04 Maja 2026, 08:40:58 czas Polski

Autor Wątek: Strugarko-grubościowka  (Przeczytany 44472 razy)

Offline MarcinW

Strugarko-grubościowka
« dnia: 30 Września 2013, 00:00:22 czas Polski »
Jestem obecnie na etapie rozbudowy parku maszynowego i korzystając z chwilowego zastrzyku średniej gotówki chciałbym kupic jakąś w miarę porządną strugarko grubościowkę. Jako amator w najblizszej przyszłości raczej nie będę na niej pracował dzień w dzień. Ale mam nadzieję że wraz ze wzrostem moich możliwości znajdzie sie też większe zatrudnienie dla tej maszyny.
Wiem że jest tu wielu użytkownikow DYMek w różnych wersjach, którzy sobie bardzo chwale ten produkt. Jak najbardziej biorę pod uwage zakup takiej uzywanej maszynki. Jednak chciałbym rownież rozpatrzyć zakup czegoś nowego. Budżet to 2000 - 3000 PLN. Moze jak sie uda to do 3500 ;).
Znalazłem kilka modeli i chiałbym zasiegnąć opinii ludzi bardziej doswiadczonych z takim sprzętem. Moze ktoś z was pracuje na czyms takim?
http://www.hafen.pl/produkty/strugarko-grubosciowka-pt-v,53,2,541
http://www.hafen.pl/produkty/strugarko-grubosciowka-adh-v-,53,2,543
http://www.kma-maszyny.pl/katalog-produktow/strugarko-grubosciowka-hob-260nl.html
http://www.kma-maszyny.pl/katalog-produktow/strugarko-grubosciowka-odciag-trocin-hob-260abs.html

Pozdrawiam
MarcinW

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
Odp: Strugarko-grubościowka
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Września 2013, 07:38:08 czas Polski »
Na forum były dyskusje na temat wyrówniarko-grubościówek. Preferowana była polska DYM 8C. Jest kilku użytkowników, m.inn Jakub, Studiotata.

Offline studio tata

« Odpowiedź #2 dnia: 30 Września 2013, 08:21:33 czas Polski »
dymka lub proma , trezba samemu zdecydowac , dymka przystawki , czopiarka , frezarka , dochodzi za grosze , proma ,nowoczesne rozwiazanie  , szybkie przechodzenie jednej pracy na druga , za przystepne pieniadze

Offline MarcinW

« Odpowiedź #3 dnia: 30 Września 2013, 10:19:55 czas Polski »
Ja wiem że polecacie DYMe. I wszystkie te wczesniejsze opinie są dla mnie bardzo pomocne. Jak napisałem czytając wczesniejsze opinie jak najbardziej biore pod uwagę zakup takiej maszyny.

A mozecie podac jak model Promy? Bo tej maszyny chyba nie przegladałem.

Celem mojego postu jest generalnie zebranie opinii na temat innych maszyn. Czy ktos miał może doswiadczenia z nimi? Lub jeśli nie miał to czy na podstawie własnych doswiadczeń i przedstawionych w załączonych linkach opisów/parametrów załączonych produktów jest w stanie cos o nich powiedzieć. Jakoś sie odnieść do tego?

Po prostu chce poznać opinie o pozostałej części rynku. Poznać kilka maszyn i wybrać najlepiej. Skoro mam wydać na cos pieniadze to chce by była to decyzja w 100% przemyslana.

Pozdrawiam
MarcinW

Offline Jakub

« Odpowiedź #4 dnia: 30 Września 2013, 14:55:26 czas Polski »
Czy weźmiesz Bernardo, KMA, Perfect, Maktec, Holzmann, Proma czy inne klony to są to wszystko takie same zabawki tylko z różnymi naklejkami.  Nie ma znaczenia którą wybierzesz. Ale nie idź tą drogą... Bierz to: http://allegro.pl/strugarka-grubiarka-dymc-8-rema-reszel-ciechocinek-i3568777062.html utarguj ze 200,- i  dokupisz co trzeba (pomożemy Ci) za jakieś 300,- i masz maszynę na lata. 
Pozdrawiam Jakub.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #5 dnia: 30 Września 2013, 21:04:20 czas Polski »
Dzięki za linka! Nawiąże kontakt i dowiem się co i jak. W sumie nawet do odbioru nie jest daleko. Autostradą godzina drogi ode mnie.

Pozdrawiam
MarcinW

Offline Jakub

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Września 2013, 22:48:32 czas Polski »
Powiem tak, póki co są dostępne części do tej maszyny, właściwie wszystkie. Ja moją kupiłem jak się niestety później okazało bez mechanizmów posuwu i bez problemu to sam ( znaczy z DTR'ką) skompletowałem, uruchomiłem i hula :D Dołożyłem oryginalną osłonę i jest ok. Myślę, że to taki sprzęt co nie ma się czego obawiać ;)
Pozdrawiam Jakub.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #7 dnia: 30 Września 2013, 22:51:04 czas Polski »

Offline Jakub

« Odpowiedź #8 dnia: 30 Września 2013, 22:53:29 czas Polski »
Myślę, że to zabawka do robienia karmników na zajęciach ZPT i to dość nie udanych :( Jeśli byś chciał to porównać z DYMC to... to nie ma porównania :D
Pozdrawiam Jakub.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #9 dnia: 30 Września 2013, 22:57:18 czas Polski »
OK - krótka i szczera odpowiedź. Dzięki!

Szukam co jest dostepne i co można zrobić. Chciałbym dobrze ulokować pieniądze i nie cierpieć z powodu zakupu bubla.

Offline Jakub

« Odpowiedź #10 dnia: 30 Września 2013, 23:00:09 czas Polski »
Jedź i obadaj tą DYMC, a mam nadzieję, że dołączysz do szerokiego grona zadowolonych jej użytkowników ;) Jena tylko rzecz martwi mnie w tej co Ci wysłałem linka, nie widzę łańcucha od posuwu na zdjęciu, jak ma to niech Ci da do niej, bo nie widziałem jak dotąd możliwości jego kupna.
Pozdrawiam Jakub.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #11 dnia: 30 Września 2013, 23:02:26 czas Polski »
czyli jesli tego nie będzie to jakaś wieksza wtopa?

Offline Jakub

« Odpowiedź #12 dnia: 30 Września 2013, 23:18:46 czas Polski »
Hmmm, tam gość napisał, że dorobił metalowe zębatki więc na bank ma jakiś łańcuch do tego, zwróć po prostu na to uwagę. Widzę, ze nie ma jednego albo dwóch kół pasowych, paska, pewnie jakiegoś łożyska igiełkowego, ale to się zmieści razem z osłoną w 300 zł. Jeszcze powiedz, żeby Ci dał wszystko co ma do tego, nawet połamane czy coś to na wzór będzie.
Pozdrawiam Jakub.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #13 dnia: 30 Września 2013, 23:32:14 czas Polski »
własnie jestem z nim w kontakcie na mailu i ustalamy termin wizyty i osobistego sprawdzenia.
Zadalem pytanie o łańcuch posuwu. Czekam na odpowiedź.
Dzieki za zwrócenie na to uwagi!

Pozdrawiam
MarcinW

Offline studio tata

« Odpowiedź #14 dnia: 01 Października 2013, 07:44:47 czas Polski »
jak sie nie znasz , a ztego co widze nie bardzo
mozesz niezle sie wpakowac , dyma ma tez swoje humory , i zapuszczona dyma jest nie do opanowania , trzeba miec ogromne doswiadzcenie , ew dobrego mechanika w rodzinie ,  ajuz napewno kupowanie przerabianej dymy mija sie zupelnie z celem , pojedyncze elementy do dymy nie sa tanie
a z promy to wybrales najgorsza opcje, proma to chyba najlepsza opcja z chinskich maszyn , chyba najsolidniejsza ,
mam znajomego , co pracuje na niej , dziwna sprawa jak sie porownuje sprzety za 1tys i 5tys , widac ze nie bardzo wiesz co chcesz , sorki ze tak napisalem