdjęcia.

powodzenia

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Offline Ana

« Odpowiedź #59 dnia: 05 Lutego 2014, 18:09:18 czas Polski »
Chulio, generalnie priorytety ustalone, tylko co do strugarki miałam wątpliwości - to zdecydowanie najdroższa maszyna na mojej liście. Wybrana PROMA kosztuje 4300,-...muszę przełknąć

Pilarkę stołową wybrałam MAKITA MLT100, natomiast z ProXXONA biorę na pewno wyrzynarkę włosową DS400:)

Na liście jest tokarka (PROMA), szlifierka stołowa (PROMA), frezarka Festool OF1400, wieratko-wkrętarka METABO, wiertarka stołowa (PROMA), odkurzacz STANLEY albo odciąg - tu nadal myślę. Na liście jest też stół i stolik do frezarki.
no i oczywiście narzędzia ręczne i wyposażenie maszyn (dłuta, strugi, piły, frezy).

Mam już ręczne elektronarzędzia - szlifierkę oscylacyjną, strug i wyrzynarkę. Parę starych dłut i drewniany strug - wszystko do regeneracji :) (o tym też czytam)